Ik vind het hier heerlijk – Geheugenhuis Huizen

Het Versa Geheugenhuis in Huizen is een ontmoetingsplek in wijkcentrum De Draaikom, voor en door mensen met (beginnende) geheugenproblemen/dementie. Het Geheugenhuis is bedoeld voor inwoners vanuit Huizen, Laren, Blaricum en Eemnes.

Eenmaal aangekomen in het Geheugenhuis valt de gezelligheid en geborgenheid direct op. Je stapt binnen in een huiskamer, waar je je direct thuis voelt. Het Versa Geheugenhuis is open van maandag t/m vrijdag. Per dagdeel komen er ongeveer 12 participanten. In het Geheugenhuis kun je o.a. koffie drinken, lezen, schilderen, lichamelijke oefeningen doen of wandelen. De ervaring leert dat de mix van steun door lotgenoten en professionals goed werkt. Tussen de middag wordt er gezamenlijk gegeten. Op maandag en donderdag maakt een kok een volledige maaltijd. De andere dagen eet men verse soep, een salade, een eitje en een nagerecht. Iedere dag een volledige maaltijd dus.

Het geheugenhuis is ontstaan vanuit een vraag van de gemeente. Naast gezelligheid, worden ook andere doelen nagestreefd. Zoals mantelzorgers ontlasten.

Blij

Truus Atteveld is sinds eind 2017 vrijwilligster bij het Versa Geheugenhuis. Daarvoor heeft zij full-time gewerkt als manager bij McGregor in Laren en daarvoor in de Horeca. Ze heeft dus altijd met mensen gewerkt. Toen zij de advertentie voor vrijwilligster bij het Versa Geheugenhuis zag, heeft zij gesolliciteerd.

Truus: “Ik werk hier op dinsdagen en woensdagen. Ik ben aanwezig voor de gezelligheid en ik verzorg de maaltijd. Daarnaast ben ik aanwezig voor het toezicht op medicatie en bijvoorbeeld als iemand naar de WC moet. Ik probeer mensen andere dingen te laten doen. Anders blijven ze aan tafel zitten. Ik haal ze over om te schilderen of om te kaarten. Soms spelen we een potje rummikub of sjoelen we. Mijn motivatie en voldoening is, dat de mensen blij zijn. Blij zijn om mij te zien. Soms wil een participant niet eten en als ik er dan bij zit, dan eten ze wel. Wat ook leuk is, is dat mensen nu meer actief meedoen. Bijvoorbeeld met de afwas. Door een beetje humor erin te gooien – bijvoorbeeld door met borden over tafel te sjoelen – krijg ik de mensen mee. Ik merk nu ook op straat dat de mensen mij herkennen. Ze spreken me aan en maken een praatje. Ik vind het echt leuk!”.

Engeltjes

Meta Schyvynck is participant bij het Versa Geheugenhuis. Ze heeft in september 2013 het Versa Geheugenhuis mede geopend en komt er sindsdien. Ze bezoekt 3 volle dagen het Geheugenhuis.

Meta: “Dit is waar ik thuishoor. Het doet me ontzettend veel, ik heb veel meegemaakt hier. Het zijn hier engeltjes! Ik ben echt vooruit gekomen. En Henk (Henk Jolink, coördinator, red.) heeft mij ook geholpen met mijn administratie. Dat deed hij fantastisch. Ik vind het hier heerlijk. En het kost maar 5 euro per dag inclusief maaltijd.”. Haar ogen glunderen en ze kijkt ondeugend als ze afsluit met: “Wel zou ik graag nog eens een uitje voor de mensen organiseren”. Truus antwoordt daar behendig op: “Dat gaan we snel weer doen! En dat doen we ook regelmatig, weet je nog dat we volgende week naar het Singer in Laren gaan? Vrijwilligers met eigen vervoer rijden ons dan heen en weer.”

.

Kunnen wij je helpen?