Jeugdwerk Hilversum luidt feestelijk nieuwe werkwijze in!

Dinsdagavond 27 september vond in jongerencentrum Noord in Hilversum de kick-off plaats van Innovatief jeugdwerk 2016, een samenwerkingsverband tussen Versa Welzijn en de gemeente Hilversum.

Het doel van de avond was medewerkers van de gemeente, maatschappelijke organisaties, jeugdigen en inwoners te informeren over de visie, de werkwijze, het doel en de beoogde effecten van deze nieuwe vorm van het jeugdwerk.

Innovatief jeugdwerk bestaat uit een flexibel team van kinder- en jongerenwerkers, waarin elk lid zijn of haar eigen expertise inbrengt. Deze bundeling van deskundigheden maakt efficiënt werken mogelijk en waarborgt een soepele overgang tussen het kinder- en jongerenwerk. Jeugdigen die dat nodig hebben, kunnen hierdoor langere tijd begeleid en ondersteund worden. Innovatief jeugdwerk geeft een belangrijke rol aan de jeugdigen zelf en aan vrijwilligers en benut daarnaast volop de krachten van wijkbewoners.

De kick-off begon met het voorstellen van de teamleden, waarbij zij de passie voor hun werk belichtten. Vervolgens gaf gastspreker Maike Kooijmans, docent Hoger Agogisch Beroepsonderwijs bij diverse opleidingen voor sociaal werk, een presentatie over haar promotieonderzoek ‘Talent van de straat’, dat zij samen met andere professionals, docenten en jongeren uitvoerde. Dankzij dergelijk wetenschappelijk onderzoek naar talentgericht werken met kwetsbare jongeren kan Innovatief jeugdwerk goed onderbouwde benaderingswijzen en methoden inzetten.

Vervolgens werd het Journaal van de toekomst vertoond. Hiervoor is vorig jaar een aantal jongeren gevolgd door een filmmaker, via het jongerenwerk. Belicht is hoe deze jongeren hun doel hadden bereikt en wat hun eigen aandeel hierin was. Ook kwamen hun wensen voor de wijk en toekomstdromen aan bod. Hierna volgden verhalen uit de praktijk. In een carrousel vorm van tafeltjes vertelden jongeren, ouders en vrijwilligers over hun ervaringen met het kinder- en jongerenwerk. Dit maakte veel los en men raakte niet uitgepraat. Wie kan er immers beter verwoorden wat innovatief jeugdwerk voor de wijk betekent dan betrokkenen zelf?

De echte kick-off werd feestelijk voltrokken met een boksoefening van kickboksster Mourad A. Iedereen deed mee met de warming-up, waarna wethouder Arjo Klamer er letterlijk ‘een klap op gaf’! Veel deelnemers bleven nog even voor een hapje en een drankje en om met elkaar bij te praten. Wij willen iedereen hartelijk bedanken voor zijn/haar komst!

Meer informatie
Malin Kolbrink, sociaal werker/jongerenwerk, mkolbrink@versawelzijn.nl, 06 46 37 63 34