Beter een goede buur


Het nieuwe seizoen van De rijdende rechter is alweer een tijdje bezig en wordt volop bekeken. Veel kijkers herkennen zich in de getoonde situaties. De vraag is, wat kunnen buren zélf proberen voordat ze meester Reid inschakelen?

In het nieuwe seizoen van De rijdende rechter buigt meester John Reid zich – samen met trouwe kijkers en amateurjuristen thuis – over hoogopgelopen burenruzies. Hadden de buren wel een vergunning voor die ‘lelijke’ aanbouw die het uitzicht verpest? Is die boom nou op het erf van de ene of de andere buur geplant? En hadden ze die vlinderstruik van hun buren mogen snoeien, als hij over de heg naar hun tuin hangt? De rijdende rechter doet uitspraak, zodat voor eens en altijd duidelijk is wie er gelijk heeft en wie niet. Als kijker vraag je je soms wel af hoe dit zover heeft kunnen komen. En als er een winnaar en een verliezer worden aangewezen, komt dat je burenrelatie ten goede?

Bemiddelingsbureaus zoals Versa Welzijn helpen al jaren het gesprek op gang te brengen tussen schurende buren. ‘Bij ons gaat het wel anders dan op de televisie,’ vertelt Claudia Helsloot, directeur van collega Buurtbemiddelingsorganisatie Beter Buren in Amsterdam. ‘Wij bepalen niet wie er gelijk heeft, maar willen mensen helpen op een fijne manier naast elkaar te wonen.’ Helsloot vertelt hoe belangrijk het is om conflicten uit te praten. ‘In je woonomgeving wil je je prettig voelen en je kan in deze woningmarkt ook niet zomaar verhuizen.’

Wil je voorkomen dat jijzelf bij De rijdende rechter belandt? Dit zijn tips om beter te buren.

  1. Wacht niet te lang bij ergernissen. In plaats van jaren te mopperen, kan je beter zo snel mogelijk met elkaar in gesprek gaan.
  2. Wees duidelijk. Heb je al eens precies verteld waar je last van hebt? En nee, met de bezem tegen het plafond bonken telt niet.
  3. Maak samen afspraken. Vraag aan je kinderen of ze op zondag voortaan na tien uur kunnen beginnen aan hun cowboyspel in de tuin. Of koop een paar guitige sloffen om vanaf nu mee door je huis te stampen.
  4. Let op je huisdieren. Jij kroelt na een dag werken gezellig met jouw viervoeter op de bank. Maar je weet misschien niet dat de buren die middag hebben mogen genieten van een muziekmatinee, waarin de blaffende hond de hoofdrol pakt. En wanneer er tijdens het tuinieren een cadeautje van de buurkatten aan je handen blijft kleven, sta je zelf vast ook even van boosheid te beven.
  5. Leer je buren kennen. Kom je in een nieuwe buurt wonen, stap over je aanbelangst heen en ga op je nieuwe buren af. Neem bijvoorbeeld iets lekkers mee en ga gewoon even met elkaar babbelen. En laat onder het eten dan meteen jouw wisselende dienstschema weten.

Bonustip: creëer een goede relatie. Wees ongegeneerd degene die een groepswhatsapp aanmaakt als er nog geen straatapp is. Zo kunnen jullie ook eens samen een feestje organiseren. Dan zit nog steeds de hele buurt in jouw barbecuegeur, maar dan samen op een klapstoeltje voor elkaars deur.

Wil je buurtbemiddeling in Gooise Meren, Hilversum, Huizen of Wijdemeren (kosteloos) inschakelen voor advies of hulp bij burenconflicten? Stuur dan een mail naar  Versa Welzijn Buurtbemiddeling: buurtbemiddeling@versawelzijn.nl of bel: 035 623 11 00.