Hulp bij mantelzorg
Zorg jij langere tijd voor iemand die ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is? Bijvoorbeeld je partner, je kind, een ouder, je goede vriend(in) of buur? Dan ben je mantelzorger. Mantelzorger zijn is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je ook nog moet werken of misschien wel hele dagen voor iemand zorgt.
Wat voor hulp heeft Versa Welzijn voor mantelzorgers?
Wil je je zorgen graag delen en je verhaal vertellen? Of heb je hulp nodig bij het contact met instanties? Versa Welzijn helpt jou om de mantelzorg zo goed mogelijk vol te houden. Wij bieden:
Als je langere tijd voor iemand zorgt waar het niet goed mee gaat, doet dat wat met je. De ondersteuners van Versa Welzijn zijn er dan ook voor je als je het moeilijk hebt. Je kunt met ons je zorgen of verdriet, je boosheid en frustraties delen. We kijken naar wie jij al kent die je zou kunnen helpen. Dat kan een persoon zijn of een organisatie. Het is maar net waar jij behoefte aan hebt.
Misschien is één gesprek genoeg. Maar als je langer onze hulp wilt, dan kan dat ook. Zelfs nadat de persoon voor wie jij zorgde, is overleden. Dat noemen we nazorg.
Als wij je niet kunnen helpen, dan brengen we je in contact met andere organisaties in de buurt. We laten je niet in de kou staan.
Als mantelzorger moet je heel veel regelen. Soms lukt je dat niet alleen. De mantelzorgondersteuners van Versa Welzijn kunnen je met van alles helpen. Of ze brengen je in contact met een collega die jou verder kan helpen. Bijvoorbeeld bij:
- Het zoeken van oplossingen op maat.
- Het opzoeken van informatie over de wetten en regels in de zorg.
- Hulp bij het invullen van formulieren, zoals die van de verzekering.
- Hulp bij bezwaren of klachten, bijvoorbeeld als je aanvraag voor een aanpassing aan je woning is afgewezen.
- Hulp als je problemen hebt met je werkgever, omdat je door de zorg minder of niet kunt werken.
- Om bepaalde extra zorg of een aanpassing aan je huis te krijgen, moet je kunnen bewijzen dat je die echt nodig hebt. Bijvoorbeeld bij procedures voor een woningaanpassing of (externe) verpleeg- en zorgmogelijkheden. Dat heet een indicatie. Wij helpen je om de aanvraag in gang te zetten.
Mantelzorger zijn vraagt veel van je. Lichamelijk en geestelijk. Als je het wilt blijven volhouden, is het goed om af en toe even bij te tanken. Even helemaal niets te hoeven. Maar hoe doe je dat als iemand jouw zorg zo hard nodig heeft? Versa Welzijn heeft daar een oplossing voor: respijtzorg.
Bij respijtzorg neemt een beroepskracht of vrijwilliger jouw zorgtaken van je over. Jij kunt dan even op adem komen en nieuwe energie opdoen. Je kunt respijtzorg bij jou thuis krijgen, maar bijvoorbeeld ook bij een dagopvang of dagbesteding een, activiteitencentrum, een zorgboerderij, tijdelijke opvang in een zorginstelling of een logeerhuis. Dit kan voor een paar uur, of voor een langere periode. Dan kun jij bijvoorbeeld echt even weg of met vakantie.
Als jij respijtzorg niet kunt betalen, helpen we je bij het aanvragen van een vergoeding.
Als mantelzorger ben je vaak alleen bezig en heb je weinig afleiding. Met een mantelzorgmaatje voelt alles net wat lichter. Je kunt met hem of haar praten en jouw ervaringen delen, of samen iets leuks doen. Een maatje kan jou ook helpen bij praktische en administratieve zaken. De mantelzorgmaatjes van Versa Welzijn werken allemaal als vrijwilliger.
Iedereen heeft van tijd tot tijd ontspanning nodig. Om even niet bezig te zijn met wat je allemaal moet doen. Door te ontspannen, krijg je weer energie en kun je de zorg thuis makkelijker weer oppakken. Bij Versa Welzijn kun je als (jonge) mantelzorger van alles doen om even afleiding te hebben. Kijk onder Activiteiten voor ons aanbod.
Bij Versa Welzijn kun je naar verschillende cursussen, informatiebijeenkomsten en gespreksgroepen voor mantelzorgers. Je ontmoet dan mantelzorgers die hetzelfde meemaken als jij, je kunt ervaringen uitwisselen, en van elkaar leren. We organiseren deze activiteiten vaak samen met andere organisaties.
