Vrijwilligerscentrale Gooise Meren zoekt nieuwe maatjes – Bussums Nieuws

Het Bussum Nieuws Extra interviewde maandag 8 maart jl. onze collega Pietje Vlot van Versa Vrijwilligerscentrale Gooise Meren. Lees hier het betreffende artikel:

Pietje Vlot: ‘Je bent ook welkom als je één of twee uurtjes beschikbaar bent’

Mensen-mens Pietje Vlot is alweer ruim een jaar hét gezicht van de Vrijwilligerscentrale Gooise Meren, een onderdeel van Versa Welzijn. Ze volgde Jacqueline van Rossum op die tegenwoordig geniet van haar pensioen. Wekelijks levert Pietje, woonachtig in Huizen, vacatures aan deze krant.

En daar wordt flink op gereageerd. Met regelmaat mailt Pietje de redactie om te laten weten hoe happy ze is als er weer mensen aan elkaar gekoppeld zijn. “De ene match gaat makkelijker dan de andere, maar als een moeilijke vraag ook opgelost wordt, is dat extra fijn”, vertelt ze. Bij de Vrijwilligerscentrale hebben zich 135 organisaties (bijvoorbeeld Seniorweb, Volksuniversiteit, Automaatje, Vivium, Taalmaatjes, Vluchtelingenwerk, Vrijwillige Thuishulp) ingeschreven die behoefte hebben aan helpende handen. Daarom is Vrijwilligerscentrale Gooise Meren altijd op zoek naar vrijwilligers.

Een samenleving zonder vrijwilligers bestaat niet. Gelukkig telt Nederland inmiddels zeven miljoen vrijwilligers, maar zijn er dus nog heel veel mensen die de route naar vrijwilligerswerk nog niet hebben gevonden. Daarom wordt tijdens het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 – onder het motto ‘Mensen maken Nederland’ – hiervoor aandacht gevraagd. Cijfers van het CBS zijn duidelijk; minder mensen zetten zich minder uren vrijwillig in voor de ander en de samenleving. Pietje: “Er is een enorme opleving geweest tijdens de eerste coronaperiode van aanmelding van vrijwilligers, maar nu zakt de belangstelling wat terug.” En dat terwijl allerlei maatschappelijke problemen juist vragen om meer betrokkenheid, of het nou gaat om sport en bewegen, gezondheid, analfabetisme, zorg of bijvoorbeeld natuur.

Tierelier
De coördinerende rol die de Vrijwilligerscentrale al 35 jaar op zich neemt, werkt – zeker voor wat betreft de vrijwilligersorganisatie – nog altijd als een tierelier. “Vorig jaar hebben we 450 aanmeldingen van vrijwilligers gehad, maar dat was – wegens corona – heel extreem. Nu zitten we – in januari en februari samen – op 84 aanmeldingen. Dat is ook leuk.”

Deze maand is er extra aandacht voor ‘maatjes’. Een maatje is een persoon met wie je goed kunt opschieten en met wie je veel leuke dingen kunt doen. “Dat kan heel breed zijn”, legt Pietje uit. “Het kan eenmalig zijn, zoals een Automaatje die een persoon eenmalig rijdt naar een vaccinatielocatie, maar je kunt ook iemand een jaar lang maatschappelijk begeleiden bij Vluchtelingenwerk. In dat laatste geval ben je echt iemand wegwijs aan het maken in Gooise Meren. Je helpt met de taal, legt uit welke regelingen er zijn en wat er belangrijk is in de Nederlandse samenleving. Daarnaast zijn er ook de Taalmaatjes van Gilde Samenspraak. Zij helpen mensen die nog niet zo lang in Nederland zijn eenmaal per week met hun taalvaardigheid. Dat duurt gemiddeld minimaal een jaar.”

Er is ook veel vraag naar Boodschappenmaatjes. Pietje vertelt over een jongeman met een Wajong-uitkering. “Hij vindt het hartstikke leuk om op de fiets boodschappen te doen voor ouderen. Hij zegt: ik ben lekker bezig en kom ook nog eens buiten. Daarnaast heeft zich onlangs een man gemeld, die klaar is met werken en juist voor mensen de zware boodschappen wil halen.” Zo zijn er nog tal van voorbeelden van buddy’s. “Er is veel animo voor een Vismaatje of een Sportiefmaatje, waarmee gewandeld of gefietst kan worden. Opvallend is dat we wanneer een maatje voor iemand van 27 jaar zoeken er met name door leeftijdsgenoten gereageerd wordt. Soms zelfs wel vier of vijf mensen tegelijk. Het vermelden van de leeftijd is dus wel heel belangrijk.” Ook lotgenoten – als voorbeeld geeft Pietje een dame die haar man verloren heeft – zoeken elkaar op voor een praatje. De herkenning van het verlies is dan onderling goed te begrijpen.

Daarnaast benaderen mensen bij behoefte van afleiding ook zelf de Vrijwilligerscentrale. Zo is een persoon die Gooise Meren nog moet leren kennen gematcht aan iemand in een wandelgroepje van Gooise Meren Beweegt, terwijl ze daarnaast iets terug geeft door koffie te schenken in een verzorgingshuis. “Soms wordt de hulpvraag dus gecombineerd”, gaat Pietje enthousiast verder, die ook nog benoemt dat meer maatjes welkom zijn. “Zo zoeken Philadelphia en Sherpa begeleiders bij uitjes.” Ook ziet Pietje de vraag van verzorgings- en verpleeghuizen weer toenemen. “Daar worden de activiteiten langzaam weer opgestart nu de meeste ouderen voor de tweede keer zijn gevaccineerd.”

Aanmelden
Wil jij je ook inzetten voor een ander? “Geef aan wat je talent is, waarvoor je je wilt inzetten en hoeveel tijd je hebt. Hoe duidelijker de vrijwilliger is, des te beter we kunnen matchen. Je bent ook welkom als je ‘maar’ één of twee uurtjes per maand beschikbaar bent. Het voorjaar komt er weer aan en dan vinden mensen in een rolstoel het al geweldig als iemand twee keer een uurtje per maand met hen naar buiten gaat. Daar zijn zij (en wij) hartstikke blij mee. Je kunt zelf bepalen wanneer je dat doet. Straks mogen er ook weer ritjes met de (elektrische, red.) duofiets gemaakt worden”, besluit Pietje. Meer informatie vindt u hier.

Bussums Nieuws

Kunnen wij je helpen?