Elkaar leren kennen in de Week tegen Eenzaamheid – Huizen

Ook in Huizen zijn er activiteiten in het kader van de Week tegen eenzaamheid. Lees het artikel hieronder uit het Nieuwsblad voor Huizen van wo 30 sep 2020:

Even een praatje, zwaaien als je langsloopt of even een stukje wandelen samen. Deelnemers aan de Week tegen eenzaamheid zijn het er over eens: “Het gaat niet om grote acties, maar juist om de kleine, elkaar leren kennen”, aldus participant Versa Welzijn. Daarom worden vanaf 2 oktober diverse activiteiten georganiseerd, waaronder de Buurbloem.

De landelijke Week tegen eenzaamheid heeft in Huizen de noemer ‘Onder de mensen week’ gekregen en omvat diverse initiatieven, georganiseerd door de werkgroep Onder de mensen. Daarin zijn onder andere de Vrijwilligerscentrale, Versa Welzijn en Buurten met Buren vertegenwoordigd.

Versa en Buurten met Buren hebben de handen ineen geslagen en trekken vanaf maandag 5 tot en met vrijdag 9 oktober door diverse wijken om buurtbewoners aan elkaar te koppelen. Bij de bakfiets van Buurten met Buren of de tuktuk van Versa Welzijn is een gratis bloem te halen die, met kaartje, aan een buur gegeven kan worden. “Iemand die je nog niet kent met als doel elkaar wel te leren kennen”, zegt Wanda Griffioen van Versa.

Saamhorigheid
De buurtverbinders van Buurten met Buren doen dat al in de dagelijkse praktijk, vertelt initiatiefneemster Lisette Otto: “Er zijn al twaalf buurtverbinders sinds de start in 2018 en we zijn nog groeiende. Van hen hoor ik dat de saamhorigheid in de straat is toegenomen tijdens de lockdown. Mensen waren meer thuis, het was mooi weer en contact leggen ging makkelijker.”

Hulpvragen
Versa Welzijn merkt vooral meer hulpvragen. Senioren die niet meer zo makkelijk naar buiten durven. “Mensen gaan daardoor ook vaak achteruit. Fysiek en mentaal. Met dit soort activiteiten willen we de contacten weer versterken.”

In de wijken waar de Buurbloemenactie komt worden flyers verspreid. Op 5 oktober staat de tuktuk bij de Coop aan de Phohistraat, 6 oktober in winkelcentrum Oostermeent, 7 oktober bij wijkcentrum Holleblok, 8 oktober bij de Attent aan de Karel Doormanlaan en 9 oktober tegenover de Kostmand. De bakfiets is 5 oktober bij de Zadelrob te vinden (speeltuin), 6 oktober naast de Goede Herderkerk, 7 oktober op de Hoeveweg, 8 oktober op Plein 2000 en vrijdag 9 oktober bij het Droogdok.

Wandeling
Vrijdag 2 oktober wordt de Week tegen eenzaamheid afgetrapt met een wandeling. Ds. Geertje de Vries begeleidt deelnemers 1.5 uur door de natuur rond Huizen. De wandeling start 13.30 uur bij de Goede Herderkerk (Piersonlaan 2). Aanmelden via dsgeertje@gmail.com.

De Vrijwilligerscentrale is 3 oktober in de bibliotheek aan Plein 2000 met een helpdesk. Iedereen die vragen heeft over vrijwilligerswerk is vanaf 11.00 uur welkom.

In jongerencentrum Connect wordt woensdag 7 oktober de Join Us Quiz georganiseerd. Vanaf 19.00 uur kunnen jongeren hun kennis meten. Aanmelden bij nnouamane@versawelzijn.nl.

Alle activiteiten zijn te vinden op www.onderdemensenhuizen.nl.