Soms zijn deze bijeenkomsten voor alle mantelzorgers, soms alleen voor een bepaalde groep, zoals mantelzorgers die zorgen voor:
- iemand met geheugenproblemen of dementie
- iemand met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel)
- een psychisch ziektebeeld (bijvoorbeeld een depressie)
- een kind met een lichamelijke of geestelijke beperking
We hebben ook cursussen en bijeenkomsten speciaal voor werkende mantelzorgers, jonge mantelzorgers en Arabisch-, Berbers- of Turkssprekende mantelzorgers.
Je vindt ons aanbod onder Activiteiten en onder Ontmoeting.
Is er bij jou thuis iemand gehandicapt, verslaafd, in de war, depressief of lang ziek? Maak jij je daarover zorgen? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger.
Jij kunt soms vast wel wat hulp gebruiken. Want het kan best pittig zijn; zorgen voor een familielid en tegelijkertijd je school of opleiding afmaken. En je wilt natuurlijk ook je vrienden blijven zien of bezig zijn met je hobby’s.
Wil je informatie en advies hoe jij goed voor jezélf kunt blijven zorgen ? Wil jij gewoon een keer je verhaal kwijt? Of in contact komen met andere jonge mantelzorgers?
Neem dan contact op met een medewerker mantelzorgondersteuning (zie hieronder bij Meer informatie en advies) of met een jongerenwerker bij jou in de buurt. Zij helpen je graag verder!
Op de website van MantelzorgNL vind je trouwens veel handige informatie.
Voor wie is hulp bij mantelzorg?
Alle (jonge) mantelzorgers die wonen in de Gooi en Vechtstreek, Eemnes en Weesp kunnen bij ons terecht. Ook werkgevers zijn welkom voor informatie en advies over de combinatie mantelzorg en werk.
In Huizen bieden wij mantelzorgers alleen emotionele ondersteuning, respijtzorg en lotgenotencontact.
Let op: vanaf 1 april 2024 heeft Versa Welzijn de ondersteuning van mantelzorgers in Hilversum overgedragen aan het team Mantelzorg Gooi & Vecht.
Activiteiten
Onder Activiteiten kun je zien welke activiteiten wij voor mantelzorgers in jouw gemeente organiseren.
Kosten
Je hoeft niet te betalen voor de mantelzorghulp van Versa Welzijn. Voor sommige activiteiten vragen wij wel een kleine bijdrage. Als dat een probleem voor je is, laat het dan weten. We vinden wel een oplossing.
Meer informatie en aanmelden
Wil je meer informatie of een gesprek aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan via onze receptie: 035 623 11 00 of info@versawelzijn.nl. Of rechtstreeks bij onderstaande collega’s:
Volg ons ook op Twitter
- Afke Nijhof, 06 57 37 05 20, anijhof@versawelzijn.nl (Laren)
- Serena Stad, 06 31 99 56 56, sstad@versawelzijn.nl (Blaricum-Eemnes-Laren)
- Ellis Vleugels, 06 2189 52 10, evleugels@versawelzijn.nl (Bussum)
- Linda van den Abeelen, 06 13 30 65 90, labeelen@versawelzijn.nl (Bussum)
- Wout Vermeulen, 06 13 96 65 20, wvermeulen@versawelzijn.nl (Naarden)
- Carlos Tilburg, 06 82 86 89 48, ctilburg@versawelzijn.nl (Muiden/Muiderberg)
- Anita Kruys, 06 30 05 47 37, akruys@versawelzijn.nl (Geheugenhuis)
- Anneke van der Veer, 06 11 07 91 10, aveer@versawelzijn.nl
- Sophia Kuiper, 06 45 68 20 67, skuiper@versawelzijn.nl
- Marilyn Limon, 06 30 09 86 72, mlimon@versawelzijn.nl
- Let op: vanaf 1 april 2024 heeft Versa Welzijn de ondersteuning van mantelzorgers in Hilversum overgedragen aan het team Mantelzorg Gooi & Vecht.
- Annabel Sol, 06 13 96 56 25, asol@versawelzijn.nl
- Susan Wognum 06 20 31 18 67, swognum@versawelzijn.nl
- Iris Klarenbeek, 06 51 64 12 59, iklarenbeek@versawelzijn.nl
Handige links
- www.mantelzorg.nl (voorheen Mezzo)
- www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mantelzorg
- www.fit-keuzehulp.nl
- www.werkenmantelzorg.nl
- www.mantelzorg.nl/onderwerpen/doelgroepen/voor-jonge-mantelzorgers/
- www.mantelzorgelijk.nl
Mantelzorgwaardering
Veel gemeenten kennen een mantelzorgwaardering of mantelzorgcompliment. Hiermee laten zij hun waardering voor mantelzorgers blijken. Kijk op de website van jouw eigen gemeente of en hoe je de mantelzorgwaardering kunt aanvragen.
Dag van de mantelzorg
Elk jaar worden op 10 november in het hele land mantelzorgers in het zonnetje gezet. De gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek en Eemnes hebben Versa Welzijn gevraagd deze dag daar te verzorgen.