Iedereen heeft talenten

Pietje Vlot is coördinator van de Vrijwilligerscentrale in Weesp. “Ik begeleid inwoners die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk en coördineer de vrijwilligers van Administratie voor Elkaar. Mijn werk is heel afwisselend, ik kom met heel veel verschillende mensen in contact, dat maakt het zo leuk. Iedereen heeft talenten die hij in kan zetten voor anderen.”

“Mijn succes in het afgelopen jaar? Dat is een jonge Afrikaanse moeder. Ik ben bij haar op bezoek geweest, omdat zij hulp nodig had bij haar administratie. Toen heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt en haar gevraagd of zij geen belangstelling had voor vrijwilligerswerk. Wat bleek? Nu haar dochtertje naar school gaat, wil zij graag vrijwilligerswerk doen, maar zij kan alleen maar lopen. Na wat doorvragen bleek dat zij al jaren in Nederland woont. Ik informeerde voorzichtig of zij een fiets had. Ja, dat wel, die stond al 2 jaar in de berging, maar zij kon niet fietsen. Ik heb een vrijwilligster benaderd en die vond het leuk om haar fietsles te geven. Toen bleek dat zij geen WA-verzekering had. Dat hebben we ook maar direct geregeld. Van de week zag ik haar fietsen en het is werkelijk geweldig om te zien. Zodra het echt goed gaat, wil zij op de fiets naar haar vrijwilligerswerk.”

“Op het spreekuur van de Voedselbank raakte ik in gesprek met een meneer. Hij zag er onverzorgd uit, was eenzaam en had weinig dagbesteding. Voorheen was hij trots, nu schaamde hij zich voor zijn situatie. Samen hebben wij gesproken over een zinvolle dagbesteding. Hij is op mijn aanraden vrijwilligerswerk gaan doen, in de zorg. Ik sprak hem pas. Hij zag er vrolijk en verzorgd uit, de lichtjes in zijn ogen schitterden weer. Hij vertelde vol trots dat hij een lunch aan het verzorgen was voor andere vrijwilligers. De vreugde die hij uitstraalde maakte mijn dag goed!”

“Een mevrouw die via ons hulp ontvangt van een vrijwilliger bij haar administratie is op haar beurt een betrokken vrijwilliger bij een ander project van Versa Welzijn. Zij is enorm creatief, maakt de mooiste flyers en is altijd bereid om iets te doen. Ik vind het bijzonder om te merken hoe iedereen talenten heeft, maar soms op een heel ander vlak. Met elkaar komen we verder.”

“Een meneer die lang thuis had gezeten al gevolg van een burn-out kwam met mij praten over vrijwilligerswerk. Hij werkt nu met veel plezier als vrijwilliger bij een logistiek bedrijf. Langzamerhand bouwt hij weer zelfvertrouwen en een dagritme op. Laatst belde hij, vroeg heel voorzichtig of hij naast dit vrijwilligerswerk ook nog iets anders aan kon pakken, omdat het erg goed met hem gaat. Daar werd ik echt blij van.”

“Ik ontving van een Syrische statushouder uit Weesp, Dima, een gedicht. Zij ondersteunt haar landgenoten met het inburgeren, terwijl ze zelf nog op Nederlandse les zit. Zij verwoordt heel mooi de betekenis van vrijwilligerswerk:

Vrijwilligerswerk betekent een broer/zus worden voor elkaar……..
En een zoon/dochter van iemand worden die een zoon/dochter nodig heeft…
Vrijwilligerswerk is veel betekenen voor degenen die steun nodig hebben.”

Kunnen wij je helpen?