Veelzeggende Verhalen

Eelco Visser gaat voor Versa Welzijn een jaar lang Veelzeggende Verhalen maken. Hierin vertellen inwoners van Gooi en Vechtstreek hoe ze, samen met anderen, prachtige projecten, activiteiten en diensten realiseren. Waarmee ze het (samen)leven in hun straat, wijk of dorp leuker, interessanter en duurzamer maken. In Versa Welzijn vinden ze een partner die op basis van gelijkwaardigheid, waar gewenst of nodig, meedenkt en -doet. Die niet overneemt, maar inwoners laat doen wat ze zelf het beste kunnen. Omdat iedereen elkaar wat te bieden heeft. En inzet in een straat, wijk of dorp écht duurzaam is als mensen zelf aan het stuur van de verandering zitten! Het zijn vertrekpunten van Asset Based Community Development; gemeenschapsversterkend werken.

Verhaal 7: Vice Versa en de match van Vogelhospitaal Naarden en de ING bank

Het Vogelhospitaal in Naarden bestaat sinds 1957. In een mooi stukje natuur worden jaarlijks tot wel 8.000 vogels opgevangen. Het leeuwendeel van het meer exotische soort. Binnen is het een komen en gaan van medewerkers, stagiairs, dierenartsen, medewerkers van de dierenambulance en vrijwilligers die er actief zijn. Zij doen wat ze kunnen, maar het lukt niet altijd om samen alle klussen te klaren. Vandaag krijgen ze hulp van 10 medewerkers van ING bank. Een match die tot stand kwam via Vice Versa, een nieuw initiatief van de Versa Vrijwilligerscentrale om bedrijfsvrijwilligers te koppelen aan maatschappelijke initiatieven. Die inzet betekent, zowel voor het Vogelhospitaal als ING, meer dan ‘zomaar een bedrijfsuitje’. Luister de podcast, of lees het hele artikel door te klikken op ‘verder lezen’.

Verhaal 6: Sonja en haar vrijwillige maatje Tamara

Al bijna 15 jaar maak ik verhalen. Over mensen. Over wie ze zijn en wat ze doen. Maar vooral over wat ze, met wie ze zijn en wat ze doen, betekenen voor anderen. Twee weken geleden kreeg ik een mail. Of ik een verhaal wilde maken over een bijzonder contact tussen Sonja en Tamara. Sonja heeft de ziekte van Huntington en Tamara startte bijna vijf jaar geleden als haar ‘vrijwillige maatje’. Inmiddels is het contact gegroeid tot een bijzondere en betekenisvolle vriendschap. Waarbij steeds meer ‘meiden uit de buurt’ ook een rol spelen!

Verhaal 5: Monique Gijsman van bewonersinitiatief de Buurtmobi

Monique Gijsman combineert bij Versa Welzijn de functies van beheerder van buurthuis De Koepel en sociaal verbinder. Ze werkt sinds twee jaar bij Versa Welzijn, maar dat is niet waarover dit verhaal gaat. Ze is namelijk ook initiatiefnemer van de Buurtmobi in Kerkelanden in Hilversum. Een chique golfkar die ouderen in de wijk snel én op tijd van A naar B brengt. De ouderen kunnen daardoor uit huis wanneer ze dat wensen, zonder dat ze daarbij afhankelijk zijn van een ander. Wat betekent dit voor ouderen? Waarom is het belangrijk dat de vrijwillige chauffeurs en telefonistes gewoon buurtgenoten van de ouderen zijn? En hoe verbindt Monique de ouderen, de wijk en alles wat er te doen is? Ze vertelt het in onderstaande podcast en in het artikel dat je leest door op ‘verder lezen’ te klikken.

Verhaal 4: Verhalen als teamversterkers in Hilversum-Oost

De gemeenschapsversterkende verhalen die ik voor Versa Welzijn maak, gaan meestal over bewoners. Die op allerlei manieren, met alles wat ze te bieden hebben, een verschil maken. Voor zichzelf, hun straat of wijk. Daarbij vinden ze in Versa een partner die, waar gewenst, versterkt en, waar mogelijk, verbindt. De teams van Versa zijn natuurlijk net zo goed gemeenschappen. Op dinsdag 15 maart was ik te gast bij de teamdag van Hilversum-Oost. Waar verhalen gebruikt werden om nieuwe collega’s welkom te heten binnen de gemeenschap. Verhalen als teamversterkers!

Verhaal 3: Ton Mekes, vrijwilliger bij Kledingbank Hebben & Houwen

In Weesp rijd ik de Pampuslaan op. Coos, de vrijwilligerscoördinator van Hebben en Houwen, staat me al op te wachten. Ze leidt me door gangen waar duizenden kleren staan, in plastic bakken en keurig gerangschikt naar soort. Ik ben hier voor een gesprek met Coos, eigenaar Karin Prins en vrijwilliger Ton Mekes die via de Vrijwilligerscentrale Weesp van Versa Welzijn bij hebben en Houwen terecht kwam. En nu letterlijk en figuurlijk weer groeit. Luister in de onderstaande podcast naar hun verhaal of lees het hele artikel via de button ‘verder lezen’, onder de podcast!

Verhaal 2: Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren

In het eerste artikel schreef ik over de Energiecoöperatie Wattnu. Een vrijwilligersorganisatie waarin zo’n 50 bewoners hun kennis en kunde bundelen. Maar in Gooise Meren is meer aan de hand als het gaat om verduurzaming. Begin 2017 ontstond Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren. Een beweging opgericht met als doel lokaal te verduurzamen. Inmiddels zijn meer dan 2100 mensen aangehaakt; inwoners, ondernemers, organisaties, politici én ambtenaren. Kwartiermaker Kees Hogenbirk vertelt erover.

Kunnen wij je helpen?