Marjolijn Nijhoff en de Koffietafel in de Zeverijnflat

In gesprekken vertellen mensen Marjolijn dat ze vaker alleen zijn dan ze zouden willen. Dat doen ze niet vanzelf; Marjolijn vraagt er actief naar. “Ik heb meer tijd dan de huisarts, dus dat kan ik ook doen. Het helpt ook dat ik hier al 20 jaar werk. Daardoor heb ik een vertrouwensband met mensen opgebouwd.”

Kapstokken

Marjolijn merkt dat mensen zich graag met anderen zouden verbinden, maar dat niet zomaar doen. “Je hebt kapstokken en mensen met jassen. Kapstokken zijn mensen die initiatieven nemen, andere mensen hangen hun jas daar aan op. Als het nodig is, moedig ik mensen aan hun jas op te hangen. Ik heb bijvoorbeeld jarenlang een wandelclub gehad. Daar kon ik patiënten meteen naar doorverwijzen: ‘Heb je niks te doen vanmiddag? Mooi! Trek de wandelschoenen aan en sta om 2 uur beneden’. Iemand moet iets doen. En dat vind ik toevallig heel leuk.” Het idee van de Koffietafel kwam na contact met opbouwwerker Katinka Boot. “Ik gaf aan wel vrijwilligerswerk te willen doen op woensdag. Al snel werd ik gebeld. Katinka had de nodige suggesties, maar ik liep al met het idee van de Koffietafel in de Zeverijnflat rond. Omdat er veel ouderen en alleenstaande in de desbetreffende flat woonden. Je hebt een reden nodig om op te staan. Als je die hebt, is je dag direct een stuk interessanter. Katinka vond het meteen een goed idee.”

Een aanhangwagen

Marjolijn vindt het leuk, maar ook nodig. “Er zijn veel plekken wegbezuinigd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Nu komt het voor dat buren elkaar niet eens meer kennen.” Marjolijn en Katinka zijn samen gestart. Niet met een enorm plan van aanpak, maar met een aanhangwagen. “Daar hebben we stoelen, tafels en kleden in gegooid en we zijn gewoon naar de plek gereden waar de koffietafel zou zijn. Toen we aankwamen, stonden er al mensen te wachten. Zo zijn we gewoon begonnen! De mensen helpen mee, ze halen alles uit de aanhanger, genieten van de koffie, thee en wat lekkers en natuurlijk van elkaars gezelschap. Nu willen ze iedere maand een Koffietafel, dus dat gaan we doen. Het is zo simpel! Ga het gewoon doen. En zet er positieve energie tegenaan, want dat werkt. Eigenlijk zou dit in iedere flat moeten gebeuren.”

Elkaar leren kennen

De eerste Koffietafels zijn inmiddels geweest. “De groep is zich nu aan het voegen en dan zie je ook of er mensen zijn die een volgend initiatief gaan starten. Zelf heb ik ook nog wel wat ideeën. Een thematafel bijvoorbeeld. Of samen een gesprek voeren rondom een bepaalde vraag. Maar belangrijk is dat mensen daar behoefte aan hebben, want het is hun Koffietafel. En het gaat natuurlijk vooral om het ontmoeten, elkaar leren kennen.” Het enthousiasme is volgens Marjolijn in ieder geval groot. “Katinka zei al dat er mede-galerijbewoners zijn meegenomen. De bewoners gaan elkaar er dus al bij betrekken.” Marjolijn heeft nog een mooi voorbeeld van hoe snel het kan gaan als mensen elkaar kunnen ontmoeten. “Ik had contact met een echtpaar taxichauffeurs. Toen hij overleed, had zij wel door dat alleen zijn niets voor haar was. Ze had een aantal buren die ook alleen waren en stelde voor om de beurt te koken, samen te eten, koffie te drinken en samen af te wassen. Om vervolgens weer naar huis te gaan. Dat liep geweldig. En met kerst zat daardoor haar hele huis vol. Want iedereen nam weer iemand mee die met kerst ook alleen was.”

Delen

In haar eigen buurt is Marjolijn ook actief. “Ik had een afspraak met sommige buren: als jullie gordijnen open zijn, dan zijn jullie wakker. Als ze dicht zijn, dan slapen jullie. Als de gordijnen dan te laat open gaan of te lang dicht blijven, wisten ze dat ik nerveus werd. Dat gezien worden, is voor hen een enorme geruststelling. Ook organiseer ik, met andere bewoners, een straatfeest. Eerst was de discussie om het te beperken tot een deel van de straat. Maar waarom zouden we dat doen? Uiteindelijk deden er enorm veel mensen mee, uit de hele straat. Iedereen droeg een naamkaartje met zijn of haar huisnummer erop. Zo leerden mensen die vlak bij elkaar woonden, elkaar echt kennen!”

Meer informatie?

Heb je ook zin om wat in de je buurt te gaan doen? Of heb je zelf een idee waar je wel mee aan de slag zou willen? Dan is er een sociaal werker bij je in de buurt die er graag over meedenkt!
Neem contact op met Versa Welzijn via 035 623 11 00 of info@versawelzijn.nl of loop binnen bij het wijkcentrum bij je in de buurt.

Schrijver Eelco Visser heeft in 2022 voor Versa Welzijn een jaar lang verhalen verzameld. Hierin vertellen inwoners van Gooi en Vechtstreek hoe ze, samen met anderen, prachtige projecten, activiteiten en diensten realiseren. Waarmee ze het (samen)leven in hun straat, wijk of dorp leuker, interessanter en duurzamer maken. In Versa Welzijn vinden ze een partner die op basis van gelijkwaardigheid, waar gewenst of nodig, meedenkt en -doet. Die niet overneemt, maar inwoners laat doen wat ze zelf het beste kunnen. Omdat iedereen elkaar wat te bieden heeft. En inzet in een straat, wijk of dorp écht duurzaam is als mensen zelf aan het stuur van de verandering zitten! Het zijn vertrekpunten van Asset Based Community Development; gemeenschapsversterkend werken.