Handmassages tegen eenzaamheid in Kerkelanden

Persoonlijke aandacht, een luisterend oor en een liefdevolle aanraking: dat heeft ieder mens nodig. Door de succesvolle pilot ‘Samen tegen eenzaamheid’ in 2018, starten we in 2019 met een nieuwe groep handmasseurs. Voor het samenwerkingsverband Netwerk 1216 zijn de gemeente Hilversum, Versa Welzijn en Unity Care op zoek naar vrijwilligers die handmassages willen geven.

Het idee komt van Daisy Hatusupy. Met haar bedrijf Unity Care richt zij zich op het verbeteren van de reguliere zorg. De handmassages zijn bedoeld voor ouderen die zelfstandig wonen. “Mensen die zich eenzaam voelen, maar zelden buiten de deur komen, zijn moeilijk te bereiken. Met hen willen we in contact komen.”

Tijdens de handmassages bieden vrijwilligers persoonlijke aandacht en een luisterend oor. Hatusupy: “Maar het gaat óók om de aanraking. Vooral mensen die alleen zijn, worden vaak enkel medisch aangeraakt. Tijdens de handmassages krijgen zij liefdevolle aandacht en dit creëert een vorm van vertrouwen waardoor mensen gaan vertellen.”

Gesprekken uit vertrouwelijkheid
En dat vertellen, daar draait het project ook om. “We willen meer zicht hebben op de individuele factoren die hebben geleid tot eenzaamheid”, legt Rianne Elderhuis, van ‘Elderhuis thuis in kwaliteit’ uit. Zij is medebegeleider van het project. 
“Door de gesprekken die vanuit die vertrouwelijkheid ontstaan, hopen we erachter te komen waar iemand plezier aan beleeft en wat die persoon kan, om zo samen met iemand na te gaan wat kan helpen om de eenzaamheid te verminderen.”

Vrijwilligers uit Kerkelanden
Voor het project zijn acht vrijwilligers nodig. Zij volgen een cursus van twaalf weken en worden daarna aan een vaste bewoner gekoppeld die zij wekelijks bezoeken voor de handmassage. Daarnaast geven de vrijwilligers elke week handmassages tijdens een verwenuurtje in De Koepel. “Uiteindelijk hopen we dat de vrijwilligers met ‘hun’ cliënt naar het uurtje in De Koepel komen zodat de bewoners meer onder de mensen komen”, legt Hatusupy uit.

Mensen die zich willen aanmelden als vrijwilliger, kunnen vóór 1 februari 2019 mailen naar info@unitycare.nl of 088-0224788

Buurtbewoners die zich voor handmassages willen opgeven, kunnen dit doen bij Netwerk 1216.

De leden hiervan hebben elke dinsdag van 10.00 – 11.00 uur en elke donderdag van 16.00 – 17.00 uur spreekuur in winkelcentrum Kerkelanden. Vrienden of familieleden die iemand willen opgeven voor de handmassages kunnen ook bij dit spreekuur terecht.