Geef je op voor de Jeugd- / Jongerenraad Eemnes en Laren

Een skatebaan, een plek om te chillen of oplossingen voor het klimaat? Kinderen en jongeren uit Eemnes en Laren kunnen zich vanaf nu aanmelden voor een jeugd- of jongerenraad. Daar kunnen ze meedenken met de gemeente over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn.

Laren kondigde haar jongerenraad al eerder aan, nu volgt ook Eemnes. Een raad voor kinderen tussen de tien en vijftien jaar. De gemeente koos voor die doelgroep, onder andere omdat er geen middelbare scholen in Eemnes zijn. En Wilma de Boer-Leijsma, wethouder Onderwijs, zag hoe die leeftijdsgroep bij bijeenkomsten over de Toekomstvisie al wijs konden vertellen. Ze hadden ’interessante ideeën’ over hun woonomgeving, gezonde voeding en het klimaat.

Vergaderen
De gemeente Eemnes is op zoek naar maximaal vijftien leden. De groep moet een zo goed mogelijke afspiegeling zijn van de andere jongeren in het dorp: jong, oud, meisje, jongen, verschillende achtergronden en interessevelden. Ze mogen meedenken met de gemeente, maar ook zelf met initiatieven komen. Dat laatste krijgen ze budget voor. De jeugdraad vergadert minimaal twee keer per jaar in de raadzaal en het krijgt zijn eigen socialemediakanaal.

In Laren is de doelgroep breder: daar mogen jongeren tussen 14 en 23 jaar zich aanmelden. Kunstenaar Hans Houtkamp en jongerenwerker Sean Bogaers kwamen met dit idee. Volgens hen kan zo’n raad de generatiekloof tussen jong en oud dichten. De jongeren komen zo’n vier à vijf keer per jaar samen en worden aan het begin beëdigd door het college van burgemeester en wethouders.

Motivatiebrief
Begin januari gaat Versa Jongerenwerk in Eemnes leden werven op scholen en via hun eigen nieuwskanalen. Jongeren, uit zowel Eemnes als Laren, kunnen vanaf nu een motivatiebrief sturen naar hun gemeente. Met de vraag: waarom willen ze zitting hebben in de jongerenraad? Ze krijgen maximaal 500 woorden en de deadline sluit op 31 januari 2022.

Motivatiebrief Laren mag naar het mailadres: jongerenraadlaren@gmail.com.
Motivatiebrief Eemnes: jeugdraadeemnes@gmail.com.

Vragen kunnen gesteld worden aan Claudia Bleijerveld van Versa Welzijn: 06-82 84 80 05.

Tekst: Gooi en Eemlander 22 dec 2021, Ilona Bos

Kunnen wij je helpen?