Peuterspeelzalen Baarn gaan mogelijk over naar kinderopvang

De drie peuterspeelzalen van Versa Welzijn in Baarn, Dribbel, Hummelhonk en de Uitkijck, gaan van Versa Welzijn waarschijnlijk naar een kinderopvang aanbieder.

Sinds 1 januari 2018 gelden voor peuterspeelzalen en kinderopvang landelijk dezelfde regels als gevolg van de zogenaamde Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Maar peuterwerk is in onze ogen meer dan alleen opvang. Voor ons is peuterwerk onderdeel van sociaal werk. Wij voeren de begeleiding van peuters uit, vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Wij begeleiden peuters én hun ouders. Vaak betreft dit peuters met een taal- en/of ontwikkelingsachterstand en ouders met opvoed- of andere vragen. Wij werken met gespecialiseerde pedagogisch medewerkers en stellen kwaliteit voorop. En dat kost extra tijd en dus geld.

Veel gemeenten delen onze mening dat peuterwerk meer is dan opvang, preventief werkt en steunen ons daarin ook financieel. De gemeente Baarn wil Versa Welzijn echter niet meer betalen dan andere partijen die deze opvang willen bieden. Terwijl de gemeente hiervoor wel extra geld krijgt in het kader van De Gelden Onderwijs Achterstanden Beleid.

Wij willen niet inboeten op de kwaliteit die we leveren en kunnen voor het lagere uurtarief van Baarn niet dezelfde kwaliteit leveren aan (kwetsbare) peuters en hun ouders. Versa Welzijn biedt al vele jaren deskundig peuterspeelzaalwerk in Baarn. De GGD en de basisscholen in Baarn waarderen ons werk en ouders zijn zeer tevreden. Ons peuterwerk voorkomt bovendien dat er later gebruik wordt gemaakt van duurdere (jeugd)zorg.

Nu de gemeente Baarn ons niet financieel tegemoet komt, zullen wij onze peuterspeelzalen per 2019 moeten overdragen. Daarom hebben wij onze medewerkers in Baarn boventallig moeten verklaren en is er voor hen een sociaal plan opgesteld.

Uiteraard zullen wij de betrokken ouders en scholen op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom de peuterspeelzalen in Baarn.

Meer informatie
Versa Welzijn
communicatie@versawelzijn.nl