Cursussen voor kinderen

Versa Welzijn biedt diverse cursussen voor kinderen om hen sterker te maken en hun zelfvertrouwen te vergroten. Soms geven we deze cursussen samen met andere organisaties. Zo is er onder meer:

Rots en Water – Weerbaarheidstraining – basisschool

Rots en Water is een weerbaarheids- en anti-pestprogramma voor jongens en meisjes van de basisschool. Zij leren hoe ze goed voor zichzelf kunnen opkomen en hoe ze kunnen omgaan met pesten. We doen oefeningen waarbij kinderen hun eigen grenzen leren en die van anderen leren respecteren en voor zichzelf opkomen. Kortom, beter leren omgaan met anderen (sociale vaardigheden). Daardoor komen bijvoorbeeld pesten, ruzies en meeloopgedrag veel minder voor.

‘Rots’ staat voor standvastig, ‘Water’ voor flexibel. Dat is wat je leert als je weerbaar(der) wilt zijn. Als je standvastig bent, laat je je niet zo snel aan de kant duwen. Als je flexibel bent, kun je op verschillende manieren omgaan met rottige situaties. Daardoor voel je je sterker en dat is precies wat we de kinderen willen meegeven. Spelenderwijs oefenen met zelfbeheersing, zelfreflectie (nadenken over jezelf) en zelfvertrouwen.

We werken in een kleine groep van minimaal 6 en maximaal 12 kinderen. De training duurt 8 lessen.

Meer informatie en aanmelden

Zie ook onder: Activiteiten

Piep zei de muis club – 4 tot 8 jaar

De ‘Piep zei de muis club’ is voor kinderen van 4 tot 8 jaar die wat extra steun kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze thuis of in hun nabije omgeving veel stress en spanning meemaken. Misschien is een van hun ouders ernstig ziek of depressief, gaan hun ouders scheiden of is er ruzie of geweld in huis. Ook een overlijden in de familie of een ernstig ziek broertje of zusje kunnen voor veel spanning zorgen.

Er zijn 14 bijeenkomsten voor de kinderen en 4 bijeenkomsten voor de ouders. Het is niet verplicht om naar de ouderbijeenkomsten te komen, maar het is heel gewenst en goed voor je kind. Je leert er zelf ook van alles over hoe je kunt omgaan met verschillende emoties bij je kind.

Meer informatie en aanmelden

Zie ook de website van Arkin Jeugd en Gezin
Zie ook: Activiteiten

Doe Praat groep – 8 tot 12 jaar

De Doe Praat groep is voor kinderen van 8 tot 12 jaar die te maken hebben (gehad) met stress en spanningen thuis. Omdat een ouder psychisch ziek is of niet lekker in zijn of haar vel zit, of verslaafd is. Of misschien gaan de ouders scheiden en is er veel ruzie thuis.

In de Doe Praat groep praten we in 9 bijeenkomsten van 1,5 uur over alles wat er thuis gebeurt. We geven op een leuke en fijne manier uitleg over de spanningen of eventuele ziekte van de ouder(s). We doen dat bewust in een groep met andere kinderen. Zij vertellen vaak dat ze het heel fijn vinden om te praten met kinderen die hetzelfde meemaken.

Kinderen leren door de gesprekken dat het niet hun schuld is dat er stress is. En dat ze niet de enige zijn die thuis iets meemaken. Maar behalve praten, gaan ze vooral ook veel doen. De kinderen krijgen een Doe Praat-map met leuke thuisopdrachten en extra informatie over waar we het over hebben gehad.

Meer informatie en aanmelden

Zie de website van Arkin Jeugd en Gezin
Zie ook: Activiteiten