Door initiatief van buurtkinderen speeltuin in Hilversum rookvrij!

De Kinderraad Hilversum Zuid van Versa Welzijn heeft in september samen met de GGD de gemeente Hilversum benaderd om hun speeltuin rookvrij te maken. Hilversum ondersteunt rookvrij initiatieven van haar inwoners graag. Daarom verklaart wethouder Annette Wolthers op zaterdag 10 november om 14:30 uur de speeltuin officieel rookvrij.

Wethouder Wolthers: “Wat een goed initiatief van de kinderen om deze speeltuin rookvrij te maken. Nadat afgelopen maand 18 schoolpleinen in Hilversum rookvrij werden, hebben we nu ook de allereerste rookvrije openbare speelplek in onze gemeente. Stapje voor stapje komen er steeds meer plekken in Hilversum waar kinderen niet geconfronteerd worden met roken, dat is een goede ontwikkeling.”

Buurtfeest
Om deze rookvrije aftrap met de kinderen te vieren, organiseren kinderwerk Versa Welzijn en de GGD  van 14:00 tot 16:00 uur voor alle kinderen uit de buurt een feest in de speeltuin. Een springkussen zal de feestvreugde verhogen, net als kraampjes met feestelijke, gezonde snacks. Buurtbewoners zijn van harte welkom.

De kinderen: “Als je rookt, dan komen er allemaal peuken op de grond. De speeltuin wordt dan vies en het stinkt naar rook. Wij willen graag dat deze speeltuin rookvrij wordt. Als mensen toch willen roken, dan moeten ze dat doen waar geen kinderen spelen.”

Kinderwerkster Kati Lipusz van Versa Welzijn: “Het signaal kwam van de kinderen binnen. Ze hebben aangegeven dat ze het heel vervelend vinden dat op sommige plekken gerookt wordt als ze spelen. Als kinderwerker wilde ik de kinderen steunen om deze droom waar te maken. Ik ben daarom super blij dat er naar de vraag van de kinderen is geluisterd en de speeltuin nu rookvrij wordt.”

Veilig en gezond
Iedereen wil dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije speeltuin bij. Geen gevaar van brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. Hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Regio Gooi en Vechtstreek op weg naar een Rookvrije Generatie
Om ervoor te zorgen dat kinderen niet gaan roken, is de hele regio Gooi en Vechtstreek op weg naar een rookvrije generatie. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Hierbij horen rookvrije schoolterreinen, sportverenigingen, kinderdagverblijven, kinderboerderijen, maar ook rookvrije speeltuinen.

Zie ook www.rookvrijegeneratiegv.nl