Vice Versa en de match van Vogelhospitaal Naarden en de ING bank

In de educatieruimte neem ik vandaag een podcast op. Begeleid door een kakafonie aan geluid, gemaakt door een verscheidenheid aan prachtvogels. Voor iemand met een bovengemiddelde passie voor de natuur, is vrijwilligerswerk hier een cadeautje. Zo’n vrijwilliger is Bob. Hij werd curieus genoeg op het spoor van het Vogelhospitaal gezet door een ernstige voetblessure. “Die liep ik op tijdens mijn laatste training voor een marathon. De revalidatie bracht ik grotendeels door in een rolstoel. Daar ging ik vaak de natuur mee in, waar ik mijn liefde voor vogels herontdekte. Na mijn revalidatie besloot ik vrijwilligerswerk te gaan doen bij het Vogelhospitaal. Dat doe ik nu een ochtend per week, samen met mijn dochter.”

Walhalla

Buiten krijgen de medewerkers van ING een rondleiding. Ze maken kennis met prachtige vogels, waarvan de Zuid-Afrikaanse Loerie wellicht de fraaiste is. Maar ze zijn hier om te werken. Er ontstaan drie teams: team Tuin, team Puin en team Grasmaaien. De tien collega’s hebben werkkleding en gereedschap van huis meegenomen en gaan als een geoliede machine aan de slag. Tussen de vogelgeluiden door, klinken aanmoedigingen, lachsalvo’s en, af en toe, het oorverdovende lawaai van de grasmaaier. In de educatieruimte spreek ik vrijwilliger Marleen. Ze is enorm blij met de hulp. Ondanks de ruim 40 vrijwilligers, krijgen ze niet alle klussen geklaard. Ze laat zien hoeveel tijd het bijvoorbeeld kost de jonge vogels te voeden. Het zijn dan de meer praktische klussen die blijven liggen. Beroepskracht Dennis doet wat hij kan, maar ook hij heeft maar twee handen.

Matchen bedrijven en maatschappelijke organisaties

We gaan weer naar buiten. Daar maken de ING’ers ongekende vorderingen. Vierhonderd vierkante meter gras is gemaaid, de paden in de tuin zijn weer teruggebracht en het puin bij de buitenhokken is nagenoeg opgeruimd. In gesprek met Pietje Vlot van de Versa Vrijwilligerscentrale bespreken we de scepsis die wel eens aan deze acties kleeft. Is het nou gewoon een ‘leuk bedrijfsuitje’ of toch meer dan dat? Pietje: “Vandaag zien we dat het Vogelhospitaal echt gebaat is bij de inzet van de medewerkers. Vanuit Vice Versa, een nieuw initiatief van de Vrijwilligerscentrale, matchen we bedrijven die in werktijd vrijwilligerswerk willen doen met maatschappelijke organisaties. Ook proberen we bedrijven ertoe te bewegen deze vorm van inzet duurzaam te plegen. Dus niet eens per jaar, maar vaker. Wij bieden altijd maatwerk; we zoeken de match bij de skills of interesses van het bedrijf.” Aansluiten bij interesses lijkt vandaag belangrijker dan bij skills. De ING-collega’s zijn namelijk blij buiten te zijn. En niet ‘in hun hoofd bezig te hoeven zijn, maar lekker met de handen in het zand’. Met het heerlijke weer als bonus.

Nader tot elkaar komen

Na de lunch spreek ik Angela Dudink, Senior Legal Counsel van ING. Vandaag is ze lid van team Tuin. Ze beleeft een heerlijke dag. Angela: “Ja, het mes snijdt vandaag echt aan meerdere kanten. We kunnen ons maatschappelijk nuttig inzetten, iets wat aansluit bij de waarden van ons bedrijf. Maar het is ook lekker om buiten bezig te zijn. Daarnaast begroeten we vandaag een nieuwe collega, die we meteen goed leren kennen. Want we zijn niet alleen samen bezig, maar hebben ook een gezamenlijke lunch en sluiten af met een borrel. Dat sociale aspect is extra winst voor ons team.” Ik vraag haar of deze dag meer betekent dan ‘zomaar een bedrijfsuitje’. Angela: “Zeker. We krijgen van ING twee dagen per jaar om ons zinvol in te zetten voor de samenleving. In coronatijd zochten we actief naar wat er nog wel kon. Toen zijn we kleding gaan sorteren in een loods in Weesp. Als team kom je op dat soort momenten veel sneller nader tot elkaar. Juist omdat je samen een hele praktische én nuttige klus klaart. Bedrijven die dit nog niet doen, kan ik het alleen maar aanraden!”

Ook aan de slag?

Wil je als bedrijf ook vrijwilligerswerk binnen werktijd verrichten? En hierbij begeleid worden?
Neem dan direct contact op met Vice Versa en klik hier.

Schrijver Eelco Visser heeft in 2022 voor Versa Welzijn een jaar lang verhalen verzameld. Hierin vertellen inwoners van Gooi en Vechtstreek hoe ze, samen met anderen, prachtige projecten, activiteiten en diensten realiseren. Waarmee ze het (samen)leven in hun straat, wijk of dorp leuker, interessanter en duurzamer maken. In Versa Welzijn vinden ze een partner die op basis van gelijkwaardigheid, waar gewenst of nodig, meedenkt en -doet. Die niet overneemt, maar inwoners laat doen wat ze zelf het beste kunnen. Omdat iedereen elkaar wat te bieden heeft. En inzet in een straat, wijk of dorp écht duurzaam is als mensen zelf aan het stuur van de verandering zitten! Het zijn vertrekpunten van Asset Based Community Development; gemeenschapsversterkend werken.