2e Buurtmobi voor Kerkelanden én Loosdrecht

De Buurtmobi is een elektrische shuttle voor (oudere) buurtbewoners in de wijk Kerkelanden in Hilversum. Dit bewonersinitiatief is zo’n succes, dat er nu een tweede Buurtmobi bijgekomen is, niet alleen voor Kerkelanden, maar ook voor inwoners van Loosdrecht. Lees hieronder de berichtgeving uit de lokale media:

Uit de Gooi en Eemlander (Hans van Keken, zaterdag 7 oktober 2023):

Elektrische BuurtMobi in Hilversum zo’n succes dat ook Loosdrecht voortaan kan meegenieten

De Buurtmobi, de elektrische shuttle waar veel oudere buurtbewoners in de wijk Kerkelanden erg blij mee zijn, heeft een tweede editie erbij gekregen. Eentje opnieuw voor Kerkelanden, maar nu ook voor inwoners van Loosdrecht.

Alle reden voor een bescheiden feestje dus. Alleen al omdat het een bewonersinitiatief is, en nog een zeer geslaagde ook. Bedoeld om meestal alleen wonende, oudere inwoners van Kerkelanden, die bijna niet meer zelfstandig de deur uit kunnen wat mobiliteit te geven.

Zodat ze naar het winkelcentrum kunnen. Of de dokter, de fysiotherapeut, naar activiteiten in het buurthuis De Koepel of noem maar op. Mooi, omdat anders het verlies van contacten op de loer ligt, en je voor je het weet toch wat meer – of te veel – op jezelf bent aangewezen.

Geestelijk moeder
De Hilversumse Monique Gijsman is de geestelijk moeder van de Buurtmobi. Die eerlijk gezegd een beetje voortkwam ook uit onvrede bij ouderen over de wmo-taxi. Gijsman hoorde hen erover praten bij de koffiecorner Siësta in Kerkelanden, en het initiatief was geboren.

,,Daar bij Siësta ontmoette ik ook Rob, die in de pr en reclame werkt. En Kitty die een makkelijke pen heeft. We schreven een plan en vroegen de gemeente om startkapitaal, wat we kregen. Ook klopte ik aan bij winkeliers in de buurt voor sponsoring, we bouwden een website, huurden ons eerste wagentje en onze vrijwillige telefonistes kwamen bij Hilverzorg te zitten. Zo is het begonnen”, aldus de gedreven Hilversumse.

Gratis
Vanuit de stichting Buurtmobiliteit Kerkelanden rijden ze inmiddels alweer ruim 4,5 jaar, sinds maart 2019, door de wijk Kerkelanden. Het is allemaal gratis, zo benadrukt Gijsman. De Buurtmobi werkt immers met vrijwillige telefonisten en chauffeurs. Hierdoor blijven de diensten toegankelijk voor iedereen die het nodig heeft, ongeacht de dikte van je portemonnee. En omdat succes naar meer smaakt, kwam er dus een tweede Buurtmobi. Mede mogelijk gemaakt door een gift van het Mr. Roelsefonds en sponsoring door stichting Inovum uit Wijdemeren.

De Hilversumse wethouder Gerben van Voorden en Ron de Haan, wethouder van Wijdemeren, waren opgetrommeld om de doop van Mobi II wat extra cachet te geven. Overigens zijn nieuwe vrijwillige telefonisten of chauffeurs altijd welkom. ,,Interesse? Bel me maar”, zegt Monique Gijsman (06-12886389).

Uit de Gooi en Eembode (Stefan van Hees, vrijdag 6 oktober):

Voorkomen dat ouderen in isolement belanden

Tweede Buurtmobi in Kerkelanden is er nu: ‘Jullie zijn een voorbeeld voor de rest van ons dorp’

Dubbel feest bij Wijkcentrum de Koepel. Niet alleen was er de opening van de nieuwe keuken binnen het pand in Kerkelanden, ook werd de tweede Buurtmobi voor met name oudere bewoners van de wijk in gebruik genomen.

