Aantal meldingen bij Discriminatie.nl Gooi en Vechtstreek in jaar tijd verdubbeld
In 2024 hebben inwoners van de zes gemeenten in de Gooi en Vechtstreek in totaal 259 meldingen van discriminatie ingediend bij het regionale meldpunt van Discriminatie.nl. Het gaat om een verdubbeling van het aantal meldingen op regioniveau ten opzichte van 2023.
De lancering van het landelijke netwerk van Discriminatie.nl en het veranderende politieke klimaat hebben geleid tot een groter aantal meldingen waarbij burgers, na uitspraken door politici en opiniemakers, namens een groep een beroep deden op het recht op gelijke behandeling. De verdubbeling van het totaal aantal meldingen is dan ook voor een deel toe te schrijven aan meldingen over landelijke kwesties (90 meldingen, 35%). Maar ook de klachten over individuele en plaatselijke incidenten van discriminatie zijn gestegen, van 125 meldingen in 2023 naar 169 in 2024.
Herkomst en huidskleur
De meest voorkomende reden voor het melden van discriminatie blijft onderscheid op grond van herkomst en/of huidskleur. Bijna de helft van alle meldingen, inclusief meldingen over landelijke kwesties, betrof deze discriminatiegrond. Er werd hierover 123 keer gemeld, meer dan twee keer zo vaak als het jaar ervoor. De klachten gingen vooral over discriminatie in de media, op de arbeidsmarkt, bij toegang tot collectieve voorzieningen of behandeling door overheidsinstanties, door winkels en bedrijven, en door buurtbewoners.
Niet-wettelijke gronden
De grotere zichtbaarheid van het meldpunt heeft ook geleid tot meer klachten om redenen die niet onder de bescherming van de gelijkebehandelingswetgeving vallen. Het aandeel meldingen dat deze “niet-wettelijke gronden” betrof is toegenomen van 13% in 2023 naar 22% in 2024. Het ging hier bijvoorbeeld om klachten over andere behandeling wegens iemands inkomen of sociale positie, woonplaats, piercings en tatoeages, vaccinatiestatus, of justitieel verleden. Melders van dergelijke klachten werden gehoord, geïnformeerd en waar mogelijk doorverwezen.
Godsdienst en geslacht
Op de derde plaats van meest gemelde vormen staat discriminatie op grond van godsdienst. Eenzelfde aantal meldingen betrof discriminatie op grond van geslacht, vooral van non-binaire personen en transgenders. Met name discriminatie op grond van godsdienst is in een jaar tijd bijna verzesvoudigd; het aandeel meldingen van discriminatie op deze grond is gegroeid van 3% in 2023 naar 10% in 2024. Het ging bij drie kwart van deze meldingen over discriminatie tegen moslims.
Overige gronden
Discriminatie op grond van seksuele gerichtheid werd bijna twee keer zo vaak gemeld als in 2023. Het aantal meldingen over discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte groeide minder hard.
Overheid en collectieve voorzieningen
Een groot deel van de ontvangen klachten ging over ongelijke behandeling bij collectieve voorzieningen (30%), met name door de landelijke overheid, en in mindere mate de lokale overheid, welzijnsinstellingen en gezondheidszorg. Wel was bij de helft van deze klachten sprake van ervaren onderscheid op niet-wettelijke gronden; een ander aanzienlijk deel betrof onderscheid op grond van huidskleur/herkomst.
Arbeidsmarkt
Discriminatie op de arbeidsmarkt werd 41 keer gemeld (16% van het totaal), vooral op grond van herkomst/huidskleur en op grond van geslacht, voornamelijk bij werving en selectie en op de werkvloer. In het rapport Kerncijfers Discriminatie Gooi en Vechtstreek 2024 vindt u meer informatie.
Discriminatiecijfers regio Midden-Nederland
Gelijktijdig met de cijfers voor Gooi en Vechtstreek verschijnt de Monitor Discriminatie 2024 Midden-Nederland. Er hebben zich 1403 incidenten voorgedaan in de regio Midden-Nederland die zijn gemeld bij één van de drie antidiscriminatiebureaus (Utrecht, Flevoland en Gooi en Vechtstreek) of een ander antidiscriminatiebureau in het land. Een stijging van nagenoeg 60%. Het aantal meldingen op moslimdiscriminatie nam verhoudingsgewijs het meest toe met ruim 200% (van 32 meldingen in 2023 naar 97 meldingen in 2024). De politie registreerde 1178 discriminatie-incidenten binnen de regio Midden-Nederland, dat is 11 procent meer dan in 2023. Het grootste deel van de politieregistraties gaat over de gronden herkomst/huidskleur (554) en seksuele gerichtheid (347). Het College voor de Rechten van de Mens ontving 76 verzoeken tot een oordeel uit de regio, 5 verzoeken meer dan het jaar ervoor. In de Monitor Discriminatie 2024 Midden-Nederland vindt u een uitgebreide analyse van de meldingen en registraties.
Over discriminatiecijfers
Omdat slechts een klein deel van de discriminatie-incidenten wordt gemeld en geregistreerd, geven de rapportages geen inzicht in de totale omvang van discriminatie. Uit onderzoek uit 2024 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een op de tien mensen die discriminatie ervaren het incident ergens meldt. Slechts 3 procent van de mensen die discriminatie ervaren meldt dit bij de politie, 1 procent bij een antidiscriminatiebureau, en minder dan een half procent bij het College voor de Rechten van de Mens. 4 procent meldde bij een andere dan de genoemde instanties.