Arlinde Plomp en Esther Blom samen voor Maatschappelijke stages

Arlinde heeft een bijzondere functieomschrijving. “Ja. Onder mijn naam staat ‘verbinder tussen jonge impactmakers en maatschappelijke organisaties. Dat is mijn missie. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de nieuwe generatie het moet doen. En dat in iedere jongere een pareltje van een talent schuilt, als je het maar wil ontdekken. Het is ook heel erg ABCD; iedereen heeft wat te geven. Maatschappelijke sectoren schreeuwen om nieuwe aanwas. Ik zie het als mijn taak om jongeren te inspireren en motiveren. Zodat deze impactmakers nu, en in de toekomst, een verschil kunnen en willen maken.”

Meebewegen voor echte impact

Arlinde verzint deze impact niet zelf. “Veel jongeren hebben creatieve en maatschappelijke interesse. Ze kunnen vanuit wat ze beweegt impact maken. Maar dan moeten we wel wat met ze meebewegen. Soms wat meer out of the box denken en loskomen van hoe we altijd denken en doen. De kaders wat loslaten en de verantwoordelijkheid en het eigenaarschap bij jongeren durven leggen. Laat ze zelf maar nadenken over hoe ze impact kunnen maken. Daar wil ik ze dan graag bij ondersteunen. Dat vergt best wel wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Dat is hard werken, maar het levert ook veel op!”

Verbindingen aangaan

Arlinde denkt graag mee met organisaties over hoe ze Maatschappelijke Stages wél kunnen aanbieden. “Het hoeft bijvoorbeeld niet direct voor de volle 30 uren. Je kan het een jongere ook eens 3 uur laten proberen. Laten spelen en falen, het hoort er allemaal bij. Ander voorbeeld zijn jongeren die wat meer kwetsbaar zijn of zich in een kwetsbare situatie bevinden. Jongeren die bekend stonden als overlast gevend heb ik gematcht met ouderen die tuinonderhoud nodig hadden. Dat werden maatjes! Ver voorbij het stereotype. Als we de verbindingen aangaan, blijken we veel meer met elkaar gemeen te hebben dan we denken. Naar die overeenkomsten zoek ik. Ik werk graag samen met maatschappelijke organisaties die dezelfde energie en drive hebben als ik. Die risico’s durven nemen en buiten de gebaande paden willen gaan.”

Niet eenvoudig

Een van die mensen waar Arlinde meteen een klik mee had is Esther Blom. De wens om Maatschappelijke stages aan te bieden vanuit de Kleine Prins was groot. In de praktijk bleek het niet eenvoudig. “’De Kleine Prins’ biedt onderwijs aan leerlingen van 4 tot 20 jaar. Het heeft ook een afdeling voortgezet speciaal onderwijs voor VMBO- tl, Havo en Vwo. Hier komen bijvoorbeeld leerlingen die al een tijd thuis hebben gezeten, autisme hebben of kampen met een angststoornis. Het betekent een hoop geregel en georganiseer om de MaS dan voor elkaar te krijgen. Vooral omdat het voor deze jongeren niet gemakkelijk is iets anders te doen dan wat ze gewoon zijn. Ze moeten van alles overwinnen om mee te doen. Ook echt petje af voor Arlinde; we hebben er samen enorm veel energie in gestoken.”

Let’s go!

Arlinde voelde direct een klik met Esther. “Na ons eerste gesprek dachten we: let’s go! Laten we het gaan doen! Ik heb gesprekken gevoerd met 15 leerlingen: wie ben je, hoe gaat het met je, wat wil je? Individuele gesprekken waarin we samen zochten naar maatwerk. Naar hoe we de jongeren verbindend konden inzetten. Maar wél vanuit hun energie. Zodat ze echt van betekenis kunnen zijn en impact kunnen maken. Zoals drie jongens die met ouderen met dementie van King Arthur de markt opgaan. Waarbij ze aansluiten op het dagritme en het tempo van de ouderen. Samen zoeken ze naar een klik en ik reflecteer met ze op deze ochtend. Wat heeft het met ze gedaan? Worden ze er blij van? Hebben ze ervaren dat ze een verschil hebben gemaakt in het leven van een ander, al is het maar een paar uur? Vaak staat de zorg voor hen centraal, nu mogen ze zelf zorgen! In de hoop dat het hun zelfvertrouwen vergroot, hun eigenaarschap. Het stapje is soms maar heel klein en heel dichtbij. Maar ieder klein stapje leidt ergens toe. En kan leiden tot een volgende stap.”

Ontroering en plezier

Esther is met de jongens meegegaan. Als ik haar spreek, is ze nog aan het bijkomen. “Vandaag was de allerleukste dag ooit. De jongens kwamen aan in King Arthur en kregen er een rondleiding. Het is een mooi huis, maar ook het laatste voor de bewoners. Toen de jongens dat beseften, zorgde dat voor ontroering over en weer. De ochtend verliep verder geweldig. De ouderen waren blij, de jongens zorgzaam. Bijvoorbeeld toen ze samen gingen zitten op het terras. ‘De koffie is nog heet, kijkt u wel uit?’ En: ‘Wilt u er melk en suiker in?’. Er werden ook grapjes over en weer gemaakt. Een oudere vroeg een van de jongens of het zijn laatste jaar op school was. Toen keek ze naar zijn schoenen, waar de veters van los hingen. Waarna ze zei: ‘Zo te zien niet, je moet nog een jaar extra doen om je veters te leren strikken!’ De jongens zijn enorm enthousiast. Ze noemden direct de namen van andere leerlingen die dit ook zouden moeten doen. Ze vonden het zelfs leuker dan de Sportdag! De waarde zat er voor de jongens vooral in dat ze wat voor een ander konden betekenen. Ze gingen met een big smile weg. Ze zijn hartstikke slim. Maar als je met autisme of sociale angst kampt, is dit extra lastig. De jongens zijn vandaag drempels overgegaan. Ze hebben ervaren wat ze wél kunnen en wat dat voor een ander betekent. Het was echt heel erg leuk.” Esther kijkt vooruit. “Arlinde en ik hebben een mooie klik. Het was voor ons beiden veel werk om het op te starten, maar de eerste leerlingen doen nu mee. Laat het maar een grote olievlek worden!”

Wil je meer weten over Maatschappelijke stages? Of over wat de Versa Vrijwilligerscentrale voor jou kan betekenen? Bel Arlinde: 06-82 99 38 64 of mail naar aplomp@versawelzijn.nl

Schrijver Eelco Visser heeft in 2022 voor Versa Welzijn een jaar lang verhalen verzameld. Hierin vertellen inwoners van Gooi en Vechtstreek hoe ze, samen met anderen, prachtige projecten, activiteiten en diensten realiseren. Waarmee ze het (samen)leven in hun straat, wijk of dorp leuker, interessanter en duurzamer maken. In Versa Welzijn vinden ze een partner die op basis van gelijkwaardigheid, waar gewenst of nodig, meedenkt en -doet. Die niet overneemt, maar inwoners laat doen wat ze zelf het beste kunnen. Omdat iedereen elkaar wat te bieden heeft. En inzet in een straat, wijk of dorp écht duurzaam is als mensen zelf aan het stuur van de verandering zitten! Het zijn vertrekpunten van Asset Based Community Development; gemeenschapsversterkend werken.