Buitenspeeldag

Geen Buitenspeeldag in 2020

Helaas gaat de Buitenspeeldag dit jaar, gepland op woensdag 10 juni en speciaal voor Hilversum ook op zaterdag 13 juni (extra dag), niet door. Door het coronavirus zijn er verschillende maatregelen afgekondigd die de organisatie ervan (en de dag zelf) onmogelijk maken. 

Rond 19 mei bleek uit berichtgeving van Jantje Beton en de gemeente dat er alternatieven georganiseerd mogen worden op woensdag 10 en zaterdag 13 juni. Bijvoorbeeld i.c.m. scholen. Echter springkussens, bbq’s zijn niet toegestaan. Hekwerken om de straat autovrij te maken worden niet geplaatst. De gemeente ziet dit als een evenement waar een vergunning bij dient aangevraagd te worden. Normaliter kost de verwerking hiervan 4 weken. Daardoor was het te kort dag om de Buitenspeeldag alsnog te organiseren. 
Dat vinden wij enorm jammer, we kijken uit naar de Buitenspeeldag in 2021! 

Tijdens de Nationale Buitenspeeldag in juni worden straten voor één dag voor het verkeer afgesloten. Kinderen kunnen dan onbelemmerd en veilig op straat spelen.  Buurtbewoners kunnen met hun eigen straat mee doen aan de Buitenspeeldag. Versa Welzijn ondersteunt buurtbewoners in Bussum en Hilversum hierbij en coördineert de Buitenspeeldag.

 

Waarom de buitenspeeldag?

De Buitenspeeldag (voorheen Straatspeeldag) wordt al 26 jaar in heel Nederland gevierd. Tegenwoordig speelt 1 op de 5 kinderen maximaal een keer per week vrij buiten. Juist in een tijd waarin 80% van de kinderen niet genoeg beweegt, is buitenspelen erg belangrijk. Buitenspelen draagt bij aan de lichamelijke en sociale ontwikkeling van kinderen. Dankzij de afzettingen, verzorgd door de gemeenten, kunnen de kinderen voor één middag onbezorgd buiten spelen. Lekker spelen met vriendjes, leuke spelletjes doen en vies worden!

Ondertussen worden nieuwe sociale contacten tussen de volwassenen in de wijk gelegd. Ook kunnen bewoners kunnen tijdens de buitenspeeldag knelpunten op het gebied van verkeersveiligheid aan  de gemeente en politie tonen. Andere resultaten van de buitenspeeldag zijn dat buurtbewoners bewust worden van hun eigen verkeersgedrag, dat contacten met de gemeente verbeteren en mogelijke verkeersknelpunten worden aangepakt.

Meedoen als straat

Inwoners van Bussum en Hilversum kunnen in hun eigen straat of wijk deelnemen aan de Buitenspeeldag. In Bussum kunnen deelnemende straten speelmateriaal lenen bij Kidsclub Uit-Wijk. In Hilversum ondersteunt Versa Welzijn bewoners(comités) en biedt advies. Zo organiseren we in het voorjaar onder andere een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerde inwoners. Ook is er vanuit de gemeente Hilversum een bedrag beschikbaar voor het organiseren van activiteiten. Aanvragen hiervoor lopen via Versa Welzijn.

De gemeenten Bussum en Hilversum, Versa Welzijn en Veilig Verkeer Nederland werken mee aan het tot stand brengen van deze dag.