Van buurtinitiatief naar buurtactiviteit

Ingmar Kolbrink is buurtsportcoach in Weesp. “Ik organiseer laagdrempelige sport- en beweegactiviteiten in de wijk en informeer en adviseer inwoners over thema’s als bewegen, voeding en gezonde leefstijl. Daarvoor werk ik samen met buurtorganisaties, scholen, sportverenigingen en lokale ondernemers”, vertelt Ingmar.

De vraag

Enige maanden geleden heeft Ingmar zich aan de inwoners van Weesp voorgesteld via de lokale media. Naar aanleiding hiervan werd hij benaderd door meneer Duits. “Meneer Duits woont zelfstandig in de wijk Aetsveld. Om buiten te komen is hij afhankelijk van een scootmobiel. In de zomermaanden rijdt hij regelmatig mee met scootmobieltochten in het land. Toen hij over de buurtsportcoach in het Weespernieuws had gelezen, trok hij direct de stoute schoenen aan en heeft contact met mij gezocht. Dat draaide maar om één vraag: doe jij ook wat voor mensen die afhankelijk zijn van een scootmobiel?”

“Een week later zat ik bij meneer thuis op de koffie, waar hij heel mooie verhalen vertelde over het leven in en buiten Weesp. Aan het einde van het gesprek kwamen we overeen om samen de eerste scootmobieltocht van Weesp te gaan organiseren. Ervaring om activiteiten te organiseren is voor mij niet nieuw, maar wel als het gaat om een scootmobieltocht. Gelukkig had meneer op dat gebied genoeg ervaring en kennis!”

De eerste tocht

“We hebben een tocht van ongeveer een uur (12km) georganiseerd, niet te lang en niet te kort. Ik heb de wijkverpleging, verzorgingshuizen en de gemeente gevraagd om reclame te maken voor de activiteit en zelf flyers opgehangen in de supermarkt en in het gezondheidscentrum. Om zoveel mogelijk aandacht te trekken, wilden we starten bij het stadhuis. De gemeente heeft voor koffie en koek gezorgd en zo konden de beleidsmedewerkers Sport & Toerisme en Wmo ook een praatje met de deelnemers maken. Het was leuk om te zien dat veel ambtenaren en inwoners langs liepen en zich af vroegen wat er gaande was.” 

“Om 11:00 uur stipt was het tijd om te vertrekken en zijn we in een kolonne achter elkaar aan gereden. Ik ging mee op de fiets. Tijdens de tocht ben ik om de beurt naast iedereen gaan fietsen om de deelnemers beter te leren kennen. Na een uur kwamen we aan bij café ’t Helletje, waar een schaal met lekkere broodjes klaar stond. Er werd heel wat afgekletst tijdens de lunch. Uiteindelijk heb ik iedereen persoonlijk bedankt en gevraagd wat zij van het initiatief vonden. De deelnemers waren erg dankbaar en enthousiast. Het voorziet in een behoefte aan contact en beweging. We hebben dus afgesproken om dit vaker te gaan doen”, aldus Ingmar.

Kunnen wij je helpen?