Verhalen als teamversterkers in Hilversum-Oost

De kracht van verhalen is dat ze verbinden en diepte aanbrengen. Op verhalen bouw je met elkaar aan een heden, een toekomst en een nalatenschap. Je leert elkaar er door kennen en je ervaart wat je elkaar hebt te bieden.

Levensmotto’s delen

Dat laatste is van belang in een gemeenschap die nieuwe leden verwelkomt. Zoals team Hilversum-Oost waar Michelle, Els en Esther pas kort aan de slag zijn. Esther blijkt jarig en dus wordt er gezongen; het eerste gedeelde ritueel van de dag. De eerste verhalen worden gedeeld. En de eerste wijsheden. ‘Achter ieder geintje zit een seintje’ bijvoorbeeld. De teamleden geven antwoord op drie vragen, anoniem, op papier. Vervolgens moet het tem consensus bereiken over welke antwoorden van wie zijn. Deze ogenschijnlijk simpele oefening, met slechts drie vragen, levert een schat aan informatie op. Dat Rosalien haar dochter heeft vernoemd naar haar favoriete boek Shanna. Dat de favoriete vakantielanden van collega’s gelinkt zijn aan hun achtergrond. Aan waar ze zich, onbewust of heel bewust, thuis voelen. Dat collega’s best weten welk antwoord bij wie hoort, maar veel meer te weten komen als de antwoorden worden toegelicht. En dat er direct tips worden gedeeld. Dat is wat verhalen doen. Er wordt versterkt en verbonden. Levensmotto’s gedeeld. ‘Als je iets wil, zal het universum zich samenspannen om het mogelijk te maken’. Er wordt ook veel gelachen.

Team vol ontdekkers

Een community builder vertelde me ooit dat het bijeenkomsten vooral belangrijk zijn vanwege de pauzes. Dan is er geen agenda leidend. Hoeft er even niets. Dan zoeken mensen elkaar op omdat ze in elkaar geïnteresseerd zijn. Juist op die momenten kan er wat ontstaan. Staan mensen open, gaat het stromen en worden er haakjes gevonden. Zodat van het een het ander kan komen. Er is in het programma rekening mee gehouden. De energie in de pauzeblokken wordt herkend, de pauzes mogen langer duren. Die tijd is nodig om vast te leggen wie we zijn en wat we doen. Aan de muur hangen grote stukken behang. Ervoor liggen stiften en knutselspullen. Alles wat het team elkaar te bieden heeft, moet op het behang belanden. Hoe, dat maakt niet uit. Na een aarzelend begin, bezwijkt het behang bijna onder het gewicht van de knutselwerken. Aan het eind is het een bonte verzameling assets, die duidelijk maakt dat er veel is waarop collega’s met elkaar kunnen bouwen. We spelen deze ochtend nog community building en er zijn speeddates met de Proust questionnaire, boordevol vragen die wat losmaken. Als buitenstaander weet ik binnen drie uur dat dit een team is vol ontdekkers. Een team dat het chagrijn graag bij de deur achterlaat. Positief, optimistisch, meertalig, creatief, krachtig en reislustig. Dat weten de collega’s nu ook van elkaar.

Samen het maximale betekenen

Jongerenwerker Mert vat de ochtend, na de lunch, samen met een voetbalmetafoor. Een team heeft een spits, een keeper, een linkermiddenvelder en nog acht spelers. Allemaal met verschillende interesses in het leven en karaktereigenschappen die soms schuren. Uiteindelijk hebben ze in een wedstrijd maar één gezamenlijk doel: er eentje meer scoren dan de tegenstander. In het bereiken van dat doel gaat het er soms verhit aan toe. Verlang je wat van elkaar. Misschien word je wel eens kwaad op een medespeler. Alles om een maximaal resultaat te bereiken. Maar als er wordt afgefloten, is het gespeeld. En ben je ook nog een team. Zo is het in de wijk ook. Al heeft ieder een eigen functie, samen wil je het maximale betekenen voor de bewoners. Dat doel is wat de collega’s in Hilversum-Oost verbindt en tot team maakt.

De teamdag in 138 woorden

Aan mij de eer deze mooie dag Nico Dijkshoorn’iaans af te sluiten. Hier mijn poging:

Verhalen, verhalen en nog eens verhalen
Verhalen die beleefd zijn, om ze later te kunnen delen
Verhalen over verre, fijne plekken
Over films en boeken waar dochters naar worden vernoemd

Verhalen aan de hand van vragen en beelden waardoor we elkaar leren kennen
‘Wist je dat jij nu de eerste bent die weet dat ik sieraden maak?’
Portretfoto’s tegen veelkleurige achterwanden, zittend, staand
Net zo lang tot de mooiste lach vastgelegd is

Kunstwerken aan de muur
De zwaartekracht laat ze ervan vallen
Maar de gedachten zijn al gedeeld met het universum
Voor altijd opgeslagen in het collectieve geheugen van team Hilversum-Oost

Reislustig, krachtig, creatieve, positieve ontdekkers
Leven is een reis van ervaringen delen, niet andersom
Samen de diepte in, waarbij soms gek doen gewoon oké is
En er niets mooier is dan samen het verschil te kunnen maken

Meer informatie?

Wil je meer weten over de missie en visie van Versa Welzijn? Klik dan hier.
Weil je ook dagelijks een verschil maken? Dan is werken bij Versa Welzijn wellicht wat voor jou! Klik dan hier voor meer informatie.

Schrijver Eelco Visser heeft in 2022 voor Versa Welzijn een jaar lang verhalen verzameld. Hierin vertellen inwoners van Gooi en Vechtstreek hoe ze, samen met anderen, prachtige projecten, activiteiten en diensten realiseren. Waarmee ze het (samen)leven in hun straat, wijk of dorp leuker, interessanter en duurzamer maken. In Versa Welzijn vinden ze een partner die op basis van gelijkwaardigheid, waar gewenst of nodig, meedenkt en -doet. Die niet overneemt, maar inwoners laat doen wat ze zelf het beste kunnen. Omdat iedereen elkaar wat te bieden heeft. En inzet in een straat, wijk of dorp écht duurzaam is als mensen zelf aan het stuur van de verandering zitten! Het zijn vertrekpunten van Asset Based Community Development; gemeenschapsversterkend werken.