Nieuw buurthuis voor Riebeeck: ZO-samen

Donderdag 16 maart was het feest in de Riebeeck: het nieuwe (en vooral ruime) buurthuis werd officieel geopend, én de nieuwe naam onthuld: ZO-samen.

Het was een proces met ups en downs – zo gaat dat met een verhuizing – maar na maanden puzzelen en ploeteren beschikken de buurtbewoners van Hilversum Zuidoost nu over een nieuw, fris en vooral ruim buurthuis. Donderdagmiddag was de feestelijke opening én de onthulling van de naam. 

ZO-samen (ZO voor Zuidoost) is de naam van het buurthuis van Versa Welzijn aan de Oosterengweg, op het terrein achter Viore en Heelo. De bedenker en wethouder Gerben van Voorden hadden de eer om deze naam te onthullen. “In totaal kregen we 36 inzendingen”, vertelt projectleider Claudia Kruk. “Daar hebben wij er vijf uit gekozen, waarna een jury de uiteindelijke naam bepaalde. Nu willen we dat het lekker gaat draaien, dat het gaat bruisen.”

Volgens de jury sprak de winnende naam aan, zegt het iets over de wijk: ‘Samen ervoor gaan’ én straalt het eenheid uit. Fijn is ook dat het gemakkelijk is uit te spreken. “Wat zijn wij blij en dankbaar als team”, aldus Kruk. “Het was een enerverende tijd, van september tot nu, maar we hebben het gerealiseerd. We zijn dankbaar en blij. Eigenlijk kon het niet, qua budget, maar we zijn het toch gaan doen.”

Het vorige buurthuis van Versa Welzijn was gevestigd in het verderop gelegen winkelcentrum. Onder meer vanwege de aanstaande verbouwing daar is er in de toekomst geen plek meer voor het buurthuis. Een zoektocht naar een nieuw onderkomen volgde. Dat bleek een lastige opgave. Viore, het inloopcentrum voor mensen met kanker, bood uitkomst. Op dat terrein – zeg maar bovenop de nieuwe Alexiatunnel – was nog wel plek. 

Veel inwoners, collega’s en samenwerkingspartners namen een kijkje in het nieuwe buurthuis. Foto: Foto Miché/Bastiaan Miché

Aanvankelijk was men binnen Versa niet direct enthousiast, geeft directeur Anita Keita toe. “De moed zakte ons wel in de schoenen. Het was best aftands. Toch zijn er plannen gemaakt. Zou het financieel kunnen? Toen zakte de moed ons nog verder in de schoenen. Vervolgens hebben we de gemeente benaderd. Wat kunnen zij? Wat kunnen wij? Nu zijn we trots dat het binnen aan aantal maanden gelukt is”, spreekt Keita de tientallen aanwezigen toe. “Heel veel mooie ontmoetingen gewenst in deze mooie wijk.”

Wethouder Gerben van Voorden vertelt dat de Riebeeck een steeds mooiere wijk begint te worden, met betrokken mensen. Het nieuwe buurthuis is daar volgens de CDA-er het zoveelste voorbeeld van. “Vandaag is deze plek er, waar mensen gezien worden. En dat is ontzettend belangrijk. Een huis voor de buurt. Een huis biedt bescherming, in huis zorgen mensen voor elkaar, maken plezier, komen tot rust.”

Het nieuwe buurthuis is vijf dagen in de week open en biedt behalve elkaar ontmoeten onder meer ook taalondersteuning, huiswerkbegeleiding en een studio voor jongeren. Enig minpuntje is wel dat de nieuwe locatie was lastiger vindbaard is dan het vorige buurthuis. Kruk: “Ook op Google Maps staan we nog niet aangegeven. Daar gaan we de komende tijd actief over communiceren, ook geven we het aan met kalk op de stenen.”

Kruk is nu twee jaar werkzaam bij Vers Welzijn en vertelt dat de zoektocht naar een nieuw onderkomen in Zuidoost toen al gaande was. “Inmiddels zijn we al open. Iedereen is er heel blij mee. Het is nieuw en mooi. En we hebben nu veel meer ruimte. De vorige plek was minder dan 100 vierkante meter, deze is 260 vierkante meter. Nu kun je hier meer dingen tegelijk doen. Dan krijg je kruisbestuivingen en kunnen mensen elkaar ontmoeten. We kijken er ook naar uit om samen te werken met Heelo en Viore.”

(bron: Gooi en Eembode)