2024 start vol verbindingen in de Zeverijnflats

Het is 17 januari en het vriest dat het kraakt. Toch hebben tien bewoners de kou getrotseerd. Ze zitten samen in de entreehal van Zeverijnflat 1. Er zijn dekentjes, maar niemand maakt er gebruik van. De gesprekken zijn direct geanimeerd en het is bijzonder om te zien dat de bewoners elkaar inmiddels allemaal lijken te kennen. Dat was een jaar geleden wel anders. In het afgelopen jaar is er veel gebeurd in beide Zeverijnflats. Koffiemomenten, maar ook andere gezamenlijke uitjes en bijeenkomsten. 2024 kende ook al een hoogtepunt (zie foto’s); de nieuwjaarsborrel waar liefst 60 bewoners van beide flats samen het glas hieven. Of genoten van een Advocaatje met slagroom.

Vandaag gaat het in eerste instantie vooral over de kou en wat daar allemaal aan narigheid achter weg komt. Een aantal bewoners heeft een longontsteking, anderen liggen met hoge koorts in bed. Al snel verschuift het gesprek richting alles wat komen gaat. De gezamenlijke BBQ. En zou het niet mooi zijn als er weer een gezamenlijke lunch ergens wordt georganiseerd.

Grote plannen klein maken

Ineens is er ook een heel ander voorstel: samen zingen. Maar is dat niet ingewikkeld? Want dan heb je een dirigent nodig en waar laat je een grote groep die samen wil zingen? Cecile vraagt of het idee ook uitgekleed kan worden. Klein kan worden gemaakt, zodat de bewoners er bij wijze van spreken morgen al mee kunnen beginnen? Bijvoorbeeld door met vijf mensen die er zin in hebben een liedje per persoon te kiezen, bij iemand thuis af te spreken en te starten? Misschien is het dan maar voor één keer, misschien werpt iemand zich ter plekke wel op als dirigent. Of sluiten er direct mensen aan. Het voordeel van ‘het klein maken’ is dat je dan gemakkelijk kunt beginnen. Bewoner Henk stelt voor dat het zingen wel in de entreehal kan. Als de bewonerscommissie het geen goed idee vindt, zal hij ze overrulen. Hij woont immers het langste van iedereen in Zeverijnflat I, dan mag hij dat vast wel beslissen. Hij zegt het lachend en met een knipoog. De sfeer zit er sowieso goed in.

Volgende flatlunch

Inmiddels hebben verschillende bewoners zich al aangemeld voor de volgende Flatlunch. In de kring wordt gebrainstormd over de locatie. Lekker dichtbij is wel fijn, dan hoef je niet twee uur te rijden. De bewoners hebben het idee dat Cecile het gaat regelen. Maar dat kunnen ze toch ook vast wel zelf? Je kiest een locatie, reserveert en klaar! Daar zijn de bewoners het wel mee eens. Het kan zelfs aansluitend op dit maandelijkse Koffiemoment. Als iedereen dan gewoon iets lekkers meeneemt, wordt het vast ook gezellig. Jan en José komen de trap af. Zij gingen de vorige keer ook mee met de lunch en haken direct aan. Ook Jan vindt een locatie dichtbij een goed idee. Dan hoef je geen vervoer te regelen. Hij kent een plek dichtbij, met uitzicht op het water. “Als het maar geen locatie in het water is,” zegt Henk lachend. De bewoners laten een briefje rondgaan, zodat iedereen een voorstel kan doen. Uiteindelijk lijkt Robersse Eiland als winnaar uit de bus te komen. Dat is met de fiets te doen!

What’s app-groep

Er gaat een kaart rond voor bewoner Francis. Haar zus is pas geleden overleden. Gelukkig was Francis net op tijd in Spanje om afscheid van haar te kunnen nemen. Het is een mooie, kleurrijke kaart die ook bewoner Rita, de kunstenaar onder de bewoners, kan bekoren. Met de kou heeft ze minder. Na drie kwartier besluit ze dat het mooi is geweest. Ze gaat op huis aan. De kou leidt zelfs tot een gesprek over de Elfstedentocht. Ondanks dat het volgende week alweer warmer wordt, weet José dat de meeste tochten in februari zijn verreden. En dus is er nog hoop. De bewoners gaan opgetogen naar boven: binnenkort is er weer een gezamenlijke lunch. Meer informatie volgt via de What’s appgroep die inmiddels is opgestart