Steunouder

Een steunouder is een vrijwilliger die een of twee dagdelen per week een kind opvangt. De ouders hebben daardoor even tijd voor zichzelf. Ouders, die behoefte hebben aan steun, kunnen niet altijd op hun eigen netwerk terugvallen. Daardoor kunnen ze in stressvolle situaties terecht komen. Dat kan een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van een kind en leiden tot het moeten inzetten van zwaardere zorg. Steunouder wil dit voorkomen door steunouders aan deze gezinnen te koppelen.

Kun je hulp gebruiken bij de zorg voor je kind?

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Voor alle ouders is het fijn om dat niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Deze gezinnen helpen we met steunouders. Dat zijn volwassen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week optrekken met een kind.

Steunouders geven een kind een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen. Dat kan bij een gezin zijn, een stel (jong of oud) of een alleenstaande met ruimte in huis, leven en hart. Een steunouder biedt praktische steun. Je kunt als ouder de zorg voor je kind delen met de steunouder. Voor jouw kind kan het fijn zijn om even ergens anders te zijn en nieuwe ervaringen op te doen.

Wie kan steunouder worden?

Een steunouder vindt het fijn om iemand te helpen en beleeft plezier aan de omgang met kinderen. Het is een dankbare taak omdat je als steunouder van onschatbare waarde kunt zijn voor ouders en hun kind. In sommige situaties is het belangrijk om je eigen grenzen te bewaken. Het is handig als je flexibel bent en makkelijk communiceert. Spreekt dit je aan, laat het ons weten!

Steunouder vinden of worden?

Heb jij 1 of 2 dagdelen per week een plekje over in je hart, huis en gezin om een ander gezin te helpen? Of ben jij zélf die overbelaste ouder die wel een steuntje in de rug kan gebruiken? Dan kun je terecht bij Versa Welzijn. Wij bieden steunouders in Hilversum.

Informatie en contact

Wil je meer weten? Neem contact op met de coördinator:

Of neem een kijkje op de website van Steunouder.

Een steunouder geeft plezier aan het kind en daarmee steun aan de ouder!