Hulp aan Oekraïners

We krijgen veel vragen van mensen die iets willen doen voor de mensen die Oekraïne moeten ontvluchten. Daarom hierbij een overzicht van dingen die je kunt doen.

Refugeehelp

Samen met Oekraïense vluchtelingen hebben Vluchtelingenwerk Nederland en het bedrijf SparkOptimus de site Refugeehelp.nl opgezet, in de hoop mensen zo snel mogelijk wegwijs te maken. De website beantwoordt vragen van Oekraïense vluchtelingen en helpers.

Doneer aan Hulporganisaties:

Neem een vluchteling in huis

Heb je een slaapplek over? Neem dan tijdelijk een vluchteling in huis!

Word buddy

Meld je aan als vrijwilliger bij Vluchtelingen Werk Nederland en zet je in als begeleider voor een vluchteling. Er zijn verschillende manieren waarop je je kunt inzetten.

Help mee

Zoek jij hulp voor jouw actie laat het de Versa Vrijwilligerscentrale weten wij kunnen jou helpen met het werven van vrijwilligers en jouw initiatief onder de aandacht brengen.

Doneer spullen

UNHCR neemt als organisatie geen noodhulpgoederen aan, maar er zijn een heleboel inzamelingsacties op touw gezet die goederen inzamelen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Deze zijn vaak online te vinden, zoals deze familie die spullen inzamelt voor vluchtelingen uit Oekraïne in Polen, de Poolse bibliotheek in Amsterdam, deze locaties in Rotterdam of dit initiatief in Nijmegen.

Klik hier voor de kaart van Nederland met inzamelpunten.

Weet jij inzamelacties in het Gooi laat en ons dan weten!

Start een actie

Wil jij Oekraïners op de vlucht helpen? Start een actie! Met jouw sportieve prestatie, creatieve uitspatting of kookkunsten draag jij bij aan de opvang en bescherming van families die gedwongen op de vlucht zijn. Bedenk een sponsorloop, een rommelmarkt, verkoop cup cakes, houd en filmmarathon oftewel wees creatief. Maak reclame, laat het bijvoorbeeld de Vrijwilligerscentrale weten dan maken wij voor jouw initiatief reclame. De opbrengst kun je doneren aan het doel dat jou het meeste aanspreekt.

Deel het nieuws en check je feiten

De laatste informatie over de situatie in Oekraïne en het aantal mensen op de vlucht vind je op de live blog van UNHCR.

Gezocht: docenten en onderwijsassistenten om les te geven aan Oekraïense kinderen

De Gooise Scholen Federatie zoekt docenten en onderwijsassistenten om les te geven aan Oekraïense kinderen. Lees hier meer.

Versa Welzijn Gooise Meren

Довідка та інформація для українців

Informatie over hulp aan Oekraïners in de gemeenten van de Gooi & Vechtstreek:

Hilversum en Hilversummers.nl
Huizen
Gooise Meren
Blaricum
Laren
Eemnes
Wijdemeren
Weesp