Strijd tegen eenzaamheid

Henk Lansink coördineert drie mobiliteitsprojecten in Huizen. Hij is ooit begonnen als vrijwilliger en is nu 20 uur per week in dienst bij Versa Welzijn. “Ik zie mensen achter de geraniums wegkomen. Mensen zijn heel dankbaar dat ze weer kunnen meedoen met de maatschappij. Eigenlijk coördineer ik de strijd tegen eenzaamheid.”

Drie mobiliteitsprojecten in Huizen
Versa Welzijn is in Huizen onder andere actief met drie vervoersprojecten.
Zo is er de BelBus voor vervoer per busje binnen het Gooi. De BelBus is er voor particulieren in Huizen, die niet meer mobiel zijn.
Dan kent Huizen ook de BoodschappenPlusBus. Ooit gestart als vervoer naar de lokale supermarkt en uitgegroeid tot vervoer van Huizenaren naar allerlei uitjes in het land zoals musea- en concertbezoek, lunches en diner.
Tot slot ANWB Automaatje. Voor vrijwilligers met een auto, die tegen vergoeding persoonlijk mensen met mobiliteitsproblemen rijden van A naar B.

Dankbaar werk
“Ik doe enorm dankbaar werk”, aldus Henk. “Neem nou bijvoorbeeld de 90-jarige dame, een vaste klant, die onlangs is gestorven. Bij haar overlijden heeft zij laten weten hoe belangrijk de mobiliteitsprojecten voor haar geweest zijn. Ook heeft zij een donatie aan ons laten overmaken bij haar overlijden. Dat heeft wel indruk op mij gemaakt. Maar ook vele anderen hebben laten weten, dat wij vaak de reddende engel voor hen zijn geweest. We krijgen zoveel waardering voor het werk dat we doen!”

Strijd tegen eenzaamheid
“We leveren eigenlijk een strijd tegen de eenzaamheid. We vervoeren ongeveer 100 mensen per week. Deze mensen zouden zonder ons de deur niet uitkunnen. We doen dit met ongeveer 50 tot 60 bevlogen vrijwilligers. Voor de vrijwilligers betekent het werk ook veel. Ik weet nog heel goed, dat ik me aanmeldde als vrijwilliger bij Versa Welzijn. Ik was werkeloos en zat bijna 2 jaar thuis. Alhoewel ik samenwoonde, voelde ik me toch geïsoleerd. Nadat ik begon als vrijwilliger, had ik het gevoel er weer bij te horen. Dan snijdt het mes dus aan twee kanten.”

 

Henk Lansink en wethouder Janny Bakker (Huizen) bij de opening van ANWB Automaatje