Buurtbemiddeling is ‘lijm’ in de buurt


Plus-certificaat opnieuw toegekend

Versa Welzijn biedt Buurtbemiddeling aan alle inwoners van Hilversum, Wijdemeren, Huizen en Gooise Meren. Dit, dankzij de ruim zestig hiertoe opgeleide vrijwilligers en het driekoppige coördinerende team binnen Versa. Caroline Eshuis: “Dat onze kwaliteit, werkwijze en uitvoering helemaal op orde is, is recent opnieuw erkend met het Plus-certificaat van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Maar onze buurtbemiddeling gaat over veel meer dan alleen dat. Onder de noemer Buurtbemiddeling Extra bieden we ook diensten als coaching, groepsbemiddeling en verbinding met andere welzijnsprofessionals.”

Anita Keijer, Caroline Eshuis en Monique Dokter (vlnr): “In en na de coronatijd is het aantal meldingen enorm gestegen. Inmiddels zitten we op zo’n 350 zaken per jaar.”

Steeds bekender

Aan het woord zijn de teamleden Caroline Eshuis, Monique Dokter en Anita Keijer. “We zijn alle drie in 2012 als vrijwilliger begonnen met Buurtbemiddeling. Door de mediation-opleiding leer je gesprekken te voeren met mensen van allerlei achtergronden en te bemiddelen in complexe situaties. Toen Buurtbemiddeling in 2008 van start ging in Hilversum, betrof het nog een paar zaken per jaar. Inmiddels zitten we op zo’n 350 per jaar. In coronatijd is het aantal meldingen enorm toegenomen. En dit is zo gebleven. Landelijke bekendheid door tv-programma’s als de Rijdende Rechter dragen daar natuurlijk ook aan bij. En begrippen als ‘burenruzies’ en ‘bemiddeling’ zijn bekende kreten geworden. Een van onze bemiddelaars schoof bijvoorbeeld vorig jaar aan bij een programma van omroep MAX. En zelf zijn we ook regelmatig betrokken bij een traject.”

Signaleringsfunctie

Monique benadrukt dat Buurtbemiddeling een belangrijke signaleringsfunctie heeft. “De vrijwilligers komen achter de voordeur bij mensen. Ze pikken signalen op en kunnen contacten leggen met andere professionals die ze verder kunnen helpen.” Als coördinatoren doen Caroline en Monique de ‘intakes’. “We kijken of de situatie zich leent voor buurtbemiddeling en leggen uit hoe dit in zijn werk gaat. Als de situatie geschikt is, zoeken we twee passende bemiddelaars.”

Grotere problematiek vraagt om regelmatige bijscholing

De problematiek in de regio wordt complexer. Caroline: “We zien steeds vaker situaties waarin bijvoorbeeld GGZ-issues meespelen. Daarom bieden we onze vrijwilligers bijscholingstrajecten en intervisiemomenten. Daarmee voldoen we overigens ook aan de CCV-certificering. Uiteraard ook op basis van de vraag waar onze vrijwilligers zelf behoefte aan hebben. Gemiddeld buigt iemand zich over zes tot acht zaken per jaar. Sommigen doen er zelfs het ongelofelijke aantal van twintig! Hun betrokkenheid en inzet is enorm. Zij doen het echte werk. Belangeloos.”

Preventief en effectief

“Buurtbemiddeling is onderdeel van de ‘escalatieladder’ van gemeentes”, vertelt Caroline. “De politie schakelt ons regelmatig in vanwege onze onpartijdigheid en omdat onze mensen als vrijwilligers werken. En ook omdat blijkt dat onze inzet bij conflicten heel effectief is. Een politieagent vertelde eens dat hun inzet in Huizen in 5% van de gevallen succesvol is bij conflicten. En bij de inzet van onze vrijwilligers in wel 60 tot 70%. Als er bij een woningcorporatie of gemeente aanwijzingen zijn voor zware overlast, is Buurbemiddeling een verplichte stap als onderdeel van die escalatieladder. Ook zijn er individuele mensen of begeleiders van organisaties zoals Sherpa die ons inschakelen.”

Teamleden Buurtbemiddeling: “Onze vrijwilligers doen het echte werk, belangeloos.”


Het team onderhoudt goede contacten met wijkteams in gemeentes en brengt de dienstverlening graag onder de aandacht bij verschillende overleggen en samenwerkingsverbanden. Ook om te horen wat er speelt. Monique: “Ons netwerk is belangrijk. Daar steken we veel tijd in. We proberen te informeren en te adviseren. Dat helpt ons ook om signalen op te vangen en daarop in te spelen.”

Luisteren leidt tot begrip

Buurtbemiddelaars komen dus steeds vaker in actie. Niet alleen door de toenemende GGZ-problematiek, maar ook door verschillende culturele achtergronden van mensen in dezelfde buurt. Daarom hebben we contact met Vluchtelingenwerk en gemeentes om daarin het juiste te kunnen doen. Het draait erom dat alle partijen worden gehoord, dat mensen hun verhaal kunnen doen aan de ander, zodat er inlevingsvermogen en begrip ontstaat over en weer. Soms is daar een tolk voor nodig. Heel vaak kennen buren elkaar niet eens. Luisteren naar elkaar en je een beetje verplaatsen in de ander, daar begint het mee.

Gezellig keuvelend verder

Dat veel bemiddelingstrajecten voorspoedig verlopen, blijkt uit de feedback die het team in Bussum regelmatig ontvangt. Zo vertelt Monique over mensen die elkaar 25 jaar hadden genegeerd. Na de bemiddeling ‘gingen ze handen schuddend en babbelend naar buiten’, stond in het verslag van de bemiddelaar. En Anita vertelt dat ze regelmatig van bemiddelaars hoort dat mensen ‘gezellig keuvelend het buurthuis verlaten.’

“Onze bemiddelaars zijn van onschatbare waarde, zegt Caroline. “Want mensen en conflicten gaan nu eenmaal hand in hand. Het is mooi om iets kleins of groots te zien veranderen in de positieve richting. Samen vormen we de spreekwoordelijke lijm in de buurt.”

Hier lees je het Regionaal jaarverslag van Buurtbemiddeling over 2024.
Kijk voor meer info op versawelzijn.nl/buurtbemiddeling.