Van individueel naar meer collectief werken
Onze samenleving vergrijst, de zorgkosten lopen op en er is een tekort aan personeel. Dit maakt dat we meer collectief moeten werken en minder individueel. En dat er meer ingezet moet worden op preventie. De regiogemeenten, onze opdrachtgevers, vragen hier ook in toenemende mate om. Versa Welzijn speelt hierop in met diverse cursussen en trainingen in groepsverband. Zo is afgelopen jaar ook een samenwerking tot stand gekomen tussen ons Groepsmaatschappelijk Werk (GMW) en de regionale huisartsenorganisatie RHOGO.
Samenwerking RHOGO
In samenwerking met de RHOGO biedt Versa Welzijn twee trainingen: Voluit leven – In contACT met jezelf en Werken aan (werk)stress. Patiënten die zich bij de huisarts melden met psychosociale klachten krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan zo’n groepscursus, als alternatief voor individuele hulp. Hierdoor is er voor de huisartsen en POH-GGZ’s meer ruimte voor andere patiënten op het spreekuur. Bovendien hebben de patiënten veel baat bij de groepen. Zij delen er hun ervaringen en leren van elkaar. Met name Voluit leven – In contACT met jezelf voldoet echt aan een behoefte vertelt Han Baeten, coördinator van het GMW bij Versa Welzijn. In 2024 hebben we deze training 7 keer gegeven voor in totaal 71 mensen. De cursussen worden verzorgd door een POH-GGZ vanuit de RHOGO en een maatschappelijk werker van Versa Welzijn.
De kracht van groepswerk
Herkenning en erkenning, dat is volgens Han dé kracht van het groepswerk. “Mensen zijn ontzettend opgelucht als zij merken dat ze niet de enige zijn die met iets worstelen. Dat anderen dezelfde problemen ervaren en het ook moeilijk vinden om daarover te praten. Dat je je niet hoeft te schamen. Deelnemers stimuleren elkaar en wisselen tips uit. Die werken soms beter dan wat ik als professional aandraag. Zij zijn de ervaringsdeskundigen. En dankzij de groepsdruk zijn deelnemers ook eerder geneigd om met het meegegeven huiswerk aan de slag te gaan.” Naast het delen van lief en leed wordt er regelmatig ook gelachen in de groepen. Soms ontstaan er zelfs blijvende contacten of vriendschappen. Het effect van de cursus of training is dan nog duurzamer.

Vraaggericht
Behalve de twee hierboven genoemde trainingen voor mentale gezondheid organiseert het GMW ook nog assertiviteitstrainingen, is er een groep voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld, een groep voor rouwverwerking en een training over omgaan met geld en het voorkomen van financiële problemen. “Sommige bieden we meerdere keren per jaar standaard aan, andere starten alleen bij voldoende aanmeldingen. We werken zo veel mogelijk vraaggericht. Collega’s van Versa Welzijn signaleren waar behoefte aan is, maar ook partners uit ons netwerk dragen suggesties aan.”
Laagdrempelig
“Ook zonder verwijzing van een huisarts kun je deelnemen aan een groep van het GMW. We hebben een open aanbod. Iedereen kan zich aanmelden. Je hoeft niet eerder iets bij Versa Welzijn gedaan te hebben. Of al persoonlijk contact te hebben met een maatschappelijk werker. Veel mensen weten ons zelf te vinden via onze website.” Het groepsaanbod wordt door gemeenten gesubsidieerd, net als het individuele aanbod vanuit het maatschappelijk werk, waardoor kosten geen drempel vormen om mee te doen.
Eerst even snuffelen
Voorafgaand aan de start van groepen organiseert Versa Welzijn altijd een informatiebijeenkomst. Daarna besluit een deelnemer definitief om wel of niet mee te gaan doen. “Voordeel van deze bijeenkomst is ook dat het drempelverlagend werkt, de angst is er dan al een beetje vanaf voordat de groep daadwerkelijk begint. Mensen vinden het toch een beetje eng om in een groep hun verhaal te doen”, aldus Han. De cursussen en trainingen vinden op diverse locaties in de regio plaats. Bij de start van een groep worden duidelijke afspraken gemaakt over de regels, bijvoorbeeld over respect voor elkaar en vertrouwelijk omgaan met wat je van anderen te horen krijgt. De deelnemers zijn heel divers qua leeftijd, opleiding of afkomst en iedereen mag zich zelf zijn.
Meer weten over het groepswerk?
Of wanneer een bepaalde groep van start gaat? Kijk op onze website versawelzijn.nl/amw of neem contact op met Han Baeten, Groepsmaatschappelijk Werk, 06 12 82 18 93, groepswerk@versawelzijn.nl.
“Bij deze training is álle ruimte om ál je levensworstelingen te delen met het klankbord wat gevormd wordt door je groep. Alles mag. Het is veilig, niets hoeft.”
“Het hoeft niet altijd perfect, een beetje minder dan perfect mag ook en dat te accepteren.”
“Het waren zoveel eye-openers, over mezelf, mijn gewoontes en hoe ik heel fris de dingen anders kan doen.”
maart 2025