Blaricumse wielerclub Moeke Spijkstra steunt vluchtelingen

Eritrese wielrenners rijden eerste rondje in Nederland

De Blaricumse Moeke Spijkstra Wielerclub organiseert op 18 juli een wielertocht voor Eritrese vluchtelingen. De fietstocht is een initiatief van Versa Welzijn Gooise Meren, die momenteel een grote groep statushouders begeleidt die – letterlijk en figuurlijk – de weg proberen te vinden in het Gooi.

Tour de France
“We zijn erg blij dat er steeds meer lokale initiatieven zijn om ervoor te zorgen dat vluchtelingen zich thuis gaan voelen. Zo maken wij gebruik van sleutelfiguren vanuit de doelgroep zelf, die de mensen mobiliseren en wij inventariseren hun wensen en behoeften. Zo wordt er samen gekookt, is er een naaiclubje en een voetbalteam opgericht, maar worden er ook werkgroepen gevormd om mensen het Nederlandse belastingsysteem en het gebruik van een computer te leren”, aldus Lennert Bont, Sociaal Werker van Versa Welzijn. Drie jongemannen uit Eritrea – Yohannes Yergalem, Mikele Nuyuse en Kesete Desta – waren zeer actieve wielrenners en missen de sport erg. Yergalem fietste in het team met voormalig Tour de France toprenner Daniel Teklehaimanot, en zegt in Nederland zijn fietscarrière weer op te willen pakken. “Er is natuurlijk geen beter moment dan midden in de Tour de France!”

Voortouw
Eduard Schaepman, Voorzitter van de Moeke Spijkstra Wielerclub: “We waren meteen enthousiast toen we hoorden dat deze jongemannen hun eerste wielerrondje in Nederland nog moeten maken. Er is niets dat beter verbindt dan een gedeelde interesse in sport, en dit is een hele mooie manier om elkaar te leren kennen en iets voor elkaar te betekenen. Het is heel belangrijk om nieuwe Nederlanders te laten integreren op een manier waarop zij zich welkom en veilig voelen. Dat moet je niet aan de politiek overlaten, maar als samenleving zelf doen. Wij nemen daar graag het voortouw in.”