Kom erbij Weesp: aan eenzaamheid is wat te doen

Vandaag de dag lijkt iedereen maar druk, druk, druk. Iedereen heeft zo zijn drukke agenda, afspraken en verplichtingen. Als je je eenzaam voelt, kun je het gevoel hebben dat niemand je ziet. Een begrijpelijke gedachte, maar niet waar. Aan eenzaamheid is meestal wat te doen. Ook als je erg of al langere tijd eenzaam bent. Lees op deze pagina wat voor jou kan werken.

kopfkino.illustration

Met iemand praten kan je helpen

Je worstelt met jezelf of met de opvoeding van je jonge kinderen. Of je brengt je dagen alleen door, omdat je weinig contacten hebt. Je weet het zeker: je situatie is uitzichtloos. Vind je het eng om met mensen om je heen in vertrouwen te nemen? Is er niemand bij wie je terecht kunt? 

Schakel een hulplijn in

Je kunt bellen of mailen met ‘hulplijnen’ in de buurt. In Weesp vind je achter deze hulplijnen professionals uit de omgeving: speciaal voor jongeren, (alleenstaande) ouders, volwassenen en ouderen. Samen kunnen jullie kijken naar wat jou kan helpen. 

Voor jongeren in Weesp (12-18 jaar)

Burak Sandikci is coach en vertrouwenspersoon in Weesp. Hij is sociaal werker Jongerenwerk/maatschappelijk werk. Je vindt Burak in jongerencentrum Trainspotting. Trainspotting heeft een gezellige huiskamer met zithoek, flatscreentv en een grote tafel om aan te eten, te kletsen of een spelletje te spelen. Je mag altijd binnenlopen aan de Sportparklaan 2. Je kunt bellen of een mailtje sturen:

Voor ouders met jonge kinderen (basisschoolleeftijd)

Een mooie tijd op de basisschool, dat wenst elke ouder zijn of haar kind toe. Misschien heb je twijfels of zorgen over de sociaal emotionele ontwikkeling van je kind. Je hoeft het niet alleen op te lossen. De schoolmaatschappelijk werker biedt hulp. Het kan gaan om problemen thuis, problemen binnen de school of vragen over de opvoeding:

Het Centrum voor Jeugd en Gezin Weesp is er voor informatie en advies over de gezondheid, het opgroeien en opvoeden van je kind(eren): vanaf de zwangerschap tot jongvolwassene. Neem contact op met de opvoedcoach:

Voor volwassenen in Weesp

 

Er zijn veel organisaties in Weesp die activiteiten, cursussen, een luisterend oor en ontmoetingsplekken aanbieden. De sociaal werkers van Versa Welzijn kunnen je in contact brengen:

  • Petra Bekkers, sociaal werker Maatschappelijk werk: 06-16392278 (maandagmiddag, dinsdag, woensdag, donderdag)
  • Elfi Macnack, sociaal werker Maatschappelijk werk: 06 30 16 55 87, emacnack@versawelzijn.nl

Voor ouderen in Weesp

Kunt u praktische hulp gebruiken bij dagelijkse dingen of bent u op zoek naar een maatje om samen erop uit te gaan? Stichting Vier het Leven organiseert culturele activiteiten voor ouderen (65+) die niet graag alleen op stap gaan. Klik hier voor meer informatie.

Soms is het prettig om zelf in beweging te komen: met een wandelgroep, lotgenotencontact, voor iemand anders zorgen of vrijwilligerswerk. Neem contact op met een van de sociaal werkers van Versa Welzijn: 

Voor iedereen: de buurtsportcoach

Voor iedereen in Weesp die nieuwe contacten wil opbouwen op een sportvereniging of beweegclub. Buurtsportcoaches Ingmar Kolbrink en Bastiaan Tuenter weten wat er gebeurt en helpen om de juiste activiteit te vinden: ikolbrink@versawelzijn.nl of 06 27 62 19 43, btuenter@versawelzijn.nl of 06 13 26 66 03, zie ook www.sportiefweesp.nl

Meer informatie en handige links

Tot slot hebben we een aantal handige websites verzameld:

  • Meer informatie over eenzaamheid vind je op deze website, ook kun je deze test doen over gezondheid en welbevinden.
  • Ben je jonger dan 18 jaar, dan past de Kindertelefoon misschien goed bij je: 0800-0432 (gratis). Op de website kun je ook chatten of op het forum gaan.
  • Je kunt dag en nacht terecht bij De Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 0767 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. 
  • Stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek brengt mensen die door sociale, lichamelijke en psychische problemen in een isolement zijn geraakt in contact te brengen met een vrijwilliger.
  • Organisatie MEE is er voor mensen met een beperking, maar steeds vaker ook voor mensen zonder beperking. Zij zetten zich in om mensen verder op weg te helpen, zodat iedereen mee kan doen.
  • Versa Welzijn organiseert activiteiten voor jongeren, volwassen en senioren op het gebied van gezelligheid, ontmoeting, bewegen, computervaardigheden, participatie, et cetera.  
  • De sociale kaart van Weesp bevat een overzicht van instanties.  

Over ons: Kom Erbij in Weesp

In de gemeente Weesp vinden actieve burgers en organisaties elkaar op het gebied van het vergroten van de sociale cohesie. Dit doen zij door activiteiten te initiëren die verbindend kunnen werken in de Weesper samenleving. In de loop van de tijd zijn al heel wat initiatieven ondernomen, zoals een conferentie over eenzaamheid, ontmoetingsmiddagen met ouderen, wandelingen en een theatervoorstelling.

Ook deze webpagina is een initiatief van Kom Erbij Weesp.

Heb je suggesties voor Kom Erbij Weesp of wil je actief mee doen, dan kun je contact opnemen met Renate Hulsman: 0294-491391.

 

 

 

Kunnen wij je helpen?