Samen stappen zetten voor veilig en verbonden Kerkelanden!

Op 16 mei jl. bleek wel hoezeer veiligheid en verbondenheid leven in Kerkelanden. Bewoner Paul leidde toen in de Koepel een avond waarin deze thema’s centraal stonden. De aanleiding was de behoefte om alle beheerders van buurtapps rondom veiligheid samen te brengen. Maar als er 26 (!) mensen aanwezig zijn, komt van het een het ander. En dus ontstonden er toen allerlei andere ideeën. Over de verkeersveiligheid bijvoorbeeld. En de verbinding met de wijkagent. Maar ook vanuit de Buurtouders. En over het elkaar welkom heten in de wijk. Op 10 oktober kwamen de bewoners weer naar de Koepel om met elkaar te verkennen wat er sinds mei allemaal gedaan en bereikt is!

Er is opnieuw een mooie groep aanwezig. En er blijkt veel te delen. Zo zijn de veiligheidsapps uit de verschillende hofjes en straten daadwerkelijk met elkaar verbonden! In een nieuwe appgroep zitten alle beheerders van de apps, maar ook de wijkagent! Daardoor kunnen signalen over (on)veiligheid snel gedeeld worden en is ook de wijkagent direct op de hoogte.

Enthousiasme is besmettelijk

Het is dus gelukt. De bewoners hebben de behoefte die op 16 mei leefde omgezet in actie en de onderlinge verbinding tot stand gebracht! Succes zorgt voor collectieve trots en enthousiasme en dat is besmettelijk. Er zijn dan ook al snel ideeën om anderen, op plekken in de wijk waar nog geen appgroep is, te prikkelen om ook mee te gaan doen. Dat gaat gebeuren in persoonlijke contacten en via een social media-bericht! Om bewoners weer even te attenderen op het bestaan van de groepen. Verder gebruiken de huidige beheerders deze avond om tips uit te wisselen over hoe zij bewoners in hun hofje of straat bij de appgroep betrekken.

Elkaar versterken

De Buurtouders hebben ook bepaald niet stil gezeten. Ze gaan een flyer en sociale media-bericht ontwikkelen en hebben daar al een afspraak voor gemaakt, begin november. Ook hier is het doel om meer bewoners te informeren, enthousiasmeren en betrekken. Meelopen is niet alleen gezond, maar je leert er ook anderen door kennen. En je krijgt een ander beeld over bijvoorbeeld jongeren. Het uiteindelijke bericht gaat ook via de buurtpreventie-appgroepen worden gedeeld. Dat soort verbindingen zijn snel te maken op een avond waarop je samen zit met elkaar. Dan ontstaan kruisbestuivingen en kun je elkaar versterken. De mooiste conclusie trekken de aanwezige bewoners al snel op de avond. Door de initiatieven die ze hebben genomen, het meer met elkaar verbonden zijn, het buurtfeest bij de Keet en de werkzaamheden van de community builders, is het gevoel van veiligheid in de wijk al vergroot!

Nieuwe democratie

Dat zie je ook fysiek terug. Sommige bewoners zitten er zienderogen meer ontspannen bij dan op 16 mei. Bijvoorbeeld omdat problemen, met aanvullende hulp van een beroepskracht, nu beheersbaar zijn geworden. Dan de verkeersveiligheid. Bewoners uit de Gomarushof en Theresiahof hebben met de gemeente gesproken over het verkeer op de Kloosterlaan. Er is een toezegging gedaan voor een 30-kilometer zone. De gemeente heeft haar eigen deadline niet gehaald; bewoners hebben inmiddels bij de wethouder aan de bel getrokken. Als dat geen aanzet tot nieuwe democratie is! Bewoners verantwoorden zich niet aan een beleidsagenda, maar de gemeente heeft zich te verhouden tot het buurtproces. Wordt vervolgd. Angelique wist nog te melden dat er een mooi bedrag is gereserveerd voor het verbeteren van de fietsveiligheid in de wijk. Handige informatie voor de andere groep om mee te nemen.

Meedenken

Ook de gevoelens van onveiligheid door rondhangende jongeren kwamen weer ter sprake. Er zijn veel tips over uitgewisseld. Fijn dat jongerenwerkers Youness en Deleaney erbij waren. Bewoners hebben hen tips gegeven over hoe zij de Keet positief in het daglicht kunnen zetten. De jongerenwerkers hebben op hun beurt de bewoners het aanbod gedaan problemen met hen te bespreken, als ze zich voordoen. Zodat ze er samen wat mee kunnen. Positief was dat in het gesprek steeds benadrukt werd dat niet alle jongeren zich slecht gedragen en dat het ook jongeren zijn. Angelique deelde tot slot nog haar idee om een inloop- of marktvorm te organiseren. Dat werd niet alleen erg goed ontvangen, maar verschillende mensen gaven direct aan er graag over mee te willen denken