PlusBus Gooise Meren zoekt nieuwe coördinator

Versa Welzijn organiseert met de PlusBus gezellige groepsuitjes voor 55+’ers. Er zijn 3 bussen; in Gooise Meren, in Huizen en in Weesp. We maken uitstapjes naar musea, markten, restaurants, evenementen, natuurgebieden, winkelcentra en nog veel meer. De PlusBus in Gooise Meren is op zoek naar een nieuwe coördinator als opvolger van vrijwilliger Jan Eijer.

Lees hier meer over de vacature.

Lees hier onder het bericht uit Bussums Nieuws van vrijdag 19 jan 2024 (tekst: Jacqueline Roest) waarin Jan Eijer vertelt over zijn vrijwilligerswerk voor de PlusBus:

‘Je moet wel een beetje met mensen kunnen omgaan’

Jan Eijer (76) wil stapje terug doen en zoekt nieuwe coördinator voor lokale PlusBus

foto door Brian Elings (Bussums Nieuws)

Oud-marinier Jan Eijer (bijna 77) is sinds de oprichting – zo’n twaalf jaar geleden – coördinator van de PlusBus Naarden-Bussum en Hilversumse Meent. Nu voor hem het 80ste levensjaar in zicht komt en zijn gezondheid ook iets achteruitgaat, zoekt hij een nieuwe coördinator om hem op te volgen.

Dat Eijer de PlusBus moet ‘loslaten’ gaat hem aan het hart. Hij doet dit werk met veel liefde en plezier, maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. “Ja natuurlijk, ga ik het missen, maar ik kan het niet meer opbrengen. Het is vandaag mijn vrije dag bij de PlusBus, maar je bent nummer acht al die hierover belt.” No hard feelings trouwens.

‘Gewoon even een paar dagen weg. Nu moet ik altijd rekening houden met de bus’

De Bussumer heeft suiker en tobde lange tijd met wonden aan zijn benen waarvoor hij telkens naar het ziekenhuis moest. “Gelukkig zijn deze nu dicht.” Hij wil – “nu het nog kan” – gaan genieten met zijn vrouw. “Gewoon even een paar dagen weg. Nu moet ik altijd rekening houden met de bus.” Hij hoopt dat aan het eind van komende zomer zicht is op een vervanger. “En ik zal heus niet hard weglopen, want ik wil iemand best inwerken en daarna af en toe een ritje rijden.” Eijer stopt dus niet, omdat z’n koppie niet meer wil: “Het nadenken en bedenken gaat nog goed. Alleen fysiek gaat het wat minder.”

De job was de Bussumer al die jaren op het lijf geschreven. Hij houdt van organiseren en is een echte regelneef, want de dagelijkse gang van zaken (24/7), de financiën én het werven van vrijwilligers en sponsors liggen op zijn bordje. Hij heeft veel contact met de vrijwilligers, maar ook met de gasten die meegaan met de PlusBus. Stilzitten is niks voor hem en dat heeft hij tijdens zijn werkzame leven ook niet gedaan. Hij werkte onder meer als melkboer en als marinier en runde daarbij met zijn vrouw ook nog een gezinshuis voor pleegkinderen. De laatste jaren was hij veiligheidscoördinator bij het ROC in Hilversum.

‘Dan ben ik van alles aan het regelen en bel ik ook met de mensen die mee zijn geweest met de PlusBus’

Eenmaal gepensioneerd, kroop hij dus niet achter de geraniums. Op z’n kont zitten, kan hij simpelweg niet. Dat is gewoon het aard van het beestje. Hij heeft nog altijd geen spijt dat hij ruim tien jaar geleden bij de oprichting van de PlusBus betrokken is geraakt. Eijer is gewend om altijd in touw te zijn en vindt het heerlijk om – voorheen vier, maar inmiddels drie ochtenden per week – naar kantoor te gaan. Het geeft hem structuur in zijn week. “Dan ben ik van alles aan het regelen en bel ik ook met de mensen die mee zijn geweest met de PlusBus, om even te peilen hoe het is geweest.”

En wat blijkt uit die gesprekjes? “In de bus is het altijd gezellig en er wordt veel gelachen. De mensen gaan met een groepje iets leuks doen, zoals lunchen of naar het theater. Je bent onder de mensen en legt contacten.” Ook ontstaan er vriendschappen tussen mensen die elkaar van de PlusBus kennen. Niet alleen bij de mensen die meerijden, ook bij de vrijwilligers. En als je iemand kunt helpen, waarom zou je het dan niet doen?” De PlusBus heeft Jan altijd heel veel gezelligheid gebracht, maar nu wordt het tijd om het stokje door te geven. “Je moet wel een beetje met mensen kunnen omgaan”, geeft Eijer als tip.

Een duobaan kan natuurlijk ook. Wie wil? Bel met 06-34733544.