Informatiebijeenkomst nieuwe vrijwilligers AutoMaatje – Gooise Meren

Binnenkort gaat in Gooise Meren AutoMaatje van start. Hiervoor is Versa Welzijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Versa organiseert twee informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerden in Gooise Meren; 16 april om 14.00 uur in buurtcentrum Uit Wijk te Bussum en 17 april om 10.30 uur in De Kazerne te Muiden ( Kazernestraat 10). Medewerkers van ANWB en Versa Welzijn vertellen u alles over AutoMaatje en de vacatures. 

AutoMaatje binnenkort in Gooise Meren van start
In Gooise Meren wonen veel ouderen die zich eenzaam voelen en niet de mogelijkheid hebben deel te nemen aan sociale activiteiten. Dat komt onder meer omdat zij zelf niet meer mobiel zijn. Zij zitten het grootste deel van de tijd thuis. U kent vast wel voorbeelden binnen uw eigen familie- of vriendenkring of in uw buurt. Geen vervoer betekent voor veel inwoners van Gooise Meren geïsoleerd raken van de maatschappij met als gevolg het ontstaan van grote sociale problemen.

AutoMaatje: Samen komen we er wel!
AutoMaatje is een maatschappelijk project van de ANWB en Versa Welzijn Gooise Meren. Samen maken we het mogelijk dat inwoners van Gooise Meren hun minder mobiele plaatsgenoten helpen. Daarmee komen de voor iedereen zo belangrijke sociale contacten weer op gang en dragen we bij aan het verminderen van de sociale eenzaamheid. AutoMaatje draagt zo eveneens bij het verminderen van de druk op mantelzorgers of familieleden.

Hoe werkt ANWB AutoMaatje op hoofdlijnen?

 • Mensen die vervoer nodig hebben nemen twee werkdagen van tevoren contact op met AutoMaatje Gooise Meren.
 • Bij het eerste contact worden zij eenmalig ingeschreven.
 • Hierna kijkt de telefoniste of de matchmaker welke vrijwilliger uit de poule van chauffeurs in de buurt woont en het vervoer op zich wil nemen.
 • De matchmaker brengt de vervoersvraag tot stand. De matchmaker meldt daarbij aan de deelnemer dat er een chauffeur beschikbaar is en geeft de hoogte van de onkostenvergoeding aan. Deze vergoeding bedraagt € 0,30 per kilometer, gerekend vanaf het huis van de vrijwilliger, vermeerderd met eventuele parkeerkosten.
 • Op het afgesproken moment meldt de chauffeur zich bij de deelnemer voor het uitvoeren van de rit.
 • De deelnemer betaalt de overeengekomen onkostenvergoeding na de rit rechtstreeks aan de vrijwillige chauffeur.
 • AutoMaatje heeft geen vervoerplicht. Als het niet lukt om een chauffeur voor een gewenst tijdstip te vinden, dan wordt dat tijdig meegedeeld aan de deelnemer.

Wilt u ook een AutoMaatje worden voor minder mobiele plaatsgenoten? Word vrijwilliger!
Versa Welzijn zoekt veel vrijwilligers om samen een succes te maken van AutoMaatje Gooise Meren
Er zijn verschillende vacatures:

 • Chauffeurs
 • Telefonisten
 • Matchmakers/bemiddelaars

Voor alle vacatures geldt dat u zelf bepaalt hoe vaak en op welke dagen u beschikbaar bent.

Chauffeurs
Vrijwilligers die het leuk vinden om minder mobiele plaatsgenoten te vervoeren, kunnen zich aanmelden als chauffeur bij AutoMaatje. Chauffeurs moeten aan enkele randvoorwaarden voldoen.

 • Chauffeurs moeten in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B. 
 • Chauffeurs mogen niet ouder zijn dan 75 jaar. 
 • Chauffeurs moeten zelf eigenaar zijn van de auto die zij voor AutoMaatje willen inzetten.
 • De auto moet apk zijn goedgekeurd en WA-plus verzekerd zijn. Ook moet er een Inzittendenverzekering zijn

Telefonisten
Iedere werkdag van 10.00 tot 12.00 zijn de telefonisten van AutoMaatje bereikbaar. De telefonisten hebben het dagelijkse contact met aanvragers. Hier komen de aanvragen binnen. Voor de aanvraag maken zij gebruik van AutoMaatje software. Van belang is dat er bij de aanvraag tijd is voor “een praatje” en het opvangen van signalen. De telefonisten hebben ook administratieve taken: ze registreren nieuwe deelnemers en voeren gegevens in van nieuwe chauffeurs.

Matchmakers
Als matchmaker (bemiddelaar)brengt u de aanvrager en de vrijwillige chauffeur met elkaar in contact. Voor het maken van de match maakt u gebruik van het zeer gebruiksvriendelijke AutoMaatje-systeem. Dit systeem zoekt voor U automatisch de beschikbare chauffeur. U neemt contact op met de aanvrager en beschikbare chauffeur en regelt de afspraak. Om gebruik te maken van het AutoMaatje-systeem krijgt u een inlogcode waarmee u op elk gewenst moment en op elk tijdstip aan de slag kunt. U kunt het matchen dus ook heel goed vanuit uw huis doen.

Meer informatie en aanmelding:
Op 16 april is er voor vrijwilligers een informatiebijeenkomst gepland in wijkcentrum Uit Wijk aan de Dr. Schaepmanlaan 10 te Bussum. 
Op 17 april is er voor vrijwilligers uit Muiden en Muiderberg een informatiebijeenkomst gepland in De Kazerne aan de Kazernestraat 10 te Muiden. Inwoners duit Muiderberg kunnen die ochtend gratis parkeren.

Medewerkers van ANWB en Versa Welzijn vertellen u alles over AutoMaatje en de vacatures.

U kunt zich ook direct aanmelden als vrijwilliger via de email: mwolfkamp@versawelzijn.nl of via 06-16335193