Laagdrempelige dagbesteding in een buurthuis – Dagje Blaercom

Carla Resing is coördinator van Dagje Blaercom, een laagdrempelige dagbesteding in dorpshuis de Blaercom voor inwoners van Blaricum die het moeilijk vinden om zelf de dag in te vullen, maar (nog) niet terecht kunnen of willen in de dagbesteding binnen de zorg. Bezoekers zijn onder andere mensen met beginnende geheugenproblemen, niet aangeboren hersenletsel (NAH) of een fysieke beperking. “Het maakt niet uit wat iemand heeft, iedereen die er behoefte aan heeft is welkom! Mensen komen nooit zomaar zonder aanleiding”, aldus Carla.

Mee denken
Dagje Blaercom is in mei 2016 gestart in dorpshuis De Blaercom. De deelnemers werden betrokken bij de inrichting en opzet. Carla had een gezellige ruimte in gedachten, maar de invulling hiervan was aan de deelnemers. Uitgangspunt was om er gezamenlijk iets van te maken. “Dagje Blaercom is van de deelnemers, het moet een plek zijn waar zij zich thuis voelen”, vertelt Carla. “De deelnemers zijn dus letterlijk meegegaan naar de kringloopwinkel en Ikea.” 

Eigen keuze
De invulling van de dag is flexibel. De deelnemers bepalen zelf waar ze behoefte aan hebben. Soms is dat een spelletje, puzzelen of mozaïeken, soms een bezoek aan een tentoonstelling, jeu de boules of boodschappen doen. Niets doen kan ook. Per dagdeel zijn er 2 vrijwilligers op zo’n 10 deelnemers. Incidenteel zijn er vrijwilligers voor bijvoorbeeld schilderles of handmassage.

Mee doen
Carla: “Ik vind het belangrijk om mensen uit te dagen om mee te doen. Om hen aan te spreken op hun talenten. Regelmatig inspireren deelnemers elkaar en ontdekken zo nieuwe interesses.” Ze vertelt over Klaas*, een 60 plusser die niet meer werkt als gevolg van hersenschade door een hartstilstand. Hij miste structuur en had moeite om zich thuis te vermaken, mede omdat zijn vrouw nog werkt. Bij Dagje Blaercom heeft hij schilderles gevolgd en nu maakt hij tot zijn eigen verbazing prachtige dingen.

Vrijheid
Het concept van vrijheid pakt goed uit. Eén deelnemer is zo gedreven, dat hij de dag na een ziekenhuisopname al weer wilde komen. “Dat is toch een geweldig compliment”, zegt Carla. Zijn vrouw vertelde dat haar man altijd vrolijk thuis komt na een Dagje Blaercom en dat zij nooit gedacht had, dat haar man het leuk zou vinden. “Het mes snijdt aan twee kanten:  daginvulling voor de deelnemer én een dagje ‘vrij’ voor de mantelzorger.”

Op je handen zitten
Carla leert haar vrijwilligers ‘om op hun handen te zitten’. “Je moet leren om niet te veel te doen. Juist daardoor wordt het gezellig en stimuleer je de interactie.

Bij de lunch zijn er bijvoorbeeld maar twee kuipjes boter. Daar moeten mensen om vragen en zo ontstaat contact. En als iemand maar één arm kan gebruiken, dan gaat de buurman vanzelf helpen met het openen van de kaasverpakking.”

Veel vraag
Dagje Blaercom breidt in 2018 uit met een tweede dag. “Wij zitten voor de officiële zorg, er is geen indicatie nodig. Het trekt ook jonge senioren aan. Zij voelen zich niet thuis in het bestaande aanbod waar veelal echt oude mensen komen. Het ‘verwelzijnen van de zorg’ is een gat in de markt, er is duidelijk behoefte aan zo’n toegankelijke voorziening in de buurt”, besluit Carla.

*) In verband met de privacy is de naam gefingeerd.

Kunnen wij je helpen?