“Bewoners moeten niet alleen betrokken worden, maar ook zeggenschap krijgen”

Lucie van Cranenburgh en Annemarie Nes zijn, samen met hun buurtgenoot Karim Didouch, actieve buurtbewoners. Ze waren aanwezig bij de eerste bewonersbijeenkomst op 22 november en betrokken bij het aanstellen van de community builders. Dat gebeurde in januari en februari 2023 via een eerste ronde van zogenaamde ‘speeddates’; persoonlijke kennismakingen van een kwartier. Vervolgens werden de ervaringen bij elkaar gelegd en volgde een tweede ronde inhoudelijke gesprekken. Daar schoof Lucie bij aan namens de bewoners. Ze vertellen over hun ervaringen.

Lucie is van huis uit verpleegkundige, werkte bij de GGD en werd uiteindelijk kwaliteitsmanager. In die hoedanigheid certificeerde ze diverse fysiotherapiepraktijken en GGD’en. Na haar pensioen werd ze vrijwilliger in De Koepel. Ze schrijft het wijkblad Het Groene boekje en helpt de beheerder met nieuwe initiatieven en stappenplannen om een en ander ook richting de gemeente te onderbouwen. Daarnaast begeleidt ze twee groepen schilders en gaat ze een workshop miniaturen geven. Ze is bijna elke dag in De Koepel. “Het is fijn om wat ik allemaal kan en te bieden heb, ook toe te kunnen passen. Het zijn soms lange dagen. Vandaag ben ik bijvoorbeeld van half 10 ’s morgens tot 10 uur ’s avonds hier bezig, maar het geeft zeker voldoening.”

Bijdragen aan de buurt

Annemarie is al een keer bij Lucie thuis geweest, en zag daar hoe goed ze kan schilderen. Ze heeft gewerkt als klinisch chemisch analist en is nu met pensioen. Een van haar drie kinderen heeft een beperking. Dat is ook een van de redenen waarom ze in deze buurt, in de Zwinglilaan, is gaan wonen. Er staan namelijk trainingswoningen van Sherpa in de buurt. Sherpa is een organisatie voor mensen met een beperking. De reden waarom ze voor Versa Welzijn actief is in de wijk, heeft met het overlijden van haar ouders te maken. Ze wil ouderen helpen via het 80-plus Preventief Huisbezoek; een opdracht die de gemeente Hilversum aan Versa Welzijn heeft gegeven. Daarnaast weet zij dat er door Kerkelanden een servicestrook wordt gecreëerd voor mensen met een beperking. Over deze onderwerpen geeft zij voorlichting in de thuis gesprekken. 

Zeggenschap voor bewoners

Inmiddels hebben we koffie en thee. Lucie en Annemarie bespreken de aanleiding voor ons gesprek. Ze vinden het niet alleen goed, maar ook heel belangrijk dat bewoners van meet af aan niet alleen betrokken worden bij het proces, maar ook zeggenschap krijgen. Ze staken dan ook beiden hun hand op toen gevraagd werd wie mee konden doen in de sollicitatieprocedure van de community builders. Ze willen graag meepraten en -doen. Lucie: “Ik doe mee omdat ik juist die zeggenschap zo van belang vind. Juist als het over bewoners gaat, moet er door bewoners worden meegedaan! Ik doe het echt uit overtuiging. We zijn als bewoners, samen met beroepskrachten van Versa Welzijn, gaan speeddaten met vier sollicitanten. Dan kijk je naar wat je van iemand vindt, als mens. Is het een prettig persoon, zie je hem of haar hier in de buurt rondlopen, is er een klik? Daarna zijn we bij elkaar zitten om samen indrukken te delen. We waren het niet helemaal eens, maar kwamen er samen wel uit.”

Klik

Annemarie deed mee aan de gesprekken omdat ze, door haar vroegere werkzaamheden, gewend is sollicitatiegesprekken te voeren. Daarnaast voelde ze wel een klik met Lucie en Katinka. “Daarom wilde ik het wel doen. Daarnaast ben ik ook kritisch en durf ik dingen bespreekbaar te maken. Dat is ook helpend in zo’n procedure. Ik heb de CV’s gelezen en hun levenservaring ingevuld in mijn hoofd. Verder heb ik tijdens de gesprekken voornamelijk de personen die voor me zaten onderzocht. Daar komt ook gewoon onderbuikgevoel bij kijken. Van daaruit reageer ik tenslotte.” Lucie vult aan: “Ik vind de eerste indrukken ook heel belangrijk, maar probeer die vervolgens ook los te maken van mezelf. Om te bedenken hoe iemand hier zou passen, binnen het team en voor de buurt. Daar gebruik ik mijn levenservaring voor, hier, als bewoner van de buurt en vanuit mijn contacten met andere bewoners.”

De link met ABCD leggen

Na de speeddates gingen opbouwwerker Katinka Boot en Lucie in een tweede ronde inhoudelijk de diepte in. Lucie: “Dat was om de resultaten en gedachten vanuit de speeddates verder te toetsen, maar ook om de link met werken volgens de ABCD-principes te leggen. Want dat is de manier waarop bewoners en Versa Welzijn hier samen bouwen aan de buurt. Zo maakten we de definitieve keuzes. En daar komen dan ook andere aspecten bij kijken. Reisafstand, de match met andere leden van het team en andere bewoners, de motivatie om hier mee te gaan draaien, de rol in het team, de aanpak van waaruit ze wilden gaan werken, noem het maar op. We zijn heel blij met Cecile en Matijs die het uiteindelijk geworden zijn. Mooi ook dat er een man bij zit, dat is goed voor het team.” 

Al gestart

Het uiteindelijke resultaat werd teruggekoppeld aan Annemarie en Karim. Cecile is inmiddels al gestart, Matijs begint in de derde week van april. Lucie kan de community builders als insider volgen, Annemarie gaat dat meer als outsider doen. Lucie vindt het vooral belangrijk dat de community builders de wijk ingaan en bijhouden wat ze er meemaken, zodat ze ook van elkaar weten wat ze doen en elkaar in principe ook kunnen vervangen. Annemarie heeft nu meer de houding van: ‘kom maar op, laat het maar zien.’ Lucie gaat er actief aan bijdragen om de community builders een gezicht te geven in de buurt. Bijvoorbeeld via Het Groene Boekje. Ze ziet de komende tijd met veel vertrouwen tegemoet. “Het mooie in deze gemeente is dat er overeenstemming over is dat de ideeën uit de buurt moeten komen. De wijkwethouder, de wijkregisseur, de beroepskrachten én de bewoners denken daar allemaal hetzelfde over.”