Jongerenwerker Chakir in de serie 1 jaar corona – Gooi en Eemlander

De Gooi en Eemlander heeft voor de serie 1 jaar corona onze jongerenwerker Chakir El Allachi uit Hilversum geïnterviewd:  ’Blijf thuis, ga niet rellen’. Deze oproep van jongerenwerker Chakir El Allachi ging viral; Hoe heeft hij het afgelopen jaar beleefd? ’Ik zie angst onder jongeren en door angst ga je falen’ | Serie 1 jaar corona.

In een serie interviews kijken we terug op een jaar leven met het coronavirus. Vandaag een gesprek met Chakir El Allachi, ambulant jongerenwerker bij Versa Welzijn. Toen hij op 26 januari merkte dat jongeren werden opgeroepen om te komen rellen in Hilversum sprak hij de jeugd en de ouders via social media toe en drukte ze op het hart: ’Blijf thuis!’ Het werd breed opgepakt.

1 Heb je corona gehad?

„Ja, twee keer. Een keer begin april, en een keer in september. De eerste keer ben ik heel erg ziek geweest. Ik lag tien dagen in het ziekenhuis en nog eens tien dagen ziek thuis. Ik heb heel lang klachten gehouden: concentratieverlies, vermoeidheid. Hardlopen ging niet meer. Nog steeds niet eigenlijk. De tweede keer was het een heel lichte variant, een soort griepje. Toen ik in het ziekenhuis lag was ik erg benauwd en kreeg ik zuurstof. Het was gewoon heel heftig. Waar ik het precies heb opgelopen weet ik niet. Voor mijn werk als ambulant jongerenwerker ben ik veel op straat, spreek ik met jongeren. Natuurlijk hou ik goed afstand. Toch kan het zijn dat ik toen met iemand in contact ben gekomen. Het is koffiedik kijken.”

2 Hoe vaak ben je getest?

„Zeker zes keer. Ik woon bij mijn ouders. Zij zijn oud, dus kwetsbaar. Als ik me een beetje verkouden voel laat ik me gelijk testen. Mijn moeder heeft het ook gehad, maar heel licht. Mijn vader is niet ziek geweest. Gelukkig!”

3 Wat is de les die je van corona geleerd hebt?

„Ik dacht altijd op de lange termijn. Ver vooruit denken, met de blik naar voren. Maar nu weet ik dat het beter is om op de korte termijn te denken, meer bij de dag te leven. Ik wist ook niet dat je via een oproep op social media zo’n groot bereik kon hebben. Dat heb ik gemerkt toen ik jongeren opriep om niet te komen rellen in Hilversum, eind januari. Ik heb gehoord dat er ouders waren die na het zien van mijn oproep letterlijk hun kind hebben opgehaald van het Marktplein. Dat mijn waarschuwing viral is gegaan en effect heeft gehad vind ik bijzonder. Later kwam er een vader naar me toe die zei: ’Kun jij niet eens met hem praten. Ik heb geen controle meer. Naar jou luistert hij’.”

4 Ben je weleens bang geweest?

„Zeker! Ik heb een vitaal beroep. Ik ben veel in contact met mensen. Dus ben ik wel bang om zelf ziek te worden. Maar ook bang om mijn ouders te besmetten, of mijn vrienden, of de doelgroep. Het virus is een onzichtbare vijand. Dat maakt het erg ingewikkeld, zeker als je zo’n controlfreak bent als ik. Bang was ik ook in het ziekenhuis. Ineens dacht ik: ’Ik heb een dubbele nationaliteit. Als ik overlijd word ik in het land van herkomst – in mijn geval Marokko – begraven. Maar dat kan nu helemaal niet. Hoe moet dat?’ Met dit soort dingen ben ik nog nooit bezig geweest, maar die tijd in het ziekenhuis dus wel.”

5 Waren er ook lichtpuntjes?

„Het mooie vind ik om te zien dat jongeren veel minder individualistisch zijn geworden. Voor corona waren vaak alleen maar met zichzelf bezig. Nu zie je dat ze meer naar elkaar omkijken. Om dat te stimuleren hebben we een buddy-project opgezet. Daarin maak je koppeltjes, dus 16- en 17-jarigen die 12- en 13-jarigen helpen met school, of hun vragen beantwoorden over werk of stage. Werkt echt goed. Ik zie niet zozeer eenzaamheid onder jongeren, maar wel angst. Vorige week sprak ik nog een jongen die bijna 18 wordt. Hij zit met zoveel vragen. Hij doet mavo-examen en heeft gewoon geen idee hoe het nu verder moet met een vervolgopleiding bijvoorbeeld. Normaal zou er veel meer contact zijn met de mentor. Maar de scholen waren dicht dus dat was allemaal lastiger. Angst zorgt ook voor falen, voor minder goed presteren. Ik ben blij dat de scholen weer open zijn. Ik ben blij dat ik jongeren kan helpen. Ze accepteren veel van mij omdat ik ook jong ben, en zelf ook mbo en hbo heb gedaan.”

6 Laat die prik maar komen?

Eerst was ik wat afwachtend, beetje sceptisch. Maar de laatste tijd hoor ik positievere verhalen. Dat helpt. Ik ben geen wetenschapper. Ik pretendeer niet te weten hoe het precies zit. Dus ik vertrouw erop: als een vaccinatie helpt, dan helpt het. Ik merk dat veel jongeren negatief tegenover de prik staan. Er circuleren op social media veel complottheorieën, bijvoorbeeld dat je er minder kinderen van krijgt. Ze denken dat dit eigenlijk de bedoeling is van de overheid. Lastige standpunten!”

7 Terug naar oude normaal. Wat is het eerste wat je gaat doen?

„Naar de kapper! En sporten. De omgang met jongeren zou weer makkelijker worden. Even een boks, een schouderklop. Ja, dat mis ik nu heel erg.”

8 Hoe ziet jouw zomer 2021 eruit?

„Ik denk dat we nog wel afstand moeten houden. Maar ik hoop dat we weer lekker op stap kunnen gaan. Vakantie? Ik weet het niet. Ik hoop het wel. Ik denk niet dat we al helemaal open gaan.”

Marjolein Vos
03/03/2021

Hsum_8 vragen over 2020 Chakir el Allachi_03-03-2021

Kunnen wij je helpen?