Respijtzorg

Veel mensen die extra zorgen voor een partner, kind, ander familielid, vriend of buur, doen dat met veel voldoening en plezier. Toch kan deze extra zorg, door velen lang en intensief gegeven, soms ongemerkt een zware last worden.

Wat is respijtzorg?

Respijtzorg is vervangende zorg, gegeven door vrijwilligers of beroepskrachten, bedoeld om de mantelzorger tijdelijk even helemaal vrijaf te geven.

Waarom respijtzorg?

Respijtzorg biedt u als mantelzorger de mogelijkheid om even op adem te komen, nieuwe energie op te doen en uiteindelijk de zorg op een gezonde en prettige manier langer vol te houden. Respijtzorg vermindert de onderlinge afhankelijkheid en biedt, zowel degene die verzorgt als degene die verzorgd wordt, de mogelijkheid voor nieuwe contacten en activiteiten.

Vormen van respijtzorg

Respijtzorg kan aan huis gegeven worden in de vorm van gespecialiseerde thuishulp, oppas of bezoekservice, maar ook in de vorm van opvang van de zorgvrager op een andere locatie zoals dagopvang, een activiteitencentrum, een zorgboerderij, tijdelijke opvang in een zorginstelling of een speciaal hiervoor ingerichte locatie, zoals een logeerhuis. De vervangende zorg kan geleverd worden voor enkele uren per week, één of meerdere dagen, een weekend of zelfs voor een langere periode, zodat de mantelzorger even op vakantie kan.

Wat kan Versa Welzijn voor u doen?

Onze sociaal werker/wonen-welzijn-mantelzorg kan u, op basis van uw situatie en wensen, adviseren over de vormen van respijtzorg waar u gebruik van kunt maken. Wij zijn op de hoogte van de mogelijkheden voor respijtzorg in de regio en verwijzen en bemiddelen, waar gewenst, naar organisaties die respijtzorg bieden (bijvoorbeeld de Vrijwillige Thuishulp van Versa Welzijn). Indien nodig ondersteunen wij u bij de aanvraag van financiering.

Meer informatie en aanmelden

Wilt u meer informatie over wat Versa Welzijn voor u kan betekenen of een gesprek aanvragen met een sociaal werker/wonen-welzijn-mantelzorg? Neem dan gerust contact met ons op. 

Tel: (035) 623 11 00 (werkdagen 8.30 – 17 u)
E-mail: info@versawelzijn.nl
http://www.twitter.com/@VersaMantelzorg

 

 

Foto’s: MantelzorgNL

Kunnen wij je helpen?