Rondom de Erasmusflat groeit en bloeit er van alles. Letterlijk!

Het is goede vrijdag, een mooie dag voor een Buurtbakkie in de Erasmusflat. De entreehal ziet er paasbest uit. Verschillende bewoners zijn al aangeschoven, waaronder twee van de vorig jaar gestarte afvalprikclub. Margé, maatschappelijk werker van Versa Welzijn, is er ook. Net als een mijnheer die aanschuift omdat hij, als nieuwkomer, de taal graag wil leren. Er is ook een bewoner die nog bij de eerste flatkoffie met community builder Matijs aanwezig was. Sindsdien is er het nodige gebeurd!

Zo ligt er voor de flat een prachtig bloemenveld, in de vorm van de letter V. Nog opvallender is wat er niet meer ligt, namelijk afval. Het was een van dé thema’s waar de bewoners een jaar geleden samen voor in de benen kwamen. Tijdens een ‘ergernissen-avond’ sloegen ze de handen ineen om zelf de ruimte rondom hun flat afvalvrij te gaan houden. Er ligt nog wel eens wat, afgelopen week bijvoorbeeld nog een paar matrassen, maar het is een wereld van verschil met hoe het was. Geen wagenpark van winkelwagentjes meer, geen grof vuil met ‘gratis af te halen’-stickers erop en geen afvaltoerisme van andere flats.

Aanhaken

Karim staat buiten te bellen. Hij is actieve bewoner in tal van initiatieven. Dat doet hij graag, maar er hoort ook een lichte verzuchting bij. “Ik moet regelmatig uitleggen dat ik ook maar een vrijwilliger ben, met daarnaast een baan, een gezin en een sociaal leven.” Na een lang telefoongesprek schenkt hij in de entreehal van de flat koffie in. Hij is druk bezig om de ontmoetingsruimte van stichting Ummah gereed te krijgen voor de officiële opening. Met een fysieke locatie voor stichting Ummah gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. “Iedereen is welkom in de ruimte,” legt hij uit. “We willen bijdragen aan een fijne en meer inclusieve wijk. Maar we zijn ook een particulier initiatief. Met onze achterban hebben we geld ingezameld en samen hebben we de ruimte verbouwd. We organiseren activiteiten die bijdragen aan onze doelstellingen. Het is in principe geen ruimte waar iedereen van alles kan gaan organiseren. Daar is wijkcentrum de Koepel voor.”

Extra sociale controle

Voordat hij ons rondleidt door de ruimte, raken we in gesprek over hoe schoon het is rondom de flat. Karim denkt dat de komst van stichting Ummah daaraan bijdraagt. “We hebben activiteiten voor jong en oud, iedereen komt aan bod. Daardoor gebeurt er nu het een en ander rondom de flat. Dat levert extra sociale controle op. Bovendien moedigen wij onze bezoekers actief aan geen overlast te veroorzaken, op welke manier dan ook. En dat werkt.” Karim heeft te maken met wat sentimenten die in de flat leven. Hij heeft er ook begrip voor. “De samenstelling van de wijk is de laatste tijd veranderd. Zelf woon ik sinds mijn geboorte in Kerkelanden. Wij moeten allemaal wennen aan de komst van andere culturen. Daarom is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. We nodigen de flatbewoners dan ook allemaal uit bij de officiële opening. Daarnaast werken we samen met kerken van alle gezindten. En ook de contacten met de wethouder, burgemeester, Versa en de wijkagent zijn goed.

Iets voor een ander betekenen

Als Karim ons heeft rondgeleid, lopen Margé en ik terug naar de entreehal van de flat. Ze is als maatschappelijk werker graag bij dit soort koffiemomenten in de buurt aanwezig. “Zo krijg ik een bekend gezicht voor de bewoners. Als ze me dan in De Koepel zien, kennen ze me. De drempel om een keer met mij in gesprek te gaan, in De Koepel of tijdens deze koffiemomenten, is dan veel lager. Verder zijn de koffiemomenten ook gewoon gezellig. Het voeren van haakjesgesprekken, over wat mensen graag doen en belangrijk vinden, geeft energie en is voor mijn werk ook waardevol. Hier ervaar je dat mensen gewoon willen meedoen en iets voor een ander willen betekenen. Dat inzicht neem ik mee in de manier waarop ik mijn werk doe!”   

