Voorlichting en Advies

Voorlichting en Advies

Het Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek verzorgt:

  • Voorlichting voor burgers en professionals.
  • (Advies over) materiaal ten behoeve van verschillende doelgroepen.
  • Gastlessen voor basis- en voortgezet onderwijs.

Heeft u nog andere vragen, neem gerust contact met ons op, wellicht kunnen wij u van dienst zijn.

Gastlessen voor basis- en voorgezet onderwijs schooljaar 2019-2020

Het komende schooljaar start het Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek wederom met het geven van gastlessen in het basis- en voorgezet onderwijs.

Wij komen graag bij u op school om met leerlingen in gesprek te gaan  over beeldvorming, vooroordelen, discriminatie, pesten en respectvol met elkaar om gaan.
Hieronder treft u het aanbod van gastlessen aan die wij in het schooljaar 2019-2020 zullen verzorgen.  

Gastlessen basisonderwijs 2019-2020

Voor het basisonderwijs betreft het in eerste instantie gastlessen met betrekking tot de zogenaamde “vooroordelenkoffer”. Het is ons streven om het aanbod in de loop van het schooljaar uit te breiden. Houd onze website dan ook in de gaten!

De vooroordelenkoffer

In deze les gaan leerlingen in tweetallen aan de slag met de “tafeltenstoonstelling” van kleurrijke kartonnen kaarten. Op elke kaart staat een opdracht die hen op speelse wijze stil laat staan bij thema’s als vooroordelen, pesten, diversiteit, democratie en groepsdruk. De werkvorm lokt onderling dialoog uit, je hoeft het niet met elkaar eens te zijn.

Doelgroep: groep 7 en 8

Duur: 75-90 min

We beginnen in het klaslokaal waar we met elkaar kennismaken en het spel wordt geïntroduceerd. Hierna gaan we het spel spelen, dat in een andere ruimte is opgesteld. We eindigen weer in het klaslokaal met een nagesprek en ruimte voor vragen.

Mocht u geïnteresseerd zijn dan verzoeken wij u om het aanvraagformulier gastlessen ( Aanvraagformulier gastlessen 2019 – 2020 BO2 ) in te vullen en te retourneren (discriminatie@versawelzijn.nl) . Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact met ons opnemen per mail  (discriminatie@versawelzijn.nl) of telefoon (035-6830154).

Daarnaast wijzen wij u graag op beschikbaar (online) onderwijsmateriaal, waar u zelf als school mee aan de slag kunt.  Zie bijvoorbeeld:

Vanzelfsprekend zijn wij bereid om in dit kader met u mee te denken en van advies te voorzien.

Gastlessen voortgezet onderwijs 2019-2020

Wie ben jij

Onze identiteit wordt al snel bepaald door de mensen om ons heen. Mensen denken al snel af te lezen wie je bent aan hoe je eruit ziet, waar je woont, naar welke school je gaat en welke vrienden je hebt. Als we de labels en vooroordelen van anderen weghalen, wie ben je dan eigenlijk. Hoe zie jij jezelf? En wie is de ander nu echt? In deze les gaan de leerlingen op zoek naar wat (en wie) onze identiteit vormt en ontdekken ze dat ze meer zijn dan het beeld dat mensen van ons hebben.

Doelgroep: eerste t/m 3e klas vmbo, havo en vwo

Sluit goed aan bij: maatschappijleer, geschiedenis, CKV, burgerschap en/of mentorles

Tijdsduur: vanaf 60 minuten

Zet een stap naar voren

Hoe voelt het om anders te zijn? Of om je benadeeld te voelen? In deze les ervaren leerlingen hoe het is om in de schoenen van iemand anders te staan.  Hoe verschillend staan het kind van de Amerikaanse ambassadeur, een weeskind of een vluchteling uit Afrika in het leven? De verschillen worden snel zichtbaar en het wordt duidelijk dat niet iedereen in Nederland dezelfde  ervaringen en kansen heeft. We bespreken thema’s als privileges, gelijkheid en uitsluiting.

Doelgroep: brugklassen vmbo, havo en vwo

Sluit goed aan bij: ,maatschappijleer, burgerschap en/of mentorles

Tijdsduur: vanaf 60 minuten

Mocht u geïnteresseerd zijn dan verzoeken wij u om het aanvraagformulier gastlessen ( Aanvraagformulier gastlessen 2019 – 2020 VO 2 ) in te vullen en te retourneren (discriminatie@versawelzijn.nl) . Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact met ons opnemen per mail  (discriminatie@versawelzijn.nl) of telefoon (035-6830154).

Daarnaast wijzen wij u graag aanwezig op beschikbaar (online) onderwijsmateriaal, waar u zelf als school mee aan de slag kunt.  Zie bijvoorbeeld:

Vanzelfsprekend zijn wij bereid om in dit kader met u mee te denken en van advies te voorzien.

Het Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek is aangesloten bij de Landelijke Vereniging tegen Discriminatie.