Ruzie met je buren? Schakel Buurtbemiddeling in!

Heb je ruzie met je buren of ervaar je overlast? Onze bemiddelaars van Buurtbemiddeling helpen je gratis om (weer) in gesprek te komen en samen een oplossing te vinden, zodat je weer prettig kunt wonen.

Volgens onderstaand artikel uit de Gooi en Eemlander van zaterdag 23 september wordt maar liefst 70 % van de landelijk behandelde kwesties positief afgesloten.

Versa Welzijn biedt Buurtbemiddeling is Hilversum, Wijdemeren, Huizen en Gooise Meren. We helpen je graag! Zie Buurtbemiddeling voor meer informatie.

Uit de Gooi en Eemlander 23 sept 23:

Door bonje met de buren is Burendag niet overal feest: ’Ik sla al die tanden uit je bek’

Annemarie de Jong
Zaterdag 23 september 2023 om 14:34
ZAANDAM
Nationale Burendag is nou echt een kans om je te verbinden met de buurt. Maar niet overal is het feest. Menigeen heeft bonje met de buren over schreeuwende kinderen, overhangend groen, stinkende barbecues of voor de oprit geparkeerde auto’s. Een derde van de Nederlanders heeft redelijk of slecht contact met de buren.

In talloze straten zijn bewoners op Burendag met elkaar aan het koffie drinken, appeltaart eten en spelletjes aan het doen om de ander beter te leren kennen. Maar niet overal gaat het er gezellig aan toe. Uit onderzoek van KRO-NCRV blijkt dat een derde van de Nederlanders redelijk of slecht contact met de buren heeft.

Ouderen hebben nog het beste contact met hun buren: 73 procent kan ’goed of uitstekend’ door één deur. Voor de groep tot dertig jaar kan maar 56 procent het goed vinden met de buren.

Geluidsoverlast
In alle ranglijsten van ergernissen staat geluidsoverlast bovenaan. Denk aan slaan met deuren, harde muziek, ruzie, geschreeuw, huilende kinderen, rumoerige feestjes, blaffende honden, gebrom van de warmtepomp of airco, tikkende hakken op het parket van de bovenbuurvrouw en verbouwingslawaai.

Legendarisch is de burenruzie in het tv-programma ’Mr. Frank Visser Doet Uitspraak’ (SBS6) waarin de Zaanse Ivy haar bovenbuurvrouw Radha bijna in de haren vliegt. Sinds Radha boven haar is komen wonen, gaat ze gebukt onder herrie. Yvy beschuldigt Radha ervan om half zes ’s morgens met meubels te slepen en avond aan avond zou haar vriend aan het klussen zijn. Het zit Yvy hoog: ,,Ik zal haar in tweeën scheuren en haar bloed drinken.”

Bedreigd
Als de twee elkaar ontmoeten kan presentator Viktor Brand maar net voorkomen dat Ivy haar buurvrouw aanvalt: ,,Ik sla al die tanden uit je bek!” Radha voelt zich bedreigd en vals beschuldigd. Ze gaat immers elke dag naar haar werk, zit ’s avonds rustig op de bank en heeft niet eens een vriend.

Uit akoestische metingen blijkt dat het appartementencomplex heel gehorig is en dat de geluiden niet van Radha afkomstig zijn, maar van elders. De uitspraak is dat Yvy moet stoppen met haar bedreigingen en anders per overtreding een boete van vijftig euro moet betalen.

De Zaanse flat is een van de vele plekken waar het fout ging. In 2022 zijn ruim 20.000 meldingen gedaan bij buurtbemiddelingsorganisaties, zo blijkt uit cijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Tuinconflicten
Hoog op de hitlijst van ergernissen scoren ook de tuinconflicten. Dit kan gaan over overhangende takken, ongewenste schaduw door een joekel van een boom in de naastgelegen tuin, de buurman die zonder overleg de heg heeft gesnoeid, of een schutting die over de erfgrens staat. Ook recht van overpad is een beruchte bron voor burenruzie.

En wat dacht je van stankoverlast van de buren? Denk aan rottend vuilnis in de tuin of het trappenhuis, (de uitwerpselen van) huisdieren en rookoverlast door een barbecue of open haard. En zo zijn er nog tal van zaken waar bewoners zich over kunnen opwinden.

Buurtbemiddeling
Gelukkig biedt negentig procent van de gemeenten in Nederland buurtbemiddeling aan. Daarbij zetten ruim 3.200 mediators zich in om burenruzies te helpen oplossen, meldt het CVV. Zeventig procent van de behandelde kwesties werd positief afgesloten.

Uit het ’burenonderzoek’ dat KRO-NCRV hield vanwege de lancering van het nieuwe metamorfoseprogramma ’12 straten groen’ blijkt dat een derde van de Nederlanders (38 procent) denkt dat een groene straat het contact met buren zal verbeteren. In het programma gaan bewoners samen tegels wippen, aanplanten en snoeien. Dat wordt dan wel weer oppassen voor de beruchte overhangende takken.