Geslaagde opening stichting Ummah

Op 2 mei is het zover. Het is een warme dag. De meeste bezoekers zoeken al snel de verkoeling binnen, in de nieuwe locatie van Stichting Ummah. De klusvrijwilligers hebben fantastisch werk geleverd. De ruimte ziet er prachtig uit. Het is een geslaagde opening. Karim blikt er met een goed gevoel op terug. “Er waren veel mensen namens de partnerorganisaties met wie we samenwerken. Maar ook de nodige actieve wijkbewoners die in andere initiatieven actief zijn, zoals Monique, Angelique, Paul, Lucie en Anja. Dat was heel leuk. En uiteindelijk kwamen ook de wethouder en de burgemeester nog langs. Vanuit onze gemeenschap schoof een groepje ouderen aan, er waren wat jongeren, maar we konden niet iedereen uitnodigen. Als er al een minpuntje was, dan was het wel dat we nog veel meer hadden kunnen uitpakken! Aan de andere kant: onze gemeenschap kent Ummah natuurlijk al wel.”

Ruimte voor een open gesprek

Karim zag zowel bij de partnerorganisaties als bij flatbewoners die langskwamen vooral nieuwsgierigheid. “We hebben bij alle bewoners een brief in hun brievenbus gedaan. Uiteindelijk zijn er drie bewoners komen kijken. Een van hen was een mevrouw die kritisch ten aanzien van ons initiatief stond. Maar zij wás er dus wel. Ik heb haar rondgeleid en verteld wat we doen. Ik heb haar ook meegegeven dat zij nu met recht kritisch mag zijn op wat wij doen. Want ze heeft interesse getoond, gezien wie we zijn, wat we doen en ze heeft zich in ons gesprek opengesteld. Dat kan ik alleen maar waarderen. We hoeven niet op een lijn te zitten, als er maar onderling respect is. Ruimte voor een open gesprek. En dat was het.”

Actief bijdragen

Stichting Ummah wil niet passief zijn, maar actief haar steentje bijdragen. Karim: “We zijn laatst benaderd door het project ‘de Wereldkeuken’. Een aantal mensen uit onze gemeenschap wil daar graag aan meedoen. Ze gaan binnenkort Marokkaans koken op het Marktplein. Op onze eigen locatie wandelen nu regelmatig nieuwkomers binnen die Nederlands met ons willen praten. Daar geven we dan ook gehoor aan. We zijn aan het bekijken hoe wij hen structureel Nederlandse les kunnen aanbieden. Dat zal na de zomervakantie worden. Eén van de opties is dat een select groepje dit gaat verzorgen en dat de nieuwkomers ons Arabisch leren. Daar is namelijk erg veel behoefte aan. Zo kunnen twee groepen van elkaar leren in plaats van dat we voor beiden een voorziening moeten treffen.” Langzaamaan valt alles op z’n plaats. Karim: “Sinds de opening hangt er een rustige sfeer rond de Erasmuslaan. Ik vermoed dat de mensen meer aan ons gewend zijn en er zijn ook voordelen, die steeds vaker gaan opvallen. Onlangs lekte er water van een balkon op de hoogste verdieping. Ik liep daar langs en sprak mensen uit de flat aan. Die zijn naar de betreffende woning gegaan en hebben de bewoner er op geattendeerd. Je kan al in hele kleine dingen nuttig zijn voor elkaar. Dan nog hoef je niet altijd op één lijn te zitten, maar we zijn wel allemaal bewoners en samen maken we de wijk!”