De Buurtmobi is opgericht als bewonersinitiatief toen duidelijk werd dat veel oudere buurtgenoten alleen waren en bijna niet meer zelfstandig de deur uit konden. Sinds maart 2019 rijdt daarom deze elektrische shuttle in de wijk. Hierdoor kunnen ouderen snel en gemakkelijk naar het winkelcentrum, de huisarts, fysiotherapeut of naar activiteiten in het De Koepel.

Het doel is vooral om te voorkomen dat ouderen door verlies van mobiliteit in een isolement belanden. Het succes was er al snel. Natuurlijk was corona een flinke spelbreker, maar inmiddels maakt de elektrische vierwieler vaak tientallen ritjes op een dag. Een tweede Buurtmobi was daarom meer dan noodzakelijk. Dankzij een bijdrage van het Mr. Roelsefonds en sponsoring door de Stichting Inovum is die tweede vierwieler er nu.

Inovum betaalt de verzekering en eventuele herstelkosten. “Wij zijn blij om als sponsor onze cliënten en de inwoners van Loosdrecht een stukje mobiliteit te kunnen bieden en zij nu ook hier boodschappen kunnen doen of een uitje hebben”, vertelt de vrijdag aanwezige Saskia Haanappel van Inovum. “En Loosdrecht is zo dichtbij Kerkelanden. Waarom zouden wij het dan niet faciliteren. De mensen kunnen hierdoor bijvoorbeeld ook mooi naar Vliegveld Hilversum en daar een kopje koffie drinken.”

Haanappel vertelt dat Inovum zich aanbood als sponsor na een informatiebijeenkomst bij de zorgorganisatie. Verschillende partijen presenteerden die avond hun diensten. Ook Monique Gijsman van de stichting Buurtmobiliteit in Kerkelanden was daarbij aanwezig. “En zij hield een vlammend betoog over de Buurtmobi”, aldus Haanappel. Van daaruit is de samenwerking ontstaan.

Vlak voordat Gijsman vrijdag van directeur Peter Meijs van het Mr. Roelsefonds de sleutel van de nieuwe vierwieler ontvangt, geeft deze ‘moeder van De Koepel’ of ‘het cement van het buurthuis’, zoals de Hilversumse wordt omschreven, toe wel even wakker te hebben gelegen over het financieren van die tweede Buurtmobi. Uiteindelijk is het er toch van gekomen. Voordeel van de nieuwe Buurtmobi is ook dat deze meer kilometers kan maken dan de oude en er daarom net iets langere ritjes mogelijk zijn.

Gijsman benadrukt daarbij ook het belang van de vrijwillige chauffeurs. “Ik ben enorm trots op die vrijwilligers. Zonder die kanjers kan de Buurtmobi nooit tijden.” De chauffeurs zijn bovendien de ogen en oren van de wijk en signaleren bijvoorbeeld eenzaamheid. “Voor de ouderen betekent zo’n ritje ook dat zij even kunnen babbelen. De vrijwilligers horen zo veel verhalen van ouderen dat zij eenzaam zijn. Met bijvoorbeeld de Buurtmobi let je een beetje op elkaar.”

Wethouders Ron de Haan van Wijdemeren en Gerben van Voorden van Hilversum zijn vrijdagmorgen eveneens van de partij. Ook Van Voorden is vol lof over die vrijwilligers. “Jullie zijn een voorbeeld voor de rest van ons dorp. We hebben jullie nodig. Jullie zorgen ervoor dat mensen mee kunnen doen. Houd vol en draag dit over aan een nieuwe generatie. Wij zijn heel blij dat jullie dit doen.”

Interesse?
De Buurtmobi werkt met vrijwillige telefonisten en chauffeurs. Hierdoor blijven de diensten gratis en toegankelijk voor iedereen die het nodig heeft. Er is altijd vraag naar nieuwe vrijwillige telefonisten of chauffeurs. Bij interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan, bel 06-12886389. Om aan te melden voor een rit met de Buurtmobi, bel 06-26138178 (bereikbaar van maandag-vrijdag van 10:00-12:00 uur en 14:00-16:00 uur).

Foto Miché / Bastiaan Miché