Succesvolle start Samen Oplopen in de BEL

Sinds januari 2023 is Renske van Dorp namens Versa Welzijn druk in de weer om de aanpak van Stichting Samen Oplopen ook in de BEL-gemeente op te zetten. Binnen Samen Oplopen worden gezinsmaatjes gekoppeld aan gezinnen in de BEL die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Deze nieuwe aanpak wordt gesteund door Gemeente Blaricum, Eemnes en Laren, die graag stevig in willen zetten op preventieve informele steun voor gezinnen.

Steun op maat

In elk gezin speelt wel eens wat, maar in sommige gezinnen stapelen de zorgen zich op. Een gezinsmaatje biedt zo’n gezin een luisterend oor, kan meedenken en soms ook praktische hulp bieden. Bij de aanmelding laat het gezin weten waar ze graag steun bij willen. Hier wordt stap voor stap samen naar toegewerkt. Renske: “We vinden het daarbij belangrijk dat onze maatjes de gezinnen ook proberen te ondersteunen bij het versterken van het sociale netwerk. De begeleiding vanuit Versa Welzijn duurt maximaal twee jaar. Door het sociale netwerk te versterken werken we aan de duurzaamheid van de steun die we bieden.” Het mooie van Samen Oplopen is dat de steun van een gezinsmaatje ook mag worden aangeboden aan gezinnen die professionele hulp krijgen. De meerwaarde van een gezinsmaatje ten opzichte van een professionele hulpverlener is dat een vrijwilliger vaak een stukje dichterbij kan en mag komen, letterlijk en figuurlijk. Dat kan in veel situaties echt het verschil maken. In sommige gevallen is het mogelijk dat professionele hulp kan worden afgeschaald of zelfs helemaal kan worden losgelaten door de inzet van een gezinsmaatje.

Enthousiaste maatjes

Slechts enkele weken na de start hadden al vijf enthousiaste maatjes zich gemeld. Renske: “De kennismakingsgesprekken bij de gezinsmaatjes thuis zijn prachtig. Het is heel hoopvol om te horen dat mensen zich belangeloos in willen zetten voor een gezin dat het moeilijk heeft.” De eerste gezinsmaatjes zijn na de screening gestart met het volgen van een aantal trainingen.

Eerste koppelingen

Samen Oplopen in de BEL ontving eind februari de eerste hulpvragen van gezinnen. Omdat er vijf fantastische gezinsmaatjes klaarstonden om te starten, konden de eerste twee gezinnen vlot worden gekoppeld aan een matchend maatje. Op 10 maart vond al een eerste kennismakingsgesprek plaats!

Bijna vier jaar geleden vluchtte Zohreh met haar zoontje naar Nederland. Afgelopen zomer kregen ze een woning toegewezen in Laren. Zohreh heeft bij Samen Oplopen aangeklopt, omdat ze behoefte heeft aan een luisterend oor, iemand met wie ze een fijne vriendschap kan opbouwen en die haar kan helpen om haar sociale netwerk in haar nieuwe omgeving uit te breiden. Hoewel Zohreh ontzettend haar best doet om de Nederlandse taal te leren spreken, gaf ze aan dat ze ook graag met een maatje lastige post en websites zou willen bespreken. Zohreh mist haar werk als manager in een laboratorium. Het liefst wil ze daar zo snel mogelijk weer mee beginnen. Met haar maatje Astrid – zelf ook manager bij een bedrijf – kan ze over dit gemis praten. Zo snel mogelijk de taal vloeiend leren spreken is nu het belangrijkste, maar op termijn kan Astrid ook helpen bij het zoeken naar een geschikte werkplek. Om de week komt Astrid een ochtendje langs. Renske: “Het is bijzonder om te zien wat ze nu al aan persoonlijke dingen met elkaar hebben gedeeld en hoe ze met elkaar kunnen lachen. Het feit dat Astrid met vaste regelmaat langskomt, geeft Zohreh de rust om bepaalde zorgen die ze heeft af en toe even te parkeren tot Astrid er weer is om haar tot steun te zijn.”

Gezinsmaatje Astrid (links) op bezoek bij Zohreh (rechts)

Ook een man uit Eemnes is een aantal weken geleden gekoppeld aan een gezin uit Laren. Na zijn werkzame leven wil hij graag van betekenis zijn voor mensen die het moeilijk hebben. Het gezin dat hij bezoekt heeft de afgelopen jaren heel veel meegemaakt. Naast praktische hulp in het huis, kijkt hij ook mee met administratieve zaken. Maar bovenal is hij er om het gezin te helpen om na een hele nare tijd ook weer leuke dingen op te pakken. Samen werken ze er met kleine stapjes naartoe om weer te genieten van het leven.

Een derde gezin dat zich heeft aangemeld zal na de Ramadan kennis maken met een maatje. Renske: “Dat ze tijdens de kennismaking beide een klik ervaren vinden we binnen Samen Oplopen heel belangrijk. Het is dus nog even afwachten of ze samen op zullen gaan lopen, maar ik verwacht dat ze goed bij elkaar passen.”

Wilt u meer weten over de werkwijze van Samen Oplopen? Neem eens een kijkje op www.samen-oplopen.nl/gemeente-bel. Daar vindt u ook de gegevens om rechtstreeks contact op te kunnen nemen met Renske van Dorp.