Kansen pakken

Lennert Bont startte in 2009 als jongerenwerker bij Versa Welzijn. Hij was toen voornamelijk werkzaam voor jongerencentrum de Scan in Naarden. In de loop der jaren is het werk uitgegroeid tot jongerenwerk in Gooise Meren (Bussum, Naarden en Muiden) met een team van 5 werknemers en 5 stagiaires. Het jongerencentrum wordt tegenwoordig voornamelijk door vrijwilligers begeleid.

Eerst actie, dan subsidie

“In ons team heeft iedereen zijn/haar eigen taak. Het grootste gedeelte van ons werk is ambulant. De straat op en jongeren aanspreken. Daarbij hebben wij ook veel contact met ons netwerk bestaande uit politie, handhavers, gemeente, scholen, sportclubs, ondernemers enz. Wij signaleren, verwijzen door en coachen. Een (klein) deel van onze tijd brengen wij door in de Scan. Bijvoorbeeld voor huiswerkbegeleiding, kickboksen of coaching. Ons werk is met name preventief. Binnen de doelgroep 12-27 jaar proberen wij te voorkomen dat jongeren in de WMO terecht komen.

Wij zijn nogal handelend. We komen graag in actie. Als wij een doelgroep of kans zien, gaan wij direct aan de slag. Later zorgen wij ervoor dat we subsidie krijgen. Dat is onze manier van werken. Hiermee proberen wij ook andere teams te inspireren. Een voorbeeld daarvan is, dat wij tegenwoordig ook jongeren coachen die al in de WMO zitten. Het bleek dat wij veel invloed op deze jongeren hadden, vandaaruit zijn wij gaan coachen. En later kregen wij daar ook subsidie voor. Nu leveren wij maatwerk bij het coachen van jongeren, die in de WMO zitten.”

Van jongerenwerk naar sociaal werk

“Door onze manier van werken komen we ook met groepen in contact, die buiten onze scope (12 tot 27 jaar) vallen. Zo kwamen wij in contact met asielzoekers, die een status hadden (de zogenaamde statushouders). Wij zagen daar kansen en mogelijkheden. Dat is ongeveer in de zomer van 2017 geweest. Ondertussen hebben wij een statushouder (Iyad Abdalla) aangenomen als Buurtwerker en jongerencoach. Iyad is in Syrië afgestudeerd als sociaal werker en is dus een ideale sleutelfiguur om hier sociaal werk voor asielzoekers te doen.

Maar er zijn ook andere kansen, die wij tegenkomen en oppakken. Ons werk is veranderd naar sociaal werk. Om de nieuwe doelgroepen wat beter te leren kennen, hebben wij alle statushouders (90 personen) geïnterviewd en de resultaten gepresenteerd aan de gemeente Gooise Meren. Op basis hiervan kregen wij subsidie voor begeleiding én hadden wij een goed inzicht in de doelgroep.

Zo sprak ik een Eritrese jongeman, die in het interview vertelde dat hij van fietsen hield. In dat gesprek kwam ik er ook achter dat wielrennen sport nr. 1 in Eritrea is. Ik heb vervolgens contact gezocht met wielerclubs uit de omgeving. Een wielerclub in Blaricum heeft 3 statushouders geadopteerd. Als zij 1 jaar voor die club blijven fietsen, dan mogen zij hun geleende kleding en fiets houden. De landelijke pers heeft dat opgepikt. Het stond in de Volkskrant en het was op RTL Nieuws.

Mijn collega Isabelle de Klerk heeft daarnaast Syrische statushouders die voetbalden in contact gebracht met een voetbalclub uit Bussum. Nu vormen ze samen een elftal bij BFC. Ze krijgen korting op de contributie in ruil voor vrijwilligerswerk op de voetbalclub. Ook dat pikte de media op. Het stond in het AD en was bij NOS Nieuwsuur.”

Ons werk, onze aanpak

“Zoals ik al aangaf pakken wij kansen op, voordat er subsidie voor is. Daarmee onderscheiden wij ons van de rest. Die werken vaak binnen gebaande kaders. Wij stappen in projecten en kijken later of er subsidie voor is. En dan helpt het als je back-up hebt van de landelijke media. En dat is onze manier van werken: actie, media benaderen en subsidie aanvragen.”

Lennert Bont was in 2017 genomineerd voor Sociaal Werker van het jaar. Hij was 1 van de 3 genomineerden, maar heeft helaas niet gewonnen.

Kunnen wij je helpen?