Hulp bij inburgering

Nieuwe gewoontes, nieuwe mensen, een nieuwe taal en een hoop eigen geschiedenis, het is nog niet zo eenvoudig te aarden in een nieuw land. Versa Welzijn en Versa Vrijwilligerscentrale zetten zich samen met diverse organisaties in om statushouders een zo goed mogelijke start te geven in hun nieuwe omgeving.

Vluchtelingenwerk Nederland is vaak de eerste ingang van statushouders in de Nederlandse samenleving. Zij helpen hen met papierwerk en de eerste contacten. Via Vluchtelingenwerk of een gemeente komen de statushouders vervolgens in contact met Versa.

Als spin in het web slaat Versa de brug tussen statushouders die maar wat graag willen integreren en alle mogelijke partijen die hier een bijdrage aan kunnen leveren. Op die manier worden begrip en acceptatie van beide kanten gestimuleerd en kunnen mensen die toevallig bij elkaar in de buurt wonen veranderen in echte buren.

Versa Vrijwilligerscentrale moedigt organisaties aan om open te staan voor mensen die wat extra aandacht nodig hebben, maar erg graag aan de slag willen, zoals veel statushouders. Versa kent deze mensen én de potentiële werkgevers en brengt hen in contact met elkaar.

Taalmaatjes

Statushouders komen buiten hun Nederlandse lessen weinig actief in aanraking met de Nederlandse taal: in winkels worden ze vaak benaderd in het Engels en in privé- en werkomstandigheden wordt vaak de eigen taal gesproken. Om de taal beter onder de knie te krijgen, koppelt Versa Vrijwilligerscentrale statushouders vaak aan taalmaatjes, via Versa Welzijn of het Maatjesproject/Handje helpen. De taalmaatjes helpen niet alleen met het leren van de taal, maar ze gaan vaak ook mee naar het eerste kennismakingsgesprek bij een vrijwilligersorganisatie. Op deze manier maakt Versa Vrijwilligerscentrale het niet alleen gemakkelijker voor de statushouder, maar ook voor organisaties die statushouders een vrijwilligersplek bieden.

Suzanne Wierenga, coördinator bij de Vrijwilligerscentrale van Versa in Weesp, vertelt over het positieve effect van een taalmaatje: “Zeker bij de jongere statushouders zie je dat het dan ineens heel hard kan gaan met de taal. Ik had voor de zomer bijvoorbeeld een Turkse jongen met wie ik het gesprek nog in het Engels moest voeren en na de zomer kon dit al in het Nederlands.”

Leren van elkaar

Integreren kan best een uitdaging zijn, maar is ook heel waardevol voor alle partijen. Dat merken de verschillende organisaties waarmee Versa Vrijwilligerscentrale contact heeft om statushouders een plek te bieden ook. Medewerkers, bezoekers, organisaties en statushouders leren van elkaar.

Han Schwartz, directeur van het Weegschaalmuseum in Naarden: ‘’We hebben als museum nu drie maanden ervaring met de samenwerking met statushouders, maar het perspectief is veelbelovend! De samenwerking draagt bij aan de positieve verhouding tussen statushouders en niet-statushouders in de gemeente.’’ Hij vervolgt: ‘’Mensen hebben zoveel vooroordelen. De statushouders doen ontzettend hun best. Als iedereen wat meer tijd zou nemen om naar elkaar te luisteren, dan zou dat een groot verschil teweeg kunnen brengen’’.

 

Vrijwilliger Yasmin kreeg een fiets van het Weegschaalmuseum en Versa Vrijwilligerscentrale

 

 

Anne-Gré Engel is vrijwilligersondersteuner in het Rijksmuseum Muiderslot. Volgens haar is de statushouder als medewerker van onschatbare waarde. ‘’Iemand met een andere achtergrond biedt een ander perspectief op de geschiedenis en de verhalen die wij vertellen’’, vertelt ze. “Op deze manier leren we van elkaar en is de samenwerking vruchtbaar voor het museum, de statushouder én de bezoeker”. Extra leuk: in het museumcafé werken betaalde krachten die ooit als vluchteling naar Nederland gekomen zijn.

 

 

 

 

 

Net als Han Schwartz vindt Anne-Gré Engel aandacht voor elkaar belangrijk: ‘’Voor een duurzaam succes is een goede samenwerking belangrijk. De communicatie met de statushouder en zijn of haar begeleider vergt extra aandacht. De gebruikelijke manier van communiceren met vrijwilligers volstaat niet altijd’’.

Dit is iets wat opbouwwerker Caroline Kempkes van Versa Welzijn in Muiden/Muiderberg herkent. Zij organiseert koffieochtenden en probeert hiermee de mensen in de wijk, onder wie statushouders, aan elkaar te verbinden. Dit doet ze door hun eigenaarschap te geven. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de plannen voor de nieuwe locatie: in een oud schoolgebouw. Het is de bedoeling dat de inwoners uit de wijk die samen in gaan richten. Caroline: ‘’Je hebt gauw een oordeel over iets of iemand, maar als je je niet kunt inleven, wordt het erg lastig. Als je meer begrijpt van iemand en de achtergrond kent, helpt dat een hoop. En het leren kennen van elkaars achtergrond kan bij de koffieochtenden. Zowel van statushouder naar niet-statushouder als andersom’’.

En ook met problemen van de moderne tijd werkt de hulp vaak twee kanten op! Een taalmaatje (78 jaar) van Gilde SamenSpraak Gooi Noord leerde bijvoorbeeld Google Translate te gebruiken op haar mobiele telefoon. Het taalmaatje: ‘’Toen ik met een taalmaatje een artikel in een krant zat te lezen, kende hij de betekenis van een woord niet. Ik schoof hem het woordenboek toe om het op te zoeken. Hij pakte echter zijn mobieltje, maakte een foto van de tekst en wist mij uit te leggen wat het woord betekende. Hij heeft mij uitgelegd waarmee hij werkte. Na zijn vertrek onmiddellijk Google Translate op mijn telefoon geïnstalleerd. De week erna zei ik dat het mij gelukt was met Translate te werken. Toen waarschuwde hij mij dat de vertaling niet altijd correct was en dat het beter was een woorden boek te gebruiken!’’

Vrijwilligerscentrale

Versa heeft een Vrijwilligerscentrale in de BEL-gemeenten, Hilversum, Gooise Meren en Weesp. Kijk voor meer informatie op www.versavrijwilligerscentrale.nl.

Tekst met dank aan Noor Dupont vanuit de Nieuwe Gevers.

 

Kunnen wij je helpen?