Het eerste contact

Liesbeth Kroonen, Marjon Mees en Tineke de Heij werken aan de receptie van Versa Welzijn én doen de telefonische intake voor het maatschappelijk werk en de sociaal raadslieden. Zij ontvangen de meest uiteenlopende vragen in hun werk, maar proberen voor iedereen en voor alles een oplossing te vinden.

Tineke
“Ik houd er als receptioniste wel van om indien mogelijk de zaken met humor te benaderen. Zo belde een mevrouw vanuit Friesland. Ze vertelde dat haar schoonvader in Hilversum woont, bijna 90 jaar oud is en zo eenzaam, dat hij tegen de muren oploopt. Ik zag dat in gedachten al gebeuren en zei dat ik dat best wel heel knap vind voor iemand van die leeftijd. Ze schoot in de lach en gelukkig kon ik haar daarna in contact brengen met een sociaal werker wonen/welzijn/mantelzorg die haar verder kon helpen.

In mijn eerste werkmaand belde een meneer die me vertelde: ‘mijn apparaat doet het niet’. Ik weet dat Versa veel doet, maar deze vraag vond ik toch wel erg ongebruikelijk. Na wat doorvragen, bleek hij zijn personenalarmering te bedoelen!

Sinds twee jaar doen we naast het receptiewerk ook de centrale aanmelding. Wij schrijven mensen in die een afspraak willen bij maatschappelijk werk of sociaal raadslieden, zoeken een plekje in de agenda en vragen wat Versa kan doen en wat ze van ons verwachten. Bij dit laatste hoor je de meest uiteenlopende, vaak schrijnende verhalen. Waarbij de humor ver te zoeken is. Een heel andere tak van sport dus. Het geeft mij echter wel veel voldoening. Juist deze mensen kun je vaak al blij maken door hen rustig hun verhaal te laten doen en op korte termijn een afspraak te bieden.”

V.l.n.r.: Liesbeth, Tineke en Marjon

 

 

 

 

Liesbeth
“Ik werd onlangs gebeld door een mevrouw die sinds kort weduwe is. Zij heeft problemen met haar administratie. Ik wijs haar op Administratie voor Elkaar: een laagdrempelig project waar mensen zonder verwijzing een afspraak voor kunnen maken. Zij kunnen er terecht met vragen en krijgen praktische ondersteuning om weer overzicht in hun administratie te krijgen.

Als ik doorvraag naar de persoonlijke situatie van mevrouw geeft zij aan wel behoefte te hebben aan een gesprek met een maatschappelijk werker voor hulp en advies bij het verwerken van het verlies van haar partner. Alleen is zij daar nu nog niet aan toe. Ik spreek af dat we haar over drie weken terugbellen. Normaal gesproken laten we mensen zelf terugbellen, maar nu doen wij het, omdat mevrouw veel aan haar hoofd heeft. Als ik drie weken later bel, neemt haar dochter de telefoon aan. Zij geeft aan overbelast te zijn. Ze ondersteunt haar moeder waar nodig en komt niet toe aan haar eigen rouwverwerking. Uiteindelijk resulteert ons gesprek in een afspraak met het maatschappelijk werk waar moeder en dochter in eerste instantie samen naar toe gaan. Ook kan de dochter in een later stadium gebruik maken van onze mantelzorgondersteuning. Dat vind ik het mooie binnen onze organisatie, dat iemand bij één instelling terecht kan met zijn/haar hulpvraag(en).”

Marjon
“Een mevrouw belt voor hulp en advies. Ze gaat scheiden, haar huis moet verkocht worden. Ze is in paniek, omdat ze op korte termijn geen andere woning heeft. Ook maakt zij zich zorgen over haar pleegkind, ze wil het kind hiermee niet belasten. Daarnaast zijn er financiële problemen, dus moet er een afspraak gepland worden bij de sociaal raadslieden. Dat lukt echter niet op korte termijn. Mevrouw is daardoor van streek. Gelukkig loopt het goed af: door een afzegging kan ik haar ‘s middags meteen bellen met het goede nieuws dat ik de volgende dag een plek voor haar heb. Ze is superblij en dat laat ze meerdere keren horen. En dat geeft mij een heel voldaan gevoel.”

 banner-blauw-vervolgpagina-170x200