Kerkelanden Groent en buurtbewoners maken samen groene meters in de wijk
In Kerkelanden werken bewoners en beroepskrachten aan gemeenschapsversterking. Eén van de vertrekpunten daarbij is dat je zichtbaar maakt wat (nog) onzichtbaar is. Dat lukt de bewonersbeweging Kerkelanden Groent steeds beter, zegt Ilona Hartensveld. “Onze acties worden meer zichtbaar. En het enthousiasme dat je dan ziet, maakt dat andere mensen ook graag meedoen. Want werken aan en in het groen, voelt goed.” “Het Gomarushof is een mooi voorbeeld. Het Boomspiegelfeest in 2023 was onze eerste grote actie in de wijk. De gemeente leverde bladaarde en planten. In vier hofjes hebben we samen met bewoners alle boomspiegels aangeplant. De bewoners op het Gomarushof gingen echt aan op het samen vergroenen. Die actie smaakte naar meer.”
Het begint te stromen
Ilona kan zich de dag nog goed herinneren. “Het was een zonnige oktoberochtend, de kinderen waren buiten met korte broeken en gekleurde laarsjes. Veel bewoners hielpen mee en Katinka van Versa Welzijn hing slingers op. We hebben aangebeld om mensen naar buiten te halen, ook wat alleenwonende ouderen. Het gaf direct een goed gevoel. We hebben altijd contact gehouden, en de bewoners onderling ook, via een appgroep. In 2024 hebben we er, met een biologische bloembollenactie, weer een gezellig moment van gemaakt.” Maar de bewoners wilden meer. De tegels rond de boomspiegels benauwden de bomen. Ilona ging in gesprek met de groencoördinator van de wijk. “We kregen groen licht om er wat aan te doen! De aannemer van de gemeente heeft de boomspiegels vergroot. Op de pleintjes zijn er zelfs grote ‘boomtuinen’ aangelegd van drie bij drie meter. Bewoner Caroline deed onderzoek naar wat goed kan aanslaan in boomtuintjes en fijn is voor bestuivers en gaf een bestelling van 650 planten door aan de gemeente. Steeds meer mensen op het hofje willen nu helpen en ook mensen van het ernaast gelegen Comeniushof worden enthousiast. Het begint echt te stromen. Dat bedoel ik met acties die steeds zichtbaarder worden. Het duurzame netwerk Hilversum100 helpt hierbij ook mee, door de groene kansen in de wijk te laten zien.”


Kracht van de gemeenschap
Ilona vindt de steun van de gemeente belangrijk. “Om de maand bespreken we hoe het beter en mooier kan. De gemeente heeft klimaatdoelstellingen en bewonersinitiatieven kunnen daaraan bijdragen. Zij kennen hun wijk. Programma Groen heeft een budget en er is een wijkbudget. Onze visie is echter om met minimale kosten zo actief en verbindend mogelijk te zijn. Liever werken met gerecycled materiaal en zelf opgekweekte zaailingen, dan nieuw te kopen. Het maakt ons minder afhankelijk van middelen. Zo doen we zoveel mogelijk vanuit de kracht van de gemeenschap. En beïnvloeden we het beleid. Bijvoorbeeld bij de inkoop van pesticidevrije aanplant. De gemeente zat al in een verandering naar gifvrij kweek; we hoorden dat wij het duwtje hebben gegeven om dit proces te versnellen. De gemeente zijn we met elkaar! Er is echter nog een wereld te winnen voor de natuur. Maar dat de gemeente nu ook inzet op groene stroken langs de Kloosterlaan én het gefaseerd maaien verder doorzet, is hoopgevend voor kwetsbare soorten en de biodiversiteit in onze wijk!”
Samen groene meters maken
Terug naar alle groene meters die Kerkelanden Groent letterlijk maakt. Zoals bij de Mentelity Playground, de pumptrack/crossbaan bij de sportvelden. Ilona: “Vorig jaar viel al op dat er op de heuveltjes daar veel bloeit. Daarom hebben we gevraagd of we meer mochten zaaien. Door aanhoudende buien en maaien, is er afgelopen zomer niet veel van uitgekomen. We hebben hier met de gemeente over gesproken. Met als resultaat dat ze nu overgaan tot ecologisch beheer van de heuveltjes. Langs de baan wordt wel gemaaid, zodat kinderen geen last hebben van brandnetels en distels. Die zijn enorm waardevol voor vlinders en hommels. In het ideaalplaatje gaat het ecologisch beheer drie nieuwe generaties vlinders opleveren. Het gaat hier om veel meters nieuwe buurtnatuur, stapstenen voor de omliggende natuur. We hebben eind april, op Nationale Zaaidag, opnieuw gezaaid. Met verschillende gezinnen die we hebben bereikt via oproepjes in de wijk en de What’s App-community Kerkelanden Bloeit, die we zijn gestart.”

