Nieuw uiterlijk skatebaan Bussum

Weg met de doodshoofden en geslachtsdelen: Jongeren geven skatebaan Bussum een vrolijk nieuw uiterlijk met graffiti

 

 

 

 

 

 

 

Noah (links) en Lucas komen straks met nog meer plezier op de zelf opgeknapte skatebaan.
© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

BUSSUM
,,Eerst stonden hier allemaal geslachtsdelen en doodskoppen op gespoten. Nu is het veel vrolijker en fijner”, zeggen Noah en Lucas uit Bussum. Zij helpen zaterdag mee met de opknapbeurt van de skatebaan aan de Ceintuurbaan in Bussum.

Het is een project van het jongerenwerk van Versa Welzijn. De afgelopen weken hebben verschillende jongeren die veel en graag op de skatebaan en de naastgelegen jongerenontmoetingsplek (jop) komen een workshop graffitispuiten gevolgd. Maar ook kinderen die deze zaterdag spontaan aankomen lopen, mogen, onder begeleiding, meehelpen de baan een vrolijk nieuw kleurtje te geven.

 

 

 

 

 

 

 


Professionals helpen met het opspuiten van de sjablonen.

© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

De basiskleuren voor de ondergrond zijn oranje, groen en paars. Jongeren hebben sjablonen gemaakt met huisjes, honden, steps die daar vervolgens overheen worden gespoten. Ze worden waar nodig door professionals geholpen. Noah heeft zijn eigen naam aan de binnenkant van een van de blokken mogen opspuiten. Rode letters op een groene achtergrond. ,,Wel vet geworden.”

Coole kleuren

Alleen de betonnen blokken rond en op de baan krijgen een nieuw kleurtje. De baan zelf wordt niet bespoten. Dat is ook niet de bedoeling, al hebben voorgangers zich daar niet aan gehouden. Gijs en Dylan vinden dat jammer. ,,Daar op dat heuveltje staat nu nog steeds een lul en het woord ’lelijk’”, wijzen ze. Verder zijn ze heel tevreden over deze actie. ,,Het zijn coole kleuren.”

Ook Sean Bogaers en Vincent Vermeulen van Versa zijn blij met het resultaat. ,,Er was al veel graffiti op de baan, maar veel van die teksten en afbeeldingen liepen door elkaar. Het zag er gewoon niet zo mooi uit. Door de jongeren die hier graag komen erbij te betrekken, ze te vragen wat ze hier zelf graag willen zien, wordt de plek meer van henzelf. De saaie vaal oranje vlakte die het was, ziet er in ieder geval een stuk gezelliger uit.”

 

 

 

 

 

 

 


Iedereen mag zaterdag meehelpen met de opknapbeurt.

© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Versa heeft voor de opknapbeurt projectgelden aangevraagd en gekregen. Daarvan is vorige week middels hetzelfde concept al de skatebaan in Eemnes onder handen genomen. Het is de bedoeling om binnenkort ook het Larense fietstunneltje bij Laar en Berg van leuke graffiti-afbeeldingen te voorzien.

Noah en Lucas hebben de spuitbussen inmiddels achter zich gelaten en crossen over de baan. Ze hebben nog een paar goede ideeën. Noah: ,,Nu moeten ze het nog rookvrij maken hier. Er komen ook kleine kinderen en dan is dat roken en blowen echt irritant.” ,,En uitbreiden graag”, vult Lucas aan. ,,In de zomer is het zo druk hier, dan kun je eigenlijk geen trucjes meer doen.”

Bron: Noordhollands Dagblad, Joyce Huibers, zondag 27 juni 2021

Kunnen wij je helpen?