Veelzeggende verhalen

In onderstaande verhalen vertellen inwoners van Gooi en Vechtstreek en onze sociaal werkers hoe ze, samen met anderen, projecten, activiteiten en diensten realiseren. Waarmee ze het (samen)leven in straten, wijken of dorpen leuker, interessanter en duurzamer maken. In Versa Welzijn vinden inwoners een partner die op basis van gelijkwaardigheid, waar gewenst of nodig, meedenkt en -doet. Die niet overneemt, maar inwoners laat doen wat ze zelf het beste kunnen. Omdat iedereen elkaar wat te bieden heeft. En inzet in een straat, wijk of dorp écht duurzaam is als mensen zelf aan het stuur van de verandering zitten! Het zijn vertrekpunten van Asset Based Community Development; gemeenschapsversterkend werken.

Vrijwilligers van Samen Oplopen bieden kwetsbare gezinnen steuntje in de rug

In de Malbak in Blaricum werkt Renske van Dorp. Zij zet zich sinds december 2022 samen met vrijwilligers in voor het Samen Oplopen project dat ze namens Versa in de BEL gemeenten uitvoert voor kwetsbare gezinnen.

Linda van Abeelen, Maarten Nederhorst en Anneke Jegen over zingevingsbijeenkomsten

Zomaar een dinsdag. Ik krijg een mailtje. Linda van Abeelen heeft met collega Ellis Vleugels zingevingsbijeenkomsten bedacht. Ze wil er graag een Veelzeggend Verhaal over delen. Omdat de bijeenkomsten zo bijzonder waren. Omdat de deelnemers in verzet kwamen toen het, na de geplande vijf bijeenkomsten, moest stoppen. Omdat er een enorme behoefte is aan het samen delen van levensverhalen en -ervaringen. Omdat de deelnemers razendsnel echt een groep werden. Dit is het Veelzeggende Verhaal van Linda. En van deelnemers Maarten Nederhorst en Anneke Jegen. Aan wie ik op voorhand mijn excuses moet aanbieden. Omdat de 885 woorden van dit artikel onmogelijk recht kunnen doen aan de prachtige, diepzinnige en wijze gesprekken die ik met ze mocht hebben.

Marjolijn Nijhoff en de Koffietafel in de Zeverijnflat

Marjolijn Nijhoff is al 20 jaar praktijkverpleegkundige bij een huisartsenpraktijk in Kerkelanden. Ze ziet mensen die in sociale zin moeilijk aanhaken. “Vooral in coronatijd kwamen mensen de deur niet meer uit. Als je dan aan het einde van de galerij in je flat woont, zie je letterlijk niemand. Al het contact verdween.” Reden voor Marjolijn om, samen met sociaal werker Katinka Boot, een Koffietafel te starten in de Zeverijnflat. Niet met een plan van aanpak, maar met een aanhangwagen. Erg ABCD dus; vind elkaar in het doen!

Madelinde Winnubst over Buurtkamer 3D

Wat is ‘een ideaal Buurthuis’? Hoe kan het er echt gaan gisten en bruisen? En hoe kan Versa Welzijn bewoners optimaal ondersteunen? Zodat het Buurthuis écht van en dóór bewoners blijft? Deze vragen stonden centraal in een geanimeerd gesprek met Madelinde Winnubst van Buurtkamer 3D en Wout Vermeulen en nieuwbakken collega Renée Bakker van Versa Welzijn. Over samenwerking, groei, vertrouwen en out-of-the-box-denken. “Laten we samen zoeken naar wat er wél kan.”

Jessika ter Wal en Bernd Buiting over Meldpunt Discriminatie Gooi- en Vechtstreek

Bernd Buiting en Jessika ter Wal werken voor het Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek. En dat is belangrijk werk. De gevolgen van discriminatie zijn namelijk groot. Het leidt het tot minder maatschappelijke kansen, een ongezonder leven en uitsluiting en in de samenleving tot polarisatie en tweedeling. Alle reden om het te bestrijden en voorkomen. Dat doet het Meldpunt in verbinding met vele professionals. Zoals met de sociaal werkers van Versa Welzijn. In Veelzeggend Verhaal 10 vertellen Jessika en Bernd over hun werk.