Veelzeggende Verhalen

Eelco Visser gaat voor Versa Welzijn een jaar lang Veelzeggende Verhalen maken. Hierin vertellen inwoners van Gooi en Vechtstreek hoe ze, samen met anderen, prachtige projecten, activiteiten en diensten realiseren. Waarmee ze het (samen)leven in hun straat, wijk of dorp leuker, interessanter en duurzamer maken. In Versa Welzijn vinden ze een partner die op basis van gelijkwaardigheid, waar gewenst of nodig, meedenkt en -doet. Die niet overneemt, maar inwoners laat doen wat ze zelf het beste kunnen. Omdat iedereen elkaar wat te bieden heeft. En inzet in een straat, wijk of dorp écht duurzaam is als mensen zelf aan het stuur van de verandering zitten! Het zijn vertrekpunten van Asset Based Community Development; gemeenschapsversterkend werken.

Verhaal 11: Madelinde Winnubst over Buurtkamer 3D

Wat is ‘een ideaal Buurthuis’? Hoe kan het er echt gaan gisten en bruisen? En hoe kan Versa Welzijn bewoners optimaal ondersteunen? Zodat het Buurthuis écht van en dóór bewoners blijft? Deze vragen stonden centraal in een geanimeerd gesprek met Madelinde Winnubst van Buurtkamer 3D en Wout Vermeulen en nieuwbakken collega Renée Bakker van Versa Welzijn. Over samenwerking, groei, vertrouwen en out-of-the-box-denken. “Laten we samen zoeken naar wat er wél kan.”

Verhaal 10: Jessika ter Wal en Bernd Buiting over Meldpunt Discriminatie Gooi- en Vechtstreek

Bernd Buiting en Jessika ter Wal werken voor het Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek. En dat is belangrijk werk. De gevolgen van discriminatie zijn namelijk groot. Het leidt het tot minder maatschappelijke kansen, een ongezonder leven en uitsluiting en in de samenleving tot polarisatie en tweedeling. Alle reden om het te bestrijden en voorkomen. Dat doet het Meldpunt in verbinding met vele professionals. Zoals met de sociaal werkers van Versa Welzijn. In Veelzeggend Verhaal 10 vertellen Jessika en Bernd over hun werk.

Verhaal 9: Arlinde Plomp en Esther Blom samen voor Maatschappelijke stages

Arlinde Plomp en Esther Blom zetten zich samen in voor Maatschappelijke stages. Arlinde als makelaar MaS van Versa Welzijn, Esther vanuit De Kleine Prins, een school voor voortgezet speciaal onderwijs in Hilversum. Voor leerlingen van deze school is een Maatschappelijke stage niet vanzelfsprekend, maar wél belangrijk. Zo kunnen ze ervaren wat het betekent om iets voor een ander te kunnen betekenen. En hoe waardevol het is als je daarbij jezelf overwint. Arlinde en Esther werken samen enorm ABCD. “Iedereen heeft iets te geven en dus moet iedereen mee kunnen doen!”

Verhaal 8: José de Groot en de kern van het Kinderwerk

José de Groot werkt al 20 jaar voor Versa Welzijn als kinderwerker in Naarden. Ze doet het met veel passie en vanuit het fonkelnieuwe gebouw De Plataan. In dit Veelzeggende Verhaal zoek ik met haar naar de kern van het kinderwerk. “Je hebt met iedereen in de buurt contact en maakt verbindingen tussen mensen en tussen mensen en de buurt. Altijd door activiteiten, maar die zijn een middel. Het doel is om samen verder te komen. En niet stil te blijven staan.” Lees het hele artikel door op verder lezen te klikken of beluister de podcast!

Verhaal 7: Vice Versa en de match van Vogelhospitaal Naarden en de ING bank

Het Vogelhospitaal in Naarden bestaat sinds 1957. In een mooi stukje natuur worden jaarlijks tot wel 8.000 vogels opgevangen. Het leeuwendeel van het meer exotische soort. Binnen is het een komen en gaan van medewerkers, stagiairs, dierenartsen, medewerkers van de dierenambulance en vrijwilligers die er actief zijn. Zij doen wat ze kunnen, maar het lukt niet altijd om samen alle klussen te klaren. Vandaag krijgen ze hulp van 10 medewerkers van ING bank. Een match die tot stand kwam via Vice Versa, een nieuw initiatief van de Versa Vrijwilligerscentrale om bedrijfsvrijwilligers te koppelen aan maatschappelijke initiatieven. Die inzet betekent, zowel voor het Vogelhospitaal als ING, meer dan ‘zomaar een bedrijfsuitje’. Luister de podcast, of lees het hele artikel door te klikken op ‘verder lezen’.

Verhaal 6: Sonja en haar vrijwillige maatje Tamara

Al bijna 15 jaar maak ik verhalen. Over mensen. Over wie ze zijn en wat ze doen. Maar vooral over wat ze, met wie ze zijn en wat ze doen, betekenen voor anderen. Twee weken geleden kreeg ik een mail. Of ik een verhaal wilde maken over een bijzonder contact tussen Sonja en Tamara. Sonja heeft de ziekte van Huntington en Tamara startte bijna vijf jaar geleden als haar ‘vrijwillige maatje’. Inmiddels is het contact gegroeid tot een bijzondere en betekenisvolle vriendschap. Waarbij steeds meer ‘meiden uit de buurt’ ook een rol spelen!

Kunnen wij je helpen?