Hulp aan Oekraïners

We krijgen veel vragen van mensen die iets willen doen voor de mensen die Oekraïne moeten ontvluchten. Daarom hierbij een overzicht van dingen die je kunt doen.  
 
Refugeehelp
Samen met Oekraïense vluchtelingen hebben Vluchtelingenwerk Nederland en het bedrijf SparkOptimus de site Refugeehelp.nl opgezet, in de hoop mensen zo snel mogelijk wegwijs te maken. De website beantwoordt vragen van Oekraïense vluchtelingen en helpers.

Doneer aan Hulporganisaties:
Doneer aan UNCHR: Zij zorgen voor Noodopvang, Noodhulpgoederen en Gezondheidszorg.
 
Doneer aan Vluchtelingenwerk: Zij zorgen voor de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne in Nederlandse opvangcentra.
 
Doneer aan: Het Rode Kruis Zij leveren medische zorg, evacueren mensen, delen voedsel en hygiëneproducten uit.
 
 
Neem een vluchteling in huis
Heb je een slaapplek over? Neem dan tijdelijk een vluchteling in huis!  

Stichting Vluchteling biedt informatie voor mensen die graag hun huis openstellen en plek hebben om een vluchteling onderdak te bieden. 

Je kunt je aanmelden via takecarebnb.org. Deze organisatie werkt samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en regelt logeerplekken voor erkende asielzoekers bij gastgezinnen in Nederland.
 
Er zijn ook andere initiatieven waar je je kunt aanmelden als je een slaapplek overhebt, zoals www.host4ukraine.com en www.shelter4ua.com
 
 
Word buddy
Meld je aan als vrijwilliger bij Vluchtelingen Werk Nederland en zet je in als begeleider voor een vluchteling. Er zijn verschillende manieren waarop je je kunt inzetten.
 
 
HELP MEE
Zoek jij hulp voor jouw actie laat het de Versa Vrijwilligerscentrale weten wij kunnen jou helpen met het werven van vrijwilligers en jouw initiatief onder de aandacht brengen.
 
Doneer spullen
UNHCR neemt als organisatie geen noodhulpgoederen aan, maar er zijn een heleboel inzamelingsacties op touw gezet die goederen inzamelen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Deze zijn vaak online te vinden, zoals deze familie die spullen inzamelt voor vluchtelingen uit Oekraïne in Polen, de Poolse bibliotheek in Amsterdamdeze locaties in Rotterdam of dit initiatief in Nijmegen.
 
Klik hier voor de kaart van Nederland met inzamelpunten.
 
Weet jij inzamelacties in het Gooi laat en ons dan weten!
 
Start een actie
Wil jij Oekraïners op de vlucht helpen? Start een actie! Met jouw sportieve prestatie, creatieve uitspatting of kookkunsten draag jij bij aan de opvang en bescherming van families die gedwongen op de vlucht zijn. Bedenk een sponsorloop, een rommelmarkt, verkoop cup cakes, houd en filmmarathon oftewel wees creatief. Maak reclame, laat het bijvoorbeeld de Vrijwilligerscentrale weten dan maken wij voor jou initiatief reclame. De opbrengt kun je doneren aan het doel wat jou het meeste aanspreekt.
 
Deel het nieuws en check je feiten
De laatste informatie over de situatie in Oekraïne en het aantal mensen op de vlucht vind je op de live blog van UNHCR
 
Gezocht: docenten en onderwijsassistenten om les te geven aan Oekraïense kinderen
De Gooise Scholen Federatie zoeken docenten en onderwijsassistenten om les te geven aan Oekraïense kinderen.
Voorwaarde Docent: les bevoegdheid, NT2, min. 1 hele dag beschikbaar, liever meer (kan betaald worden)
Onderwijsassistent: Of les bevoegdheid voor onderwijsassistent of Russisch/Oekraïens kunnen spreken en kunnen vertalen naar het Engels of Nederlands
Lees hier meer
 
 
 
 
Informatie over hulp aan Oekraïners in de gemeenten van de Gooi & Vechtstreek:
 
 
Kunnen wij je helpen?