De buurtbus – Hilversum

Wellicht heeft u hem vast wel eens zien rijden of ergens zien staan in uw straat, buurt of wijk, de buurtbus van Versa welzijn… Voorheen heeft Versa welzijn 4 jongerenbussen gehad. In tegenstelling tot deze voormalige jongerenbussen is de huidige buurtbus een echte generatiebus. Onze huidige buurtbus richt zich op bewoners en partners van jong tot oud. Van 0 tot 100 jaar en alles wat er tussen zit…

De buurtbus was vroeger een rijdende winkel, een zogenaamde SRV wagen die na een grondige verbouwing een tweede jeugd begonnen is als mobiel buurthuis. De buurtbus is niet bedoeld voor het transport of vervoeren van mensen maar is op locatie in te zetten als mobiele oefen en ontmoetingsplek. Eigenlijk een soort van rijdend buurthuis die bewoners van jong tot oud op veel locaties kan opzoeken.

Op de buurtbus werken diverse collega’s van Versa welzijn, van kinderwerkers, jeugd en jongerenwerkers tot sociaal buurtwerkers. Daarnaast maken ook andere partijen, zoals de buurtcoördinatoren van gemeente Hilversum, politie, Boa’s, brandweer en andere samenwerkingspartners gebruik van de buurtbus om informatie en advies te verschaffen en buurtbewoners met elkaar te verbinden. Daarnaast kan de bus als vertrekpunt gebruikt worden om bijvoorbeeld een inspraakavond te organiseren over voorzieningen of herinrichting in de eigen buurt of wijk.  Ook kan politie of brandweer de buurtbus gebruiken om bijv. een spreekuur te houden over whatsapp buurt en inbraakpreventie. De brandweer kan op de buurtbus een spreekuur houden over brandveiligheid in en nabij de woning.

In de buurtbus is een informatie en adviespunt met diverse folders over onderwerpen en organisaties waar buurtbewoners van jong tot oud wellicht mee te maken hebben of interesse in hebben. Daarnaast heeft de buurtbus gezellig ingerichte bankjes, is er ruim voldoende sport en spelmateriaal voor de jeugd van 4 tot 23 jaar aanwezig. De buurtbus heeft een smart TV voor het kijken van TV, het spelen van videogames, en kan men gebruik maken van internet via een draadloze wifispot. Presentaties kunnen derhalve ook door partners gepresenteeerd worden. Een lekker bakje koffie of thee wordt door onze buschauffeurs / gastheer / gastvrouw met een warm hart voor u ingeschonken. De buurtbus wordt gemiddeld zo’n 5 dagen in de week ingezet voor diverse doelgroepen en partners. In een aantal gevallen stuctureel, in andere gevallen incidenteel voor een eenmalige activiteit.

Projectleider van de buurtbus is Idsert Wouda. Sinds mei 2018 wordt de buurtbus bestuurd door 2 busschauffeurs. Monique Henderson en Gert Vlashof besturen de buurtbus en dragen tevens zorg voor onderhoud, brandstof tanken, schoonmaak en sociaal beheer. Daarnaast assisteren zij de dienstdoende beroepskracht op de buurtbus als gastheer / gastvrouw.  Tijd voor een voorstelrondje dus…

 

 

 

v.l.n.r.: Monique, Idsert, Gert

Idsert Wouda is 50 jaar en werkzaam voor Versa sinds 1998 als ambulant jeugd en jongerenwerker / sociaal werker en heeft primair jeugd en jongeren in de openbare ruimte als doelgroep. Secundair zijn bewoners en iedereen die direkt of indirekt met (overlastgevende)jeugd te maken heeft zijn doelgroep. Idsert benadert jeugd graag vanuit een positief contact en gaat uit van de talenten en competenties van de burgers van de ”toekomst”. Daarnaast vindt Idsert het waardevol en wel zo duurzaam als jongeren en buurtbewoners het gesprek en contact met elkaar aangaan om problemen voor te zijn of gezamenlijk, al dan niet met behulp van partners, knelpunten of overlast op te lossen. De buurtbus heeft volgens Idsert een versterkende rol in het verbinden van jonge en volwasen bewoners met partners. Versa welzijn stelt zich met de inzet van de buurtbus tot doel om met bewoners en partners uit het sociaal domein van gemeente Hilversum te werken aan nog sterkere buurten.

Gert Vlashof is geboren in Hilversum en inmiddels 66 jaar jong. ” Ome Gert” heeft 40 jaar gewerkt als buschauffeur bij Connexion Hilversum en later bij Qbuzz in Zeist en was eigenlijk net met vervroegd pensioen toen de buurtbus op zijn pad kwam. Gert heeft zoals gezegd veel ervaring als buschauffeur maar is tevens gewend om met een divers palet van mensen om te gaan. Naast de omgang met jonge en oudere bewoners draait Gert zijn hand niet om voor diverse kleine kluswerkzaamheden die voor de buurtbus noodzakelijk zijn.

Monique Henderson is 47 jaar jong en moeder van een opgroeiende puber tweeling. Monique beschouwd de buurtbus als haar kindje en heeft een aantal jaar geleden een van de voormalige jongerenbussen op vrijwillige basis bestuurd. Monique is een echt mensen – mensen mens en vindt het contact met jong en oud op de buurtbus ontzettend leuk. Ze is service gericht en houdt o.a. de boekingen en inzet van de buurtbus bij in de agenda. Daarnaast onderhoudt Monique de sociale media rond de inzet van de buurtbus.

Zowel Gert als Monique voelen zich snel na hun aanstelling een echte Versa medewerker die het motto ”Van mens tot mens” in hun dagelijkse werkzaamheden uitdragen.

De buurtbus is te boeken voor interne en externe partners. Voor externe partners wordt een vergoeding gevraagd voor inzet van de buurtbus van 250 euro per dagdeel. Voor interne partners, gemeente Hilversum en Versa welzijn is de buurtbus gratis.

Boekingen buurtbus kunnen gedaan worden via Monique Henderson 06-13965971 of via mhenderson@versawelzijn.nl
Social media; Faceboek Monique Henderson (Buurtbus Hilversum)

Algemene informatie en vragen over de buurtbus;
Idsert Wouda 06-46108030 iwouda@versawelzijn.nl Twitter; #AmbulantJWHilversum