Rots en Water

Teach the teacher

Eind 2017 zijn 30 Versa Welzijn medewerkers op een cursus Rots en Water geweest om mensen nog beter te kunnen ondersteunen. Rots en Water leert je zelfbeheersing, voor jezelf opkomen en je mening geven. Dit door vooral oefeningen (onder andere rollenspelen) te doen en te ervaren hoe dat voelt. De 30 collega’s zijn nu opgeleid om deze training in de wijk toe te passen. Tukkie Tuk, opbouwwerker, en Jet van der Wal, kinderwerker, vertellen over hun werk en over Rots en Water.

Tukkie Tuk en Jet van der Wal

Kwetsbare kinderen

Jet: “Het doel van mijn werk is alle kinderen laten meedoen in de maatschappij. We hebben onder andere een inloopmiddag waar kinderen spelend kunnen leren. De toegang is 50 eurocent, dus dat is heel laagdrempelig. Het accent ligt op sociale omgang, nieuwe dingen ontdekken en het zelfvertrouwen laten groeien. Daar kan Rots en Water heel goed bij helpen. Door middel van de rollenspelen uit de cursus leren kinderen hun emoties verkennen, te beheersen en op “een normale” manier te uiten. Er is ook een school naar ons toegekomen of wij Rots en Water wilden toepassen in de klas. Dit doen wij nu.”

Dingen mogen er gewoon zijn

Tukkie werkt als Opbouwwerker. Net als Jet werkt zij in Hilversum-Oost en is ze verbonden aan het zeer actieve en levendige wijkcentrum St. Joseph. Tukkie is meestal op straat te vinden. Ze fietst door de wijk of ze gaat even op een bankje met iemand kletsen. Of ze belt gewoon ergens aan. Zo weet ze wat er in de wijk speelt. Daarnaast krijgt ze aandachtspunten door van de politie, gemeente, zorg en familieleden of vrienden.

Tukkie: “De boog kan niet altijd gespannen zijn. Dus geef ook ruimte aan energie of om er gewoon te zijn. Rots en Water is niet alleen maar rollenspelen, maar juist ook die ruimte. Het is beide. Twee rotsen botsen en dan heb je water nodig (dat staat voor meegaan, meegeven) om in balans te zijn. Die balans is heel belangrijk. Want alles binnenhouden en meegaan kan ook niet.

Het is de toon die de muziek maakt. Vaak gaat het erom hoe je het zegt. Wij geven daarom ook gesprekstechnieken. Daarnaast zijn we ook bezig met talenten vinden in mensen. Dat is ook Rots en Water. Maar het is nog een uitdaging hoor. Zeker met jongeren en tieners. Ik vind het een uitdaging om dit op bijvoorbeeld een VMBO school te doen.” Ze sluit lachend af met: “Onze uitdaging is ook, wij vinden zoveel dingen leuk. Te veel dingen. Ik zou wel wat meer uren in een dag willen hebben om alle dingen te kunnen doen!”.

Kunnen wij je helpen?