Buitenspeeldag

Tijdens de Nationale Buitenspeeldag in juni worden straten voor één dag voor het verkeer afgesloten. Kinderen kunnen dan onbelemmerd en veilig op straat spelen.  Buurtbewoners kunnen met hun eigen straat mee doen aan de Buitenspeeldag. Versa Welzijn ondersteunt buurtbewoners in Bussum en Hilversum hierbij en coördineert de Buitenspeeldag.

Buitenspeeldag 2020 – Hilversum: woe 10 juni & za 13 juni

Uw straat aanmelden kan tot 27 april 2020 door het aanmeldformulier te downloaden, in te vullen en te mailen naar buitenspeeldaghsum@versawelzijn.nl :

Meer informatie: coördinator Lilian Martins, 06 13 96 57 84, buitenspeeldaghsum@versawelzijn.nl

Op woensdag 8 april 2020 van 19.30 – 21.00 uur is een speciale informatiebijeenkomst in wijkcentrum de Geus, (Geuzenweg 84, 1221 BV Hilversum) over de Buitenspeeldag. Beginnende straten kunnen hier tips en adviezen krijgen, ook van ‘ervaren’ straten / actieve bewoners.

Buitenspeeldag 2020 – Bussum: woe 10 juni

Veel spel en lol voor iedereen tussen de 4-12 jaar bij wijkcentrum Uit-Wijk. Meestal i.s.m. de Buurtsportcoaches.
Meer informatie: Nicole Wendt, 06 139 66 525, nwendt@versawelzijn.nl.

Waarom de buitenspeeldag?

De Buitenspeeldag (voorheen Straatspeeldag) wordt al 26 jaar in heel Nederland gevierd. Tegenwoordig speelt 1 op de 5 kinderen maximaal een keer per week vrij buiten. Juist in een tijd waarin 80% van de kinderen niet genoeg beweegt, is buitenspelen erg belangrijk. Buitenspelen draagt bij aan de lichamelijke en sociale ontwikkeling van kinderen. Dankzij de afzettingen, verzorgd door de gemeenten, kunnen de kinderen voor één middag onbezorgd buiten spelen. Lekker spelen met vriendjes, leuke spelletjes doen en vies worden!

Ondertussen worden nieuwe sociale contacten tussen de volwassenen in de wijk gelegd. Ook kunnen bewoners kunnen tijdens de buitenspeeldag knelpunten op het gebied van verkeersveiligheid aan  de gemeente en politie tonen. Andere resultaten van de buitenspeeldag zijn dat buurtbewoners bewust worden van hun eigen verkeersgedrag, dat contacten met de gemeente verbeteren en mogelijke verkeersknelpunten worden aangepakt.

Meedoen als straat

Inwoners van Bussum en Hilversum kunnen in hun eigen straat of wijk deelnemen aan de Buitenspeeldag. In Bussum kunnen deelnemende straten speelmateriaal lenen bij Kidsclub Uit-Wijk. In Hilversum ondersteunt Versa Welzijn bewoners(comités) en biedt advies. Zo organiseren we in het voorjaar onder andere een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerde inwoners. Ook is er vanuit de gemeente Hilversum een bedrag beschikbaar voor het organiseren van activiteiten. Aanvragen hiervoor lopen via Versa Welzijn.

De gemeenten Bussum en Hilversum, Versa Welzijn en Veilig Verkeer Nederland werken mee aan het tot stand brengen van deze dag.