Battle of the Buurtjes
Ook rondom tegelwippen gebeurt het nodige, vertelt Ilona. “We werken aan de campagne voor een lokale tegelwipactie; Battle of the Buurtjes. De gemeente biedt ondersteuning. Als een hofje of buurtje met elkaar 20 m2 wipt, biedt de gemeente op vrijdag 26 september een gratis container en bladaarde van ons lokale Tuincentrum Puik. Ook krijgen deelnemers een bon voor biologische planten en woningbouwcorporatie De Alliantie is partner geworden om huurders te betrekken. Ook mensen in appartementen nodigen we uit om mee te helpen. Desray, de zangeres van Two Brothers on the 4th Floor, nam een strijdlied op voor de promo videoclip die we maken: Be the Change! Ik hoop dat we zo’n 10 containers met tegels gaan wippen. En op zaterdag 27 september een gezellige viering voor de deelnemers en geïnteresseerden kunnen organiseren op het veld bij de Keet!”

Aanpoten
Kerkelanden Groent gelooft in het community-idee en samen aan de slag gaan. Ilona: “Doorpakken werkt gewoon goed. Zelf kies ik vaak het ondernemersperspectief: hoe ben je zichtbaar, hoe versterk je samenwerkingen en zorg je voor een positieve vibe rondom wat je doet? De samenwerkingen en gezamenlijke kracht die daaruit ontstaan, maken het extra leuk om bezig te zijn. We inspireren elkaar en er lijkt niks zo verbindend als vergroenen. We horen dat steeds meer bewoners in actie willen komen, nu het klimaat verandert en de soortenrijkdom afneemt. Zonder bestuivende insecten en met de snel oplopende temperaturen, wordt het leven op aarde steeds uitdagender. Wij zetten de vlinder centraal. Daar fladderen we omheen met onze acties.”

Kerkelanden bloeit
Bijzonder in Kerkelanden is dat iedere community zijn eigen sfeertje heeft. Ilona: “We hebben in de wijk nu ook een brede community met Buurtmakers, die thema-overstijgend is. Daarnaast zijn er groepen die meer thematisch actief zijn. Zoals het groepje rondom communicatie over wat er speelt en te doen is in de buurt. Mijn partner Corwin is daar ook bij betrokken en werkt vanuit zijn expertise mee. Samen zijn we heel blij dat ook dit op gang is gekomen.” Ilona vertelt over de bijzondere band met community builder Simone. “We hebben Simone mee kunnen krijgen vanuit haar persoonlijke interesse, die voorbij haar professie gaat. Dat vind ik bijzonder. Niet iedereen is namelijk intrinsiek gemotiveerd in vergroening. Aan de ene kant is Kerkelanden Groent thematisch afgegrensd, aan de andere kant zoeken we voortdurend naar verbinding en houden we onze oren open voor positieve kansen. Community building draagt daaraan bij, waardoor het blijft stromen. Er is in dit netwerk altijd een pad dat leidt tot iets wat je interessant vindt.”
Interesse om aan te sluiten bij de groene beweging in de wijk? Stuur dan een e-mail aan ilona.hartensveld@gmail.com. Meer informatie via www.kerkelandengroent